A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Long Island-et hamarosan mindenki ismerni fogja!

És nem a koktél lesz az első gondolatunk, ha meghalljuk

2017-11-15 | Kovács Márton


Long Island-et hamarosan mindenki ismerni fogja!

Ha Long Islandet említjük, itthon mindenkinek elsőként a koktél jut az eszébe. Pedig a terület a hetvenes években nem csak a new yorki high society kedvenc tengerparti buli helyévé nőtte ki magát. Akkortájt kezdték felfedezni, mint potenciális borvidéket is.


 

Címlapfotó: cruisingthegreatloop.com

 

Néhány úttörő borfanatikus a hetvenes években felvásárolta a burgonyaföldeket East Enden, majd szőlőtelepítésbe kezdett, de – mint ahogyan az lenni szokott – a kezdeti próbálkozásoktól rögös és fáradságos út vezetett odáig, hogy nagyszerű borok születhessenek ezen a vidéken is.

 

East End éghajlata az óceáni mintapéldánya, hiszen három oldalról veszi körbe az Atlanti-óceán, és nincsen olyan pontja, amely hat mérföldnél szélesebb.

Itt nem a szárazság, hanem a hurrikánok, a túl sok csapadék és a pára jelentik a fő veszélyt a termésre.

Szerencsére a nagyobb viharok általában csak a szüretet követően érik el Long Island partjait.

„A víz határozza meg a szezon alakulását, azt, hogy mi születhet a szőlőből.” – utalt arra Miguel Martin, a Palmer birtok borásza, hogy az időjárás viszontagságai bizony rendkívül kiszolgáltatottá teszik a borászatokat. A nem tökéletes szőlészeti munka könnyen a termés rothadásához vezethet, ezért speciális kordonozási és metszési technikával elemelik a leveleket a szőlőfürtökről, hogy azok szabadon lélegezhessenek. „ Azt szeretnénk, ha minden egyes levél és szőlőfürt érezhetné a szelet és a napsütést” – írta le a technika lényegét Kareem Massoud a Paumanok birtoktól.

 

 

Ha a szőlőt egészségesen tudják tartani, meghálálja a sok törődést. Long Island különlegessége a többi New York környéki borvidékkel szemben abban is rejlik, hogy nagyon hosszú a tenyészidőszak, így akár egy hónappal tovább lehet érlelni a gyümölcsöt, mint más területeken. Ez lehetővé teszi az íz- és aromajegyek tökéletes kifejlődését, különösen a későn érő szőlőkben, mint amilyen a merlot is.

 

Ezek alapján nem meglepő, hogy a merlot és a chardonnay voltak az első fajták, amelyek elterjedtek East Enden, és a mai napig tartják is vezető szerepüket az újabban telepített olasz, osztrák és német fajtákkal szemben.

 

A borvidék különlegességét napjainkra már mégsem egy meghatározó fajta jelenti, hanem az újító és kísérletező hozzáállás, ami a legtöbb helyi borászatra jellemző. Rengeteg különböző stílusban készítenek itt bort, a különféle habzóboroktól egészen a testes, klasszikus vörösekig. Jelenleg már mintegy két tucat szőlőfajtával dolgoznak, és ez a változatosság az, ami egyedivé teszi Long Islandet.

 

A fejlődés mértékét jól mutatja, hogy negyven év alatt a nulláról hetvenre nőtt a borászatok száma, napjainkban már több mint 1000 hektáron folyik a termelés a még mindig nagyon fiatalnak számító borvidéken. Ez a hihetetlen növekedés főként annak köszönhető, hogy nagyon komoly tudományos hátteret kapott az ágazat azáltal, hogy még a hetvenes évek elején ide települt a Cornell Egyetem szőlészeti kutató központja.

 

Alice Wise, az egyetem kutatója egy két és fél hektáros területen végez kísérleteket, ahol a segítségével már több mint ötven merlot, chardonnay és cabernet sauvignon klónt, valamint legalább ugyanennyi új szőlőfajtát és hibridet fejlesztettek ki. „A kutatásaink eredményeinek köszönhetően a termelők már hat új fajtát honosíthattak meg: a dornfeldert, muscat ottonelt, lembergert, malvasia biancát, albarinot és a barberát” – mesélte Wise. Ezek a kutatások rengeteg pénzt és időt spórolnak meg a borászatoknak, és abban is segítenek, hogy megtalálják az ideális fajtákat, amelyek a terroir klimatikus viszonyai mellett a legjobb termést adják.

 

Long Island-et hamarosan mindenki ismerni fogja!

Fotó: liwines.com

 

Wise munkássága nem merül ki a szőlőfajtákkal való kísérletezésben, nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, „zöldebb” gazdálkodás népszerűsítésére is. Ezt erősíti a 2012-ben bevezetésre került Long Islandi Fenntartható Szőlőtermelési Program is. Mivel az Egyesült Államokban a fogyasztói igények is egyre inkább az ökológiai gazdaságokban előállított termékek felé fordulnak, a borászatok is mindinkább követik ezt a trendet.

 

A termelők egyre több helyen állnak át biodinamikus közeli gazdálkodásra és természethű borok készítésére. Organikus trágyát és permetező szereket, valamint a klímának leginkább megfelelő metszést alkalmaznak.

Ezekkel a lépésekkel próbálják elkerülni, hogy a különböző évjáratokban teljesen eltérő minőségű tételek szülessenek,

valamint arra törekszenek, hogy megőrizzék, sőt javítsák a földek termőképességét.

 

Joe Macari és felesége, Alex 1995-ben kezdtek szőlőt telepíteni 200 hektáros birtokukra, és a fenntartható gazdálkodás helyi élharcosaivá nőtték ki magukat. „Tehéntrágyát használunk a komposztáláshoz, és a komposzt tea készítéséhez.” – magyarázta Macari. – „Bár nem vagyunk minősített biodinamikus gazdaság, hisszük, hogy a komposztálás javítja a gyümölcsök minőségét. A tehenek mellett lovakat, kecskéket, disznókat és bárányokat is tartunk. Úgy gondoljuk, hogy ez a biodiverzitás egyedi és tápláló környezetet teremt a boraink fejlődéséhez.”

 

A szélsőséges klíma miatt mindazonáltal még mindig előfordul bizonyos évjáratokban, hogy vegyszereket kell használni, még az olyan birtokokon is, mint amilyen a Macari. Már látható azonban, hogy a terroir jövője szempontjából elkerülhetetlen lépés az organikus gazdálkodásra való törekvés.

 

 

A környezettudatosság önmagában nem elég ahhoz, hogy East End valóban komoly borvidékké nője ki magát, a korábban már említett fajtagazdagságára viszont bátran építhet. Több borászatnál a fajták házasításával való játékos kísérletezés egészen egyedi borokat eredményez. A Channing Daughtersnél például nem ritka, hogy egy évjáraton belül akár tíz féle tradicionális palackozási technikával készüljenek borok, melyek akár hat-hét szőlőfajta házasításával születnek.

 

Long Island a mai napig keresi az igazi arcát, de egyre közelebb kerül ahhoz, hogy fiatalsága ellenére felkerüljön a térképre a nagyok közé. A közeljövőben folytatódik a borkészítés és a terület „finomhangolása”, a környezetbarát szemléletmód terjedése, a hozamkorlátozás fokozása, valamint a megfelelő szőlőfajták és talajtípusok párosítása. Ha minden a helyére kerül, akkor már csak New York közelsége miatt is könnyen a világhír felé kacsintgathat ez a viszonylag apró, az időjárás szeszélyeinek végtelenül kitett félsziget.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!