A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lengyelország borai: új fejezet a borvilágban

2025-10-01 | Kókai-Nagy Tímea


Lengyelország borai: új fejezet a borvilágban

Ha Lengyelországra gondolunk, valószínűleg előbb jut eszünkbe a vodka, a pierogi vagy a sós hering, mint a bor. Pedig az utóbbi húsz évben észrevétlenül egy új fejezet íródott a borvilágban: a lengyel bor. Ezzel az új fejezettel ismerkedtem én is néhány héttel ezelőtt, amikor az ország Wroclaw nevű városába látogattam, és ottani ismerőseim ajánlására három palack borral lettem gazdagabb. Hazatérve pedig nem csak a palackokat nyitogattam ki és kóstoltam meg tartalmukat, de annak is utánajártam, mit érdemes legalább beugró szinten tudni a lengyel borokról.


Hol kezdődött a lengyel bor története?

Lengyelországnak hosszú története van a bortermelésben. Feljegyzések tanúsítják, hogy a ciszterci szerzetesek már a 12. században bortermeléssel foglalkoztak, így a bor itt nagyon régi hagyományokkal rendelkezik. Azonban a gyorsan fejlődő új lengyel bortermelés viszonylag új keletű, alig több mint 25 éves történelemmel rendelkezik.

 

A borászatok többsége kicsi és családi vállalkozás. Az első borászatok 2001-ben indultak, és az üstökös-szerű növekedés nyomán mára már több mint 500 pince működik az országban, és évente több millió palack bor készül – igaz, ez még mindig csepp a tengerben a nagy bortermelő nemzetekhez képest.

 

Miért pont most került a képbe Lengyelország?Az ország nagy része az 50. szélességi fok felett található, vagyis hasonló szélességen, mint Champagne vagy Mosel. A klíma hűvös, de a nyarak – főleg a globális felmelegedés hatására - egyre melegebbek, és a modern fajták között is egyre több olyan akad, amely bírja mind az itteni klímát, mind az azzal együtt járó betegségeket. Az úgynevezett PIWI-hibridek – mint például a Solaris, a Hibernal vagy a Johanniter – éppen annyira otthon vannak a lengyeleknél, mint a nemesebb szőlők, például a Pinot Noir vagy a Riesling. A nagy előnyök közé tartozik a szőlőnövénynek egyre kedvezőbb időjáráson túl az is, hogy a földárak még mindig jóval alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, így a fiatal borásznemzedék bátrabban, kisebb kockázattal vághat bele egy pincészet alapításába.

 

A fő borrégiókBár Lengyelország mind a 16 régiójában találunk ültetvényeket, a helyi bortérkép fő csomópontjai egyelőre még inkább a déli és nyugati területek:

 

 

Hogyan juthatunk lengyel borokhoz?Sajnos egyelőre az országon kívül még igen nehezen. Viszont, ha Lengyelországban járunk, akkor már sokkal jobbak a lehetőségeink, mint akár csak néhány évvel ezelőtt, hiszen a lengyel bor ma már nem csak a pincészeteknél vagy fesztiválokon kapható: szupermarketek, benzinkutak és Michelin-csillagos éttermek borlapjai egyaránt kínálnak hazai palackokat. Bár még nincs hivatalos eredetvédelmi rendszer (mint Franciaországban a DOC vagy Németországban a QbA), az első lengyel appelláció éppen Wrocław környékén van születőben.

 

Mennyi bort isznak a lengyelek?Az átlagfogyasztás 6–7 liter körül mozog évente fejenként – ebbe viszont beleszámít a mézbor is. Ez jóval kevesebb, mint a franciák vagy olaszok évi 40–50 literje, és a lengyel alkoholpiacnak csak kb. 8%-át adja. Az alkoholfogyasztási lista élén továbbra is a sör és a vodka áll. Ugyanakkor a bor iránti érdeklődés stabilan növekszik, évente 10–15%-kal bővül a piac és a fiatalabb generáció – ellentétben sok európai országgal - egyre nyitottabb a borok irányába, különösen a városokban.

 

Stílus és minőség – milyenek a lengyel borok?A lengyel borvilág sokszínű: a könnyed, félszáraz fehérektől a pet-natokon és narancsborokon át a tölgyfahordós Chardonnay-ig mindent megtalálunk. A vörösek közül a Pinot Noir, Zweigelt és a hibrid Regent adja a legjobb tételeket. A szikár, savhangsúlyos Rieslingek és Solarisok már most nemzetközi elismeréseket gyűjtenek, és olyan borszakértők, mint Jancis Robinson vagy Jamie Goode is komoly pontszámokkal jutalmazzák őket.

 

Én magam – ahogy az írás elején is említettem – három tételt ismertem meg a széles kínálatból:

 

Lengyelország borai: új fejezet a borvilágban

 

- Winnica L'Opera: Halka – a 2014-ben alapított, alsó-sziléziai borászat off-dry bora a Chardonnay, Bronner és Muscaris szőlőfajták harmonikus keveréke, intenzív sárga színnel, fehér virágos, citrusos és gyümölcsös aromákkal, valamint kiegyensúlyozott édességgel és hosszan tartó finissel.

 

- Winnica Turnau: Solaris 2023 - A Turnau jelenleg Lengyelország legnagyobb birtoka, amelynek kínálata kizárólag fajtaborokra koncentrálódik, és alig találni kínálatában gyenge minőségű bort. Állítólag tölgyfahordós Chardonnay-juk kihagyhatatlan, én Solarist választottam – azon egyszerű oknál fogva, hogy még soha nem kóstoltam ebből a fajtából készült bort. A Solaris nevét a Napról kapta, és minden sugarát felhasználja, hogy teljes és komplex ízvilágot, valamint megismételhetetlen aromaspektrumot teremtsen. A körte, az érett alma és az őszibarack illata visszatükröződik az ízében. A Turnau Solarisa intenzív és jellegzetes bor, kivételesen stabil szerkezettel és fűszerességgel.

 

- Winnica Silesian Roter Riesling 2022: A borászat Lengyelország délnyugati részén található. 10,5 hektáron számos PIWI fajtát termesztenek, de néhány vinifera fajtát is (Riesling és Roter Riesling), és éppen mostanában állnak át az ökológiai gazdálkodásra. A Roter Riesling a Weisser Riesling héjszínének mutációja. Narancssárga/réz színű, zamatában citrommal, körtével, almával és őszibarackkal, valamint némi tannin szerkezettel, ami extra dimenziót ad hozzá.

 

Hogyan tovább? A lengyel borok jövőképe

Lengyelországban egyre több a borfesztivál, a borturizmus virágzik, a borbárok a nagyvárosokban (Varsó, Krakkó, Wrocław) pedig igazi közösségi terekké váltak, ahol a helyi palackok mellett nemzetközi kedvenceket is kóstolhatunk.

 

A lengyel bor tehát nemcsak gasztronómiai különlegesség, hanem kulturális jelenség is. A vodka árnyékából kilépve ma már egyre inkább a nemzeti identitás részévé válik.

 

Az első apelláció kijelölése mérföldkőnek számít majd, amely mind belföldön, mind külföldön növelni fogja a lengyel borok hitelességét. Ahogy a régiók konszolidálódnak és meghatározzák sajátosságukat, a borvidékek elengedhetetlen eszközzé válnak a lengyel boripar értékeinek népszerűsítésében és megőrzésében, valamint a lengyel bor márkaépítésében.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!