A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Prosecco vagy Cava?

Hogyan pozícionálták a termékeiket a domináns Champagne-hoz képest?

2022-10-11 | Vinoholic


Prosecco vagy Cava?

Az olasz és spanyol borászok az elmúlt 15 évben buborékaikkal alaposan megbizsergették mind a kezdő, mind a haladó borrajongók széles táborát. Mi lehet a sikerük mozgatórugója? Milyen stílust követtek? Hogyan pozícionálták a termékeiket a domináns Champagne-hoz képest? Végül, de nem utolsósorban, mi magyarok mit tanulhatunk tőlük? 

 

A PROSECCO

A Prosecco-ról már korábban itt írtunk. Sokáig úgy tűnt, hogy a Prosecco a saját maga áldozatává válik, mint egy laza, enyhén cukros, de extrákat nélkülöző pezsgő. 2009-ben azonban megalkották az új klasszifikációs rendszert, amely teret adott a termőterületet erőteljesebben kifejező, magasabb minőségű pezsgőknek.  Az azóta eltelt bő évtizedben ekként körvonalazódik a Prosecco- k hierarchiája: 

 

Prosecco vagy Cava?

DOC: (denominazione di origine controllata) meghatározza a termőhelyet és a borászati eljárást. Rozé pezsgő kizárólag ebben a kategóriában létezik, a szabályozás szerint 10-15% pinot noir hozzáadásával a glera mellett.

 

Superiore DOCG: (denominazione di origine controllata e garantita) a DOC-hez képest az olasz kormányzati szervek garantálják a minőséget, mivel a borok egy komoly központi tesztelési eljáráson mennek keresztül. Ezek a Prosecco-k ízvilágukkal általában jól elkülönülnek a DOC „party-Prosecco”-któl.

 

Superiore Rive DOCG: a „rive” a parcellaszelekcióra utal, ami a terület egyediségét hivatott kifejezni. Jelenleg 43 rive létezik a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore régióban. Az itt készült borok esetében alacsonyabb a tőketerhelés a Superiore-hez képest, illetve az évjáratot is meg kell jelölni a címkén. Minimum 85% kell, hogy legyen a glera szőlő aránya a házasításban. Sokszor csak a rive és a dűlő neve szerepel a fedőcímkén Prosecco jelzés nélkül, hogy így is hangsúlyozzák a terület egyediségét.

 

Superiore di Cartizze Rive DOCG: egy négyzetkilométernyi (107 hektáros) területet jelent a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore zónán belül, amit a következő éghajlati és domborzati feltételek tesznek egyedivé:

 

A borászati eljárást illetően a minimális alkoholszint a Cartizze esetében 11,5% (összehasonlításképpen a Superiore esetében 11%) és legalább 6 hónapig kell érlelni palackban a terméket. Tulajdonképpen a Cartizze egy „cru”, ami a legjobb dűlők szelekcióját jelenti. 

 

A legfelső két kategória pezsgői leginkább a meredek dűlőkkel rendelkező Conegliano-Valdobbiadene régióból származnak, az az alatti borok pedig a sík tengerparti részekről, ahol egyébként a kevésbé ismert, kisebb pincészetek is tudnak nagy meglepetést okozni.

 

Minden Veneto vagy Friuli-Venezia Giulia régióban nyaraló borkedvelőt arra bíztatok, hogy álljanak meg az útmenti kisebb pincészeteknél és bátran kóstoljanak vagy vásároljanak Proseccot. Nemcsak a pincék látványa gondoskodik a felejthetetlen élményről.

 

Prosecco vagy Cava?

 

A klasszifikáció kétségkívül egyik nagy előnye, hogy a magas minőséget képviselő kis- és közepes borászatok is ki tudnak tűnni boraikkal, ha „rive” vagy „Cartizze rive” kategóriába esnek. Ugyanakkor a rive kategóriák magasabbrendűsége is megkérdőjelezhető a Superiore DOCG-vel szemben, mondván, hogy a legjobb dűlőkből gondosan összeválogatott cuvée-k sokkal komplexebb és kiszámíthatóbb borokat adhatnak a dűlős borokkal szemben.

 

A hierarchia alakulása nagyon jó példája annak, hogy hogyan pozícionálható egy borstílus a különböző szegmensekben. A Prosecco az a pezsgő, amit egy connoisseur addig tart egy laza partybornak, amíg nem kóstol egy DOCG-t vagy egy gyöngyszemet egy kisebb pincészettől. 

Prosecco vagy Cava?

 

 

CAVA 

A Cava-ról egy rövid összefoglalót ezen a linken találhattok, ami egy jó bevezetést ad a továbbiakhoz. A Cava alapítói zseniálisan találták meg a három szőlőfajta szinergiáját és ösztönözték a szőlőfajták telepítését a megfelelő domborzati és éghajlati viszonyoknak megfelelően, a mészkőben gazdag Penedés régión belül.

