Krk sziget - Több mint tengerpart
A Vrbnik környéki szőlőültetvények borai
2025-08-17 | Vinoholic
A horvát sziget meglátogatása borturisták számára melegen ajánlott, de nem feltétlenül melegben. Ha valaki inkább a kulturális kirándulásokat szereti, akkor főszezonon kívül is találhat magának elegendő izgalmakat, hiszen a sziget egyedi geológiai adottságai, az ott termő szőlőfajtákból készült borok, illetve a kapcsolódások a magyar történelemmel megannyi élményt, impulzust adhat.
KI A BORTURISTA?
A borturista kíváncsian keresi az egyedit, az izgalmasat és a lenyűgözőt, időt és energiát nem kímélve. Túráit többnyire olyan helyre teszi, ahol borok születnek, vagy olyan kóstolótermek vannak, ahol egy bárban megkóstolhatja a világ csodáit. Ő az, aki képes megmászni a legmeredekebb dűlőket is, hogy poháráron kóstolhassa a számára palackban megfizethetetlen tételeket, vagy az esti kóstolás után akkor sem retten meg, ha éppen egy vaddisznócsalád suhan át előtte a földúton. A borturista a kérdéseivel és kommentjeivel lelkessé vagy zavarttá teszi a borászokat, de semmiképpen sem hagyja őket érzelmi élmény híján. Ő az, aki inkább a kisebb pincéket látogatja, hiszen egyedül ott van esélye közvetlen kapcsolatba kerülni a borok készítőjével, meghallgatni a történetüket, filozófiájukat és jövőképüket.
TÖRTÉNELEM ÉS LEGENDÁK
Krk sziget fejlődése a Frangepán hercegekhez kötődik, akik több szálon is kapcsolódnak a magyar történelemhez: Corvin János második felesége Frangepán Beatrix volt, és a Frangepánokat rokoni kapcsolat fűzte a Zrínyi családhoz is. A Frangepánok kiváló diplomaták és hadvezérek voltak, ezért is sikerült sokáig kezükben tartani a szigetet. Jó viszonyt ápoltak a velenceiekkel, a magyar királyokkal és a Habsburgokkal is, bár igaz, a család kihalása éppen egy Habsburgokkal kapcsolatos diplomáciai bakihoz köthető. A krk-i Frangepán Erődben egy csodálatos leírása található a család történetének az épület históriáján keresztül.
A sziget szintén gazdag legendákban, egy közülük a vrbnik-i Senos ösvény (Senoin put) legendája, amely ösvényen történetesen egy kiváló mikro-borászat is található, de erről majd később. Az ösvény adja a helyszínét annak a történetnek, amelyben Dume, egy gyönyörű fiatal nő beleszeretett egy uszók harcosba, Jurisába, aki Senj városából származott. Az uszókok határvédő harcosok voltak a 16.-17. században, akik komoly harcokat vívtak a török ellen a Habsburgokkal szövetségben, de gyakran fosztották ki a konkurens velenceiek kereskedőhajóit is. Nagy önállóságot élveztek. Kis, gyors hajóikkal uralták az Adriai-tenger szűk öbleit és szigeteit. Nevük és hősiességük a mai napig él a horvát folklórban. Ők a horvátok „tengeri székelyei” vagy „tengeri betyárai”. Egy velencei úr szintén szerelmes lett Duméba, de a lány visszautasította. A férfi dühbe gurult, és megpróbálta erőszakkal magával vinni. Dume elmenekült, a velencei pedig szolgáival üldözőbe vette őt a vihar közepette, miközben a tenger dühöngött. A lány a sziklákhoz menekült, abban reménykedve, hogy szerelme, Jurisa, még ebben a tomboló viharral sújtott időben is eljön érte. És valóban: Jurisa csónakon érkezett, átvágva a vad hullámokon és szélviharban, hogy az utolsó pillanatban megmentse szerelmét.
TERROIR
A szőlőművelés és borkészítés központja a sziget keleti csücskében található kis ékszerdoboz, Vrbnik városa. A város egy meredek mészkődomb tetején található, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tengerre. A várost körülvevő szőlőültetvények viszont már flysch rétegeken terülnek el. A flysch egy olyan réteges üledékes kőzetegyüttes, amely főként agyagpalából, márgából és homokkőből áll. Ez a kőzet a tenger alatti üledéklerakódás eredményeként alakult ki, amikor a hegységképződés során a tengeri medencék feltöltődtek. A flysch vízzáró tulajdonságú, ami különösen fontos a talaj vízháztartása szempontjából.
