Merlot: harmonikus és magával ragadó - Miért szeretjük annyira?
2023-06-21 | (X)A Winelovers Selection sorozat következő tétele hamarosan kiválasztásra kerül, egyelőre annyit tudni róla, hogy egy merlot vagy egy merlot alapú házasításról lesz szó. Addig is nézzük meg, miért annyira közkedvelt ez a fajta, melyek azok az értékei, amelyektől ennyire ellenállhatatlan.
A merlot a második legtöbbet ültetett szőlő az egész világon. Népszerű világfajta, amely a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes kereszteződéséből jött létre. Legkorábbi említése 1784-es (Merlau), a 19. századra Médocban terjedt el (volt újratelepítés is), és ma ez a leggyakoribb szőlőfajta Bordeaux-ban. Olaszországban nagyobb része a szupertoszkán házasításokban jelenik meg, Spanyolországban, Katalónia mediterrán klímáján és Castilla-La Mancha kontinentális klímáján is ott van, az Újvilágban pedig elsősorban Kalifornia és Washington környékén, valamint Dél-Ausztrália Barossa Valley és Mclaren Vale területein fordul elő nagy mennyiségben. Magyarországon az 1960-as években jelent meg először, és a Szekszárdi, az Egri, a Villányi, a Tolnai és a Balatonboglári borvidékeken lelhető fel.
A merlot kedveli a hideg, agyagos talajokat. A bimbózás korán elindulhat a fajtánál, ezért erősen ki van téve a fagyveszélynek. Hajlamos a peronoszpórára, egyéb fertőzésekre. Mivel gyorsan eléri a teljes érettségét, ezért körültekintően kell megválasztani a szüret időpontját.
Vannak, akik a korai szedést részesítik előnyben, így a borban megmaradnak szép savai, elegánsabb, fineszesebb változatok jönnek létre, míg mások érettebb állapotban szeretik leszedni, ilyenkor egy kis túlérett ízvilága van, nagyobb gyümölcsössége, bársonyos tanninjai varázsolnak el.
Kisebb tanninjai és sava van, mint a cabernet sauvignon-nak, egyfajta bársonyos ízvilág jellemzi. Gyakran kap hordós érlelést, és kedvező tulajdonságai miatt sokszor házasítják. A merlot gyümölcsös ízeivel, mérsékelt tanninjával és kiegyensúlyozott savtartalmával ideális ételpárosítási bor, és minden alkalomra biztonságos választás.
Míg egy hűvös éghajlaton (cool climate) készült merlot általában az eper, a málna, a vörösszilva aromáit hordozza, addig a meleg éghajlaton (warm climate) készített változat inkább a feketegyümölcsök, mint a fekete szilva, feketeszeder, feketecseresznye illatát és ízét mutatja, valamint megjelennek benne olyan aromák, mint a sütemény, csokoládé.
A merlot íz- és aromaprofilja
- Virágos: ibolya, rózsa
- Tölgyfahordós érlelésből származó: cédrus, kakaó, szivar, dohány, vanília, füst
- Zöldnövényes: menta, babérlevél
- Fűszeres: fahéj, szegfűszeg, édesgyökér, kávé
- Ritkábban: kandírozott gyümölcs, sütemény, szantál, dohány
A merlot-ból sokféle stílusban készül bor, és aromáiban is változatos képet mutat: az újvilági stílusok szeder és vanília, az óvilági és chilei tételek vörös szilva és cédrus jegyeket hordoznak.
Saint-Émilion, Gironde - merlot
A stílus hasonló a White Zinfandel-hez. A szőlőszemeket megroppantják, majd egy rövid - néhány óráig tartó - héjon erjesztés után gyönyörű élénk pink színű mustot nyernek, és ezt erjesztik borrá. A kapott bor sokkal halványabb, mint a vörösbor esetében, mivel a lé kevésbé szívja fel a sötét szőlőhéjban lévő pigmentet. A White Merlot könnyedebb, gyümölcsösebb ízű, mint a vörösborrá erjesztett változat. Málna és más nyári piros gyümölcsök íze érvényesül benne. Kevesebb a tannintartalma, így jó választás lehet a tanninérzékenyeknek is.
A Bordeaux jobb partján található legendás borászat, a Chateau Petrus tétele a leghíresebb 100% merlot fajtából készült vörösbor a világon. Az ára igen borsos: az ára valahol 2000 és 6000 dollár között mozog. Nagyon hosszú életű bor, amely igen korlátozott mennyiségben készül. Kivételes minőségét a megfelelő tengerszint feletti magasságnak, a homokos, kavicsos talaj vas-oxidos kék agyaggal való kiegészülésének, a korai szelektálásnak (is) köszönheti. Általában mély és nagyon összetett, hihetetlen egyensúly és precizitás jellemzi. Hozzájutni a borkedvelők számára maga a csoda.
A merlot jellemzéséhez a The Grape Explorer youtube csatornán fellelhető információkat is felhasználtuk. Érdemes feliratkozni: sok hasznos dolgot tanulhatsz a szőlőfajtákról, termelőkről, borkóstolásról vagy olyan borképzési rendszerekről mint a WSET.
Mi az a Winelovers Selection? Itt megtudhatod.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!