A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Merlot: harmonikus és magával ragadó - Miért szeretjük annyira?

2023-06-21 | (X)


Merlot: harmonikus és magával ragadó - Miért szeretjük annyira?

A Winelovers Selection sorozat következő tétele hamarosan kiválasztásra kerül, egyelőre annyit tudni róla, hogy egy merlot vagy egy merlot alapú házasításról lesz szó. Addig is nézzük meg, miért annyira közkedvelt ez a fajta, melyek azok az értékei, amelyektől ennyire ellenállhatatlan.


A merlot a második legtöbbet ültetett szőlő az egész világon. Népszerű világfajta, amely a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes kereszteződéséből jött létre. Legkorábbi említése 1784-es (Merlau), a 19. századra Médocban terjedt el (volt újratelepítés is), és ma ez a leggyakoribb szőlőfajta Bordeaux-ban. Olaszországban nagyobb része a szupertoszkán házasításokban jelenik meg, Spanyolországban, Katalónia mediterrán klímáján és Castilla-La Mancha kontinentális klímáján is ott van, az Újvilágban pedig elsősorban Kalifornia és Washington környékén, valamint Dél-Ausztrália Barossa Valley és Mclaren Vale területein fordul elő nagy mennyiségben. Magyarországon az 1960-as években jelent meg először, és a Szekszárdi, az Egri, a Villányi, a Tolnai és a Balatonboglári borvidékeken lelhető fel.

 

A merlot a szőlőben

 

A merlot kedveli a hideg, agyagos talajokat. A bimbózás korán elindulhat a fajtánál, ezért erősen ki van téve a fagyveszélynek. Hajlamos a peronoszpórára, egyéb fertőzésekre. Mivel gyorsan eléri a teljes érettségét, ezért körültekintően kell megválasztani a szüret időpontját.

 

Vannak, akik a korai szedést részesítik előnyben, így a borban megmaradnak szép savai, elegánsabb, fineszesebb változatok jönnek létre, míg mások érettebb állapotban szeretik leszedni, ilyenkor egy kis túlérett ízvilága van, nagyobb gyümölcsössége, bársonyos tanninjai varázsolnak el.

 

A merlot a pohárban

 

Kisebb tanninjai és sava van, mint a cabernet sauvignon-nak, egyfajta bársonyos ízvilág jellemzi. Gyakran kap hordós érlelést, és kedvező tulajdonságai miatt sokszor házasítják. A merlot gyümölcsös ízeivel, mérsékelt tanninjával és kiegyensúlyozott savtartalmával ideális ételpárosítási bor, és minden alkalomra biztonságos választás.

 

Míg egy hűvös éghajlaton (cool climate) készült merlot általában az eper, a málna, a vörösszilva aromáit hordozza, addig a meleg éghajlaton (warm climate) készített változat inkább a feketegyümölcsök, mint a fekete szilva, feketeszeder, feketecseresznye illatát és ízét mutatja, valamint megjelennek benne olyan aromák, mint a sütemény, csokoládé.

 

A merlot íz- és aromaprofilja

A merlot-ból sokféle stílusban készül bor, és aromáiban is változatos képet mutat: az újvilági stílusok szeder és vanília, az óvilági és chilei tételek vörös szilva és cédrus jegyeket hordoznak.

 

Merlot: harmonikus és magával ragadó - Miért szeretjük annyira?

Saint-Émilion, Gironde - merlot
 

Egy kevéssé ismert merlot-stílus: a White Merlot

 

A stílus hasonló a White Zinfandel-hez. A szőlőszemeket megroppantják, majd egy rövid - néhány óráig tartó - héjon erjesztés után gyönyörű élénk pink színű mustot nyernek, és ezt erjesztik borrá. A kapott bor sokkal halványabb, mint a vörösbor esetében, mivel a lé kevésbé szívja fel a sötét szőlőhéjban lévő pigmentet. A White Merlot könnyedebb, gyümölcsösebb ízű, mint a vörösborrá erjesztett változat. Málna és más nyári piros gyümölcsök íze érvényesül benne. Kevesebb a tannintartalma, így jó választás lehet a tanninérzékenyeknek is.


 

Egy méregdrága merlot: Petrus

 

A Bordeaux jobb partján található legendás borászat, a Chateau Petrus tétele a leghíresebb 100% merlot fajtából készült vörösbor a világon. Az ára igen borsos: az ára valahol 2000 és 6000 dollár között mozog. Nagyon hosszú életű bor, amely igen korlátozott mennyiségben készül. Kivételes minőségét a megfelelő tengerszint feletti magasságnak, a homokos, kavicsos talaj vas-oxidos kék agyaggal való kiegészülésének, a korai szelektálásnak (is) köszönheti. Általában mély és nagyon összetett, hihetetlen egyensúly és precizitás jellemzi. Hozzájutni a borkedvelők számára maga a csoda.


A merlot jellemzéséhez a The Grape Explorer youtube csatornán fellelhető információkat is felhasználtuk. Érdemes feliratkozni: sok hasznos dolgot tanulhatsz a szőlőfajtákról, termelőkről, borkóstolásról vagy olyan borképzési rendszerekről mint a WSET.

 

Mi az a Winelovers Selection? Itt megtudhatod.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!