A Vrbnik környéki szőlőültetvények különlegessége a talajban rejlik: a vízáteresztő mészkő és a vízzáró flysch váltakozása a felszín alatt egyedi talajszerkezetet hoz létre.
Ez határozza meg, hol gyűlik össze a víz, hol tör felszínre egy forrás, és hol jön létre a termékeny termőföld. A talaj meglehetősen lúgos (pH 7,2-7,6), szervesanyagtartalma viszonylag alacsony, viszont a szükséges ásványi anyagokban gazdag, a foszfort kivéve. Az évezredek során a felszínre került kőzetekből vassal teli, vöröses színű talaj alakult ki, amely nemcsak látványos, hanem ásványi anyagokban gazdag, így hozzájárul a borok karakteréhez. A mészkő és flysch találkozásánál létrejövő változatos mikroklíma, valamint a speciális terroir együttesen formálja a vrbniki borok összetéveszthetetlen karakterét. A mindössze 100 hektáron telepített szőlő túlnyomó részét a fehér zlahtina teszi ki.
A vöröses színű karsztos talaj
A ZLAHTINA, A HORVÁT SAUVIGNON BLANC
A zlahtina fő karakterét citrusos tónusok adják zöldfűszeres reflexekkel. Ez a sauvignon blanc-ra emlékeztet, de attól mégis könnyen megkülönböztethető. A következő táblázatban próbálom lényegretörően összefoglalni a különbséget - a ma már klasszikusnak számító - új-zélandi sauvignon blanc-hoz képest.

Ezektől a boroktól ne várjunk burgundi szintű mélységet és komplexitást. Az egyediségükön és a bájukon keresztül lopják be magukat a szívünkbe. Emellett, egyedi ízvilággal rendelkező pezsgőt is készítenek néhány pincészetben, nyugodtan kijelenthető, hogy a Zlahtina egy nagyon jó pezsgő alapbort ad.
A Vrbnik környékén elhelyezkedő szőlőültetvények egyike
BORÁSZOK ÉS MÓDSZEREK
A 100 hektáros Vrbnik környékén található termőterületen néhány nagyobb pincészet, körülbelül 15 kisebb pincészet és jónéhány hobbipince osztozik. A munkamegosztás világos: a marketinget a nagyobb pincészetek viszik éttermeikben és szépen berendezett kóstolótermeikben Vrbnik történelmi belvárosában és annak környékén; az izgalmat és a személyes jelenlétet a 15 kisebb pincészet; a meglepetéseket és kuriózumot pedig a nehezen fellelhető „félig legális” hobbipincék adják, természetesen meglepően alacsony árakkal kombinálva. Nagyon sok pincészetnek van saját olíva ültetvénye is, ahol kiváló minőségű olajat termelnek. A borkóstolót megelőző aktus gyakran az olívaolaj kóstolása. A borókaszörp és a méz is népszerű termékei a szigetnek. A borókaszörp igen figyelemreméltó, a méz viszont túl híg a magyar ízlelőbimbóknak. Nézzük akkor a borászatokat, a teljesség igénye nélkül!
NAGYOBB PINCÉSZETEK
Az egyik legnagyobb termelő Ivan Katunar családi pincészete, ahol saját területen termett és felvásárolt szőlőből készítenek borokat és pezsgőket széles választékban. A városba vezető út mentén található a szépen kialakított pincészetük és kóstolóhelységük. Komoly minőségű olívaolajat is készítenek. Iván testvére, Katunar néven forgalmaz borokat, a két pincészet nem összekeverendő, de mindkét pincészet borai kaphatóak a legtöbb kisebb üzletben. A helyiek szerint Vribnik legkomolyabb éttermét a Nada borászat működteti. Stílusos étterem és vinotéka egymással szemben, pazar kilátással a tengerre. A főztjüket nem volt alkalmam megkóstolni, a boraikat és komoly minőségű pezsgőjüket viszont igen, melyek közül egy megtalálható a kóstolási jegyzetekben.
