A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Terroir körkép - Sopron, Eger és Tokaj a Winelovers Grandon

2023-04-13 | Májer Hanna


Terroir körkép - Sopron, Eger és Tokaj a Winelovers Grandon

Április első hétvégéjén megrendezésre került az év első borfesztiválja, a Winelovers Grand, melynek idén is a patinás adott otthont. A Corinthia Hotel gyönyörű enteriőrjében, jobbnál jobb pincészeteknél koccinthattunk egyet a kedvenc tételeinkkel, míg az előadókban a borszakma krémje adta egymásnak a kilincset.


Az igazán elszánt látogatók megkísérelhették végig kóstolni a több, mint 700 tételből álló kínálatot, bár már az is szép vállalkozásnak bizonyult, ha valaki minden borvidékünkről kóstolt valamit. 

 

Ha szeretnénk teljeskörűen feltérképezni egy borvidéket, érdemes több pincészettől kóstolnunk, ismerkednünk a jellegzetes fajtákkal, a borvidék természeti és klimatikus adottságaival, így képet kaphatunk arról, hogy milyen stílusú borok jellemzőek az adott borvidéken. 

 

Sopron környékén járva, az ország legcsapadékosabb borvidékén, a Soproni borvidéken találhatjuk magunkat. Területét tekintve, a körülbelül 4300 hektárnyi területet két nagyobb részre tudjuk osztani. A borvidék keleti része Soprontól egészen Fertőszentmiklósig húzódik, még másik része a várostól északra fekvő terület, mely Fertőrákos és Balf között terül el. A borvidék bizonyos területei átlógnak a szomszédos Ausztriába is.  A Soproni borvidék északi területei alkalmasabbak a szőlő termesztésre és borkészítésre, itt található a Steigler Pincészet, a Winelife Borászat, a Taschner Bor- és Pezsgőház, valamint az osztrák területeken a Zantho Pincészet is, melyek egytől-egyig tiszteletüket tették a Winelovers Grandon.

  

A kezdetek kezdetén, egészen a filoxéra járványig, a borvidék területén túlnyomóan fehér tételek készültek, mely, ismerve a borvidék mai kínálatát, egészen meghökkentőnek tűnhet. A Steigler pincészet egy izgalmas projekt keretein belül jelenleg is foglalkozik furmint telepítéssel a borvidéken, mivel a 20. századig ez volt a terület egyik jellemző szőlőfajtája. A klimatikus adottságokat tekintve, a terület csapadékban bővelkedik, országos viszonylatban hűvösebb klíma jellemzi, valamint a Fertő-tó közelsége is hatással van az itt készült tételekre. A borászatok többsége, például a Winelife Borászat is, a Fertő-tó közelségét élvezi, ugyanis ezeken a területeken jelentősebb inkább a borkészítés. Talajszerkezetét tekintve sem lehet figyelmen kívül hagyni a Fertő-tó közelségét, az alap kőzet jellemzően csillámpala, azonban ezt pannon kori mészkő és löszös talaj fedi, mely kedvez a szőlőtermesztésnek. A Taschner Borház telepítéseivel teljes mértékben kiaknázza a borvidék kínálta adottságokat.

 

Jellemzően kékszőlőt termesztenek, melyekből kiemelkedik a borvidéken jellemző kékfrankos