A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kamocsay Ákos: „Nagy tételben is készülhet minőségi bor”

Borbarangoló Neszmély első számú borászával a Dunától Fehérvárcsurgóig

2017-10-11 | Geri Ádám


Kamocsay Ákos: „Nagy tételben is készülhet minőségi bor”

Magyarországon sokan úgy gondolják, a nagy borászatok nem képesek kemelkedő borokat készíteni – mondja Kamocsay Ákos, az októberi Winelovers Rizlingteszten győztes olaszrizling készítője. A Hilltop főborásza elmondja azt is, miért nem tettek jót az olaszrizling megítélésének a szocializmus ivóvíztározói.


Mit tud az olaszrizling Neszmélyen, hogy a belőle készült bor a Kamocsay Prémium család tagja lehet, ráadásul a Winelovers Rizlingteszten is győz?

Amikor 1993-ban a Neszmélyi borvidékre kerültem, a fő fajta egyértelműen az olaszrizling volt. Azt láttam, hogy minden évben, még a rosszabbakban is, 20-as cukorfok körüli érettséget el tud érni. Sokkal jobban, könnyebben beért, mint esetleg más borvidéken.. Mi a magyarországi szőlőtermesztés északi határához közel vagyunk, emiatt jobban ki vagyunk szolgáltatva az évjáratok különbözőségeinek. Viszont jó évjáratban egészen kiemelkedő minőséget produkál. Itt egy nagyon meleg, mély lösztalaj van Neszmélyen. Másrészről a Meleges-hegyet, ami a Duna partján fekszik, és ahonnan Magyarország leghosszabb Duna-panorámája tárul elénk, teljesen körbesüti a nap. Nagyon jelentős a folyó hatása is. A Dunára futó területeink a legjobbak, minden évben az ott termett szőlőink produkálják a legjobb minőséget, miközben ez egy északi lejtő.

 

Az, hogy egy olaszrizling bor a Prémium sorozat tagja, azt is jelenti, hogy az olaszrizling végleg kilépett a fröccsbor kategóriából?    

Az olaszrizling azon kevés fajták egyike, amelyek szinte mindenre képesek. Egy könnyű, üde bortól a fahordóban érlelt vastag, telt, testes, érlelhető borig gyakorlatilag szinte mindent lehet készíteni belőle.  Persze évjárattól, termőhelytől és borásztól függően.

 

Kamocsay Ákos: „Nagy tételben is készülhet minőségi bor”

És ezt miért csak most kezdik kiaknázni a borászok?

Egy kicsit messzebbről közelíteném meg a dolgot. Én már a szocializmusban is elég sokat borászkodtam, és tudom, hogy akkor nem az volt a cél, hogy minél jobb borokat készítsünk, hanem hogy minél többet. A technológia se olyan volt és a nagy borkombinátok is inkább úgy épültek, hogy sok bort lehessen készíteni. Egyszer például a móri állami gazdaságban olyan bőséges volt a termés, amire nem voltunk felkészülve, így a bort a Székesfehérvár ivóvíz ellátására Fehérvárcsurgón épített 20 ezer hektoliteres földalatti beton tárolóban tároltuk. El lehet képzelni, milyen bor lett abból. Az olaszrizling pedig abszolút megfelelt ennek a szemléletnek, hisz egy bőtermő szőlőfajta. Ma viszont már nem lehet akármilyen bort eladni, technológia és odafigyelés kell. És közben a borászok rájöttek, hogy az olaszrizling nem csak arra alkalmas, hogy sokat adjunk el belőle, hanem imázsteremtésre is.

 

2015-ben indították el a Kamocsay Prémium sorozatot. Miért volt rá szükség?

Ennek igen racionális oka volt. Bár sokan tudják, hogy a Hilltopnak én vagyok a főborásza, Magyarországon mégis

van egy olyan elterjedt elképzelés, hogy ahol sok bor készül, ott nem jut idő odafigyelni a különlegesre, a kiválóra.

 

 

Sok emberrel találkoztam, aki elmondta, hogy nagyon tiszteli a Hilltop borokat, a mi boraink által szokott rá a borfogyasztásra, de azóta már túllépett rajtuk. Szerintem ez nem igazságos. Ha valaki megkóstolja a borainkat - és a borversenyek eredményei is ezt igazolják -, meggyőződhet arról, hogy abszolút felveszik a versenyt a kis családi pincészetek egyébként nagyszerű boraival. A fogyasztók fejében a Hilltop mégis egy megbizható, jó minőségű, közepes árfekvésű bort jelentő márka. Ezért a kollégák azt javasolták, és én maximálisan egyetértettem velük, hogy a prémium borokat válasszuk el mind elnevezésben, mind megjelenésben a Hilltop borcsaládtól. Ezek a borok megérdemlik, hogy az emberek jobban megismerjék és elfogadják őket. A szőlőink és a borvidék minősége arra predesztinál bennünket, hogy sokkal több prémium bort készítsünk, mint amennyit eddig el tudtunk adni.

 

Az eddig eltelt időszak alapján hogyan látja, a 2017-es évjáratban mely szőlőfajtákból fog bor készülni bor a Prémium sorozatba?

Én nem szeretek előre évjáratot minősíteni, inkább csak akkor szoktam véleményt mondani, ha már minden bent van a pincében és elkezdtünk velük dolgozni. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy biztosan készül prémium bor szürkebarátból, chardonnayból, sárgamuskotályból, királyleánykából, olaszrizlingből és még talán néhány más fajtából, illetve ezek valamelyikének házasításából is. 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!