A főutca, ahol a legtöbb pincészet található. Jobbra a Volaric családi pincészet faajtója
Hiába vadásztam, nem találtam Luce borokat, pedig mint később kiderült, Ivan Katunar pincészetétől nem messze található az éttermük és hotelük, ahol megvásárolhatók a boraik. Érdekes színfolt Sipun, akiknek a pincészete a lakóövezetben található, ami egy igen meredek hegyen keresztül közelíthető meg. A boraik és pezsgőik a pincészetben vásárolhatóak. Nagy termelőnek számít a Zlatna Zlahtina pincészet. Ha a történelmi belvárosba megyünk, akkor az első vinotéka (és cukrászda) az övék, szinte kikerülhetetlenek. Érdemes betérni hozzájuk egy fagylaltra vagy kávéra is. Megemlítendő még a Gospoja pincészet. Nekik Fiúmében is van vinotékájuk, Vrbnik-ben pedig szálláshellyel, pizzériával és kávézóval is rendelkeznek, emellett sonkakészítéssel is foglalkoznak.
A szűk belvárosi utcákon is jól megfér a Zlahtina
KISEBB PINCÉSZETEK
Ha elindulunk a belvárosba vezető meredek utcácskán, a jobb oldalon, egy minden luxust nélkülöző pinceajtóban üldögél egy angolul nagyon jól beszélő, kedves hölgy, Sara Volaric. Ő árulja a Volaric család igen jó minőségű, érlelési potenciállal is rendelkező borait. Inkább hétvégén vannak nyitva. Dminic családi pincészet vinotékája egy kicsit feljebb található, az első nagy tér jobb oldalán, nem messze a hentestől, ahol nagyon jó minőségű házi Cevap is kapható és az eladók jól beszélnek angolul.

A világ legszűkebb utcája
A világ legkisebb utcájához (ami Vrbnik egyik büszkesége) egészen közel található a Cubranic család ódon vinotékája. Sajnos a boraikat nem sikerült megkóstolni, hiába kongattuk a kis kapuharangot, csak a szomszéd reagált haragosan horvátul, valószínűleg jobb, hogy nem értettük, mit mond. Ha a kis utcából továbbmegyünk a régi városfalon keresztül a tengerpart felé a Senos ösvényre (Senoin put), akkor a Longo pincészet vinotékájánál találjuk magunkat. A pincészet később hozza ki borait, így még csak a 2023-as évjáratot volt alkalmam kóstolni, ami igen kellemes benyomást tett rám. A pincészet jó minőségű borai mellett nagyon ajánlott megkóstolni a lenyűgöző olívaolajukat, ami véleményem szerint a legjobb volt a szigeten kóstoltak közül.
A Longo pincészet tulajdonosa éppen a borokat és olivaolajokat csomagolja
Végül, de nem utolsó sorban, a közepes pincészetek közül érdemes megemlíteni a Mrakovcic pincészetet, aminek borait nem Vrbnik-ben, hanem Krk-ben találtam meg, hiszen a családi gazdaság üzemelteti a Bor Campinget a hegytetőn, gyalog egy jó kis fitness a belvárosból. A kemping recepciója melletti boltban a család termékei kaphatóak, az egyik fivér borral, a másik olívaolajjal, a feleségek pedig a vendéglátással és a lekvárkészítéssel foglalkoznak a családi gazdaságban. A boruk a legjobb az általam kóstolt mezőnyben, az olívaolajuk minősége pedig nincs messze az általam preferált Longo-tól, talán csak ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik jobban.

Cubranic pince, ahol hiába kongattuk a kapuharangot
Szó, ami szó, megéri felkaptatni a hegytetőn elhelyezkedő kempingbe Krk belvárosából. A családi gazdaságok rövidítése az OPG, amiről könnyen azonosíthatóak. Ha ezt a rövidítést látjuk, ne habozzunk kipróbálni a termékeiket, mert kis szerencsével, jó áron, kincsekre lelhetünk!
ÉS A MEGLEPETÉS...
Ha egy garázsszerű szimpla présházat látunk, házibor felirattal, benn szundikáló öreg tulajjal, ráadásul a borokat féláron kínálják, az gyanús lehet. Könnyen előfordulhat, hogy egeres-ecetes-brettes tételbe futunk, mint ahogy az is, hogy egy izgalmas bor kerül a nyelvünkre. Ha tisztaságot, gondozott régi eszközöket és rendet találunk, jó eséllyel bizakodhatunk. A nyelvi nehézségeket hamar átléptük, kézzel, mimikával és a 35 éve tanult hiányos orosz szófoszlányaimmal úgy-ahogy megértettük egymást. Mate Vitezic garázspincészetét is érdemes meglátogatni, ha szeretjük a jó minőségű szűretlen háziborokat, bár az Ő pincészete a Supec és Dragutina Parcica utcák kereszteződésében található, kissé kiesve a belváros forgatagából. Sajnos ez volt az egyetlen mikro-pince, amit találtam a környéken, pedig a helyiek szerint van egy pár belőlük.