A Cava mind a „créme de la créme”-nek számító Champagne-hoz, mind pedig a világ egyéb, unalmas pezsgőihez képest egy teljesen más, új dimenziót nyit: 

 

- zöldes, de mégis gyümölcsös aromatikái lenyűgöznek, bizonyítva azt, hogy nem kívánnak az utánozhatatlan Champagne gyenge alteregói lenni; 
- visszafogottan autolitikus tónusai sokkal befogadhatóbbak az egyszerűbb stílust kedvelők számára is;
- a legtöbb termelő kötelességének érzi a „brut nature”, csontszáraz (visszacukrozás nélküli) stílus követését, ami egy óriási kihívás, mivel ezzel a kategóriával nem egyszerű versenyezni a cukorral megbolondított, de még száraznak tűnő pezsgőkkel;
- a legtöbb bio, organikus, biodinamikus pezsgő itt készül, amiben nyilván sokat segítenek a kedvező klimatikus viszonyok is.

 

A Cava kizárólag hagyományos (palackban erjesztett) stílusban készülhet, ami borkészítésben hasonló a Champagne-ban készült tételekhez, viszont még mindig megfizethető az európai fogyasztók széles rétegei számára. Az édességi fokozatokat illetően a Cava és a Prosecco egymást követi. 

 

Prosecco vagy Cava?

kép forrása: www.catalunya.com

 

2019-ben megszületett a Corpinnat kategória, aminek célja az, hogy a Prosecco superiore DOCG kategóriájához hasonlóan megkülönböztető jelzést adjon a tömeggyártott termékekhez képest. 

 

TANULSÁGOK

Mindkét stílus saját, megkülönböztetett karakterekkel bíró, jó pezsgő alapbort adó szőlőfajtákat használ, a világfajtákból csak korlátozott mennyiség engedélyezett, garantálva ezáltal azt, hogy ne váljanak Champagne gyenge másolataivá. Magyarországon hasonló potenciált látok a viktória gyöngye nevű, magyar nemesítésű szőlőfajtában, amely egyedi tónusaival és finom karakterével méltó módon betölthetné ezt a szerepet. A szőlőfajtát legfőképpen - az egyébként buborékosokat illetően jó potenciállal bíró - Etyek környékén termelik, de sajnos az ottani pezsgő eredetvédelmi szabályozásba nem került be a világfajták mellé. 

 

A stílus egy földrajzilag lehatárolt borvidékhez kötött, ahol ideálisak a körülmények a pezsgőkészítéshez. Igaz, hogy Spanyolországban több helyen is lehet Cava-t készíteni (az ismertebbek: Aragón, Rioja, Navarra, Valencia) de a pezsgők 95%-a Penedés régióból származik. Ezek a régiók (főleg a cru vagy közeli kategóriába tartozók) teljes mellszélességgel fókuszálnak a szénsavas borokra.  Mindkét stílus cru kategóriáit (Corpinnat, Rive) a talaj és a klimatikus viszonyok messzemenő figyelembevételével alkották meg.

 

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK 

 

BORTOLOMIOL, VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE,  EXTRA DRY
100% glera. Lenyűgöző egyensúly a zöld, citrusos, gyümölcsös (őszibarack és körte) és minerális tónusok között. A 15 g/l cukrot teljesen hatástalanítják az ásványok és borkősav okozta ízek. Teljesen megdöbbentő, hogy egy „cukros” Prosecco hogyan lehet ilyen kifejező. Hát nem egy „parti-cucc”, az biztos. (92 pont, 2022 szeptember) 

 

REGUTA, PROSECCO MILLESIMATO, 2021
Olyan az íze, mint egy limonádéból, grapefruitból, limoncelloból, cukorból és szódából készített koktélnak. Eltéveszthetetlen „party-Prosecco”. (81 pont, 2022 szeptember)

 

GRAMONA, LA CUVÉE CORPINNAT 2018
Az egészfürtös préselés és a különleges solera expedíciós likőr igen vonzóvá teszi. Zöldalma, fű, karamell és komplex keserű tónusok egy kis tanninnal keveredve. (90 pont, 2022 június)

 

AGUSTI TORELLÓ MATA CAVA, GRAN RESERVA BRUT NATURE, 2015
7 évig állt a seprőn az üvegben, a degorzsálás 2022 márciusában történt. Muskotályszerű mézes tónusok az illatban és az ízben. Habszerű, gazdag struktúra, aminek a végén szép citrusos tónusok törnek elő. (91 pont, 2022 június)

 

NÁDAS BORMŰHELY, PEARL OF VICTORIA BRUT NATURE, 2016
A viktória gyöngye egy savas magyar nemesítésű szőlőfajta. Szárított mangó illat. Gazdag és kifejező ízvilág: szőlőmust, grapefruit és kerti virágok aromái. Kiegyensúlyozott, körülbelül annyira, amennyire a brut nature stílus lehet. Ez a fajta kétségkívül jobb pezsgőt hoz, mint fehérbort. (88 pont, 2020 augusztus)

 

A tételeket a cikk szerzője, VINOHOLIC pontozta.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!