A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy van Fekete Béla bácsi?

Somló 91 éves legendás borásza vallja: minőség nélkül nem lehet létezni!

2018-02-02 | Geri Ádám


Hogy van Fekete Béla bácsi?

Fekete Béla bácsi 2014-ben vonult vissza, akkor adta el pincészetét. Somló legendás borásza tavaly ünnepelte 90. születésnapját, azóta keveset lehetett hallani róla. Most arról beszélgettünk vele, hogy telnek a napjai a szőlő nélkül és hogy mennyire követi egykori borvidéke eseményeit.


Fotó: Somlói Borok Boltja, #govolcanic project

 

Hogy van, Béla bácsi?

Öregesen, úgy, ahogy ebben a korban el lehet várni. Tavaly volt egy komolyabb betegségem, influenzával kezdődött, aztán ráhúzódott az izületeimre. Többé-kevésbé sikerült regenerálódni, ám azóta azért nehezebben mozgok, bár minden nap egy kis sétát teszünk a feleségemmel, Borival. Szellemileg viszont nincs gond.

 

Szokott bort inni?

Minden nap; az az éltető erő. Elsősorban sajátot, van most egy gyönyörű évjáratunk, a 2013-as juhfark, 27-es cukorfokkal szüreteltük. Abból palackoztunk annyit, hogy szerintem ki fog tartani öreg napjaimra. És néha persze mások borát is megkóstoljuk, ha kerül hozzánk egy-egy palackkal.

 

Visszatekintve a majd’ fél évszázadnyi munkásságára, melyik a kedvenc saját bora?

Van egy pár emlékezetesen jó év. 1992-ben csodálatos volt a hárslevelűnk, 1997-ben pedig a furmintunk. Ezekből mutatóban van még pár üveggel.

 

 

Tartja a kapcsolatot a borászatának új tulajdonosaival?

Igen, a betegségem előtt rendszeresen le is jártunk segíteni nekik. Bele kellett még rázódniuk, így amikor jelentkeztek, mentem és megbeszéltük a dolgokat. Kóstoltam a már teljesen egyedül készített boraikat is; nem egészen olyanok, mint amit én csináltam, de nem rosszak.

 

Mások is ki szokták kérni a tanácsait?

Főleg régebben, amikor miénk volt a pince és majdnem minden hétvégén voltak nálunk vendégek. Mindig akadt közöttük valaki, aki valahogy kötődött a borhoz, sokat tudtunk beszélgetni. Örültem, ha valakinek tanácsot adhattam.

 

Figyelemmel kíséri a somlói borvidéket, hogy milyen borok készülnek ott mostanában?

Igen, és örömmel tapasztalom, egyre többen rájönnek:

minőség nélkül nem lehet létezni.

Annak van piaca, nem elég csak a mennyiséggel foglalkozni. Főleg Somlón, ahol az éghajlati és a talajviszonyok markáns jelleget adnak, nagyon oda kell figyelni. Korábban sokaknál inkább csak ez a kemény, savban gazdag karakter volt a jellemző, de ez nem elég. Élvezhető borokat kell készíteni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!