A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

Wachauban járt a Junibor

2016-01-29 | Junibor Egyesület


Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

Letisztult elegancia, osztrákos kimértség, modern gondolkodás, tökéletesre csiszolt vendéglátás – Wachauban nem lehet csalódni! A magyar borvidékek és egymás birtokainak bejárása után a Junibor Egyesület évi „osztálykirándulását” először szervezte külföldre. A szövetkezeti borászattól az újhullámos fiatal pincészetig négy helyen kóstoltak. Ausztria Duna-kanyarának legjobb borászatairól Gál Titi, Laposa Bence és Sebestyén Csilla mesélnek.


Domäne Wachau

Első állomásunk (nyitókép) nem véletlenül a Domäne Wachau birtokközpontja volt: a szövetkezeti rendszerben működő borászathoz jelenleg a borvidék ültetvényeinek harmada tartozik. Ez 440 hektár, évente körülbelül 2,5 millió palack bort készítenek.

Gál Titi mesél

„Ha emlékeim nem csalnak, persze erre nem vennék mérget, a Domäine Wachau Ausztria legnagyobb borászata, de Wachaué biztosan. Szövetkezeti rendszerben működik, vagyis a borászat tulajdonosai (160-an) a környező legjobb területek tulajdonosai, akik szőlőt adnak el a saját borászatuknak, és közösen értékesítik, természetesen egy szakember csapatra bízva a feladatot.

 

A borászat zsenialitása abban rejlik, hogy nálunk alsó/középkategóriás borászatok a szövetkezeti pincészetek, viszont itt 20-40 euróig kóstoltunk gyakran világszínvonalú borokat rajnaiból és velteliniből. A 160 termelőnek nem az a célja, hogy minél nagyobb mennyiséget termeljen a lehető legolcsóbban, hanem a minőség maximalizálása, melyet nem saját kútfőből eredeztetnek, hanem szakember gárda segíti a munkájukat. Ezért természetesen meg is kapják az ellenszolgáltatást, hiszen 1 kg szőlő ára itt 3-4 euró. (Egerben idén a szőlő felvásárlási ára 130 Ft/ kg volt, ez az eddigi évekhez képest magas ár...) Összességében azt tapasztalhattuk, hogy nem csak a kis borászat lehet profi, hanem nagyban is lehet nagyon komoly eredményeket elérni.”

Weingut Christoph Edelbauer

Ebédre egy fiatal borászatnál kötöttünk ki a Kamp-völgy szívében, ahol nemcsak a borászat, hanem maga a borász és a fogadtatás is fiatalos, lendületes volt. Már maga a külcsíny is modern, ugyanakkor a szögletesség csak álca: a lakáséttermi bohémsággal készített és kínált ebéd – amit vendéglátóink maguk szolgáltak fel – mindent lekerekített.

 

Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

Laposa Bence mesél az élményeiről

„... és akkor eljutottunk egy újabb kockához, mely ezúttal nem is egy, hanem kettő volt, lent a nagyobb (technológiai tér, egyesek pincének is nevezik), fent a kisebb pedig a kóstoló. Belépve egy átgondolt (értsd: minden megvan, de nincs túltolva) kisüzem, és egy pohár pezsgő fogadott. Winzersekt, ahogy itt mondják, és valóban, nem egy champagne, de nem is akart annak tűnni, ellenben vagány, minden a helyén, kérek még kategória.

 

Két fiatal házigazdánk maga volt a lazaság, bölcsészszemüveg és bekötetlen cipőfűző, "szélszes" és borász. Nagy mosollyal és lelkesedéssel mutatták a borokat, meséltek érintőlegesen a biodinamikáról is, de inkább a csoportdinamikán volt a hangsúly. Az első bor kis bizonytalanságán túllépve izgalmas, koncentrált borok váltották egymást, a "középső" fehér mutatta legjobban az irányt, termőhely és filozófia jól találkozik benne. A fehér csúcsbor nekem már túl bio lett, egy "újvilági", jól strukturált Pinot, amire még emlékszem, no meg arra, hogy jó volt!”

Weingut Loimer

A túránk harmadik állomása az osztrák borágazat egyik emblematikus szereplője, a Loimer Pincészet volt. Sebestyén Csilla Andrew Fairlie éttermében töltött sommelier évei alatt már dolgozott a boraikkal, mint ahogy más Michelin-csillagos éttermek is az Egyesült Királyságban. Csilla nem bújt ki a bőréből, bor jegyzeteket is készített!

 

Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

Sebestyén Csilla mesél

„A pincészet sikerének titka az állandó megbízható minőség, és hogy fehérjeik nagyon könnyen harmóniába kerülnek az ételekkel. Fred Loimer 60 hektáron, több mint 100 parcellán, biodinamikus elvek szerint műveli szőlőit Langenloisban a Kamptal borvidéken. Itt találkozik a kelet felől érkező meleg pannon éghajlat a nyugatról beáramló hűvös atlanti klímával. A napi hőingadozásnak köszönhető a borok elegáns savszerkezete és rendkívül letisztult aromavilága. A sajátos karaktereket a nagyon változatos (7 különböző) talajtípus is befolyásolja. Ültetvényeik kétharmadát az eredetvédett Kamptal DAC minősítést viselő rajnai rizling és zöldveltelini fajták teszik ki.

 

Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

 

Amikor Fred 1997-ben átvette a generációk óta működő családi borászat irányítását, eldöntötte, hogy komoly változtatásokat visz végbe a szőlőkben és a feldolgozás során is. Munkássága kezdetén nem aratott osztatlan sikert, sokan kételkedve bírálták a magas minőség eléréséhez szükséges elképzeléseit. Egyik úttörője a hordós érlelést gyakorló borászoknak. Dűlőszelektált borainak egy részét szereti tölgyfahordókban erjeszteni és érlelni.

 

Fred a borait több stílusban készíti, a könnyed boroktól a világklasszis dűlőszelektáltakig. A kis tételben készített rizlingek kóstolása nekünk is felejthetetlen élmény volt! Ezek a fehérborok a meredek dombokon kialakított teraszokról származnak: karakánok, ásványosak, és nagyon hosszú életűek.

 

Steinmassl Kamptal DAC Reserve 2013: (2 ha) Nevét egy régi kő munkaeszközről kapta. A köves, ezüst csillámos talaj hajlamos feszes, elsődlegesen citrusos, elegáns rizlinget adni.

Seeberg Kamptal DAC Reserve 2013: (2,4 ha) A homokos, agyagos talajt itt pala borítja, melyen az 50-60 éves tőkék egy nagyon koncentrált, gazdag, gyönyörű savszerkezettel bíró, minerális bor élményét nyújtják. Számomra a kirándulás legjobb bora.

Zöbing Heiligenstein Kamptal DAC Reserve 2013: (0,4 ha) A legelső dűlő a borvidéken, mely Erste Lage, azaz a legmagasabb minősítést kapta. Az üledékes márgának köszönhetően egy kifinomult, szinte diszkrét, nagyon kiegyensúlyozott, ásványos rizlinget kóstolhattunk.

 

Kocka borászatok és lekerekített savak Ausztriában

 

A pincészet díjnyertes épületét, a “fekete dobozt”, Andreas Burghardt bécsi építész tervezte, amely remekül tükrözi a pincészet borfilozófiáját, miszerint kivülről egyszerű, ám belül csodákat rejt. Csak egyetérteni tudtunk!

 

Fred Loimer 2002-ben az Év Borásza volt Ausztriában. Munkássága számunkra is példa értékű, hisz nyitott az újdonságokra, nem fél változtatni és folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresi.”

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!