Mate Vitezic és kis garázspincéje volt a legnagyobb meglepetés
A sziget mindenképpen megér egy látogatást, kinek a kristálytiszta és hűsítő tengere, kinek az egyedi gasztronómiai termékei miatt. Fontos, hogy strandolás vagy városnézés közben ne feledkezzünk el a bájos zlahtináról, amit máshol nemigen van lehetőségünk megkóstolni!
KÓSTOLÁSI JEGYZETEK
SIPUN, ZLAHTINA, 2024
Ez a Zlahtina kedvesen ötvözi a szabványosított profi borászatot a fajtajelleget jól kifejező kézművességgel. Az erőteljes őszibarack aromák alatt (ami főleg az illatban jelentkezik) ott vannak a citrusok, az alma és halvány csalán tónusok nyomai is, egy kis sóssággal keverve. Ha nem lett volna az őszibarack túlhangsúlyozva, akkor ez egy sokkal komolyabb bor is lehetne, mivel biztos vagyok benne, hogy valamivel több hangsúly a regionális karakteren egy mélyebb és komplexebb borhoz vezethetett volna. Mindezek ellenére nagyon szerethető. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
NADA, VALE JAZ, 2024
Egy nagyon szépen elkészített, egyedi pezsgő, ahol a Zlahtina zöld tónusai és a grapefruit aromák hatékonyan ötvöződnek a gazdag buborékállománnyal és laza textúrával. Nem komplex, nem mély, de nagyon kifejező pezsgő, ami nagyon jól tükrözi vissza a fajtajelleget. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
IVAN KATUNAR, ZLAHTINA, 2024
Grapefruit, finom csalán tónusok, őszibarack és némi ásványosság az ízében. Egy egyszerű és frissítő bor, amiből hiányzik a sárm és az egyediség. Egy kicsit több, mint egy ivóbor. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
KATUNAR, SVETA LUCIJA ZLAHTINA, 2023
Visszafogott zöldfüves és őszibarackos illat. Az íze hasonló az illathoz, de kiegészíti azt keserű grapefruit tónusokkal. Ez egy jól elkészített ivóbor, ami nagyon jól hozza a fajtajelleget, de hiányolom benne az izgalmas tónusokat és azt, ami megkülönböztetné a tömegboroktól. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
MARINO LUKARIC LONGO, ZLAHTINA, 2023
Lenyűgöző illat, ami narancshéjból és gyógynövényes tónusokból áll. Házibor jellegű reflexek az elején, amelyek hamar elillannak, utat adva a grapefruit és halvány citromfű aromáknak. Az alacsony alkoholszintet nagyon jól kiegyensúlyozzák a visszafogott savak, a glicerinben gazdag struktúra pedig egy extra érzést ad. 2023-as évjárat, így volt egy kis ideje kikerekedni a palackban. Nagyon megéri kipróbálni a borász olívaolaját is. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
ZLAHTINA KRCKO, VOLARIC, 2024
Tipikus „terroir-bor”. Erősebb a mineralitás a gyümölcsök aromáinál (őszibarack, keserűmandula és citromfű). Feszes struktúra, kiegyensúlyozottság, de valami még mindig hiányzik ahhoz, hogy 4 csillagot érjen. Azt gondolom, hogy egy kis érlelés a palackban jót tenne neki. A legjobb formáját jól lehűtve mutatja. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
MATE VITEZIC, ZLAHTINA, 2024
Büszke vagyok, hogy én voltam az első személy, aki feltöltötte Vitézic úr borát a Vivino-ra. Egy vidám idős ember, az egyik, a jónéhány kisgazda szőlő- és pincebirtokosok közül a csodálatos horvát városban, Vrbnic-ben. Egy szájat betöltő, szűretlen házibor, ami rengeteg narancshéj, szőlőlevél és némi csalán aromát mutat, de hiányolom a zöldes tónusokat. Valószínűleg héjon lehetett áztatva, ami elvihette a herbális ízeket. Összességében olyan az íze, mint egy lazább, de magas minőségű narancsbornak. Nem a legjobb bor Vrbnik-ben, de mindenképpen a legnagyobb meglepetés a mezőnyben. Eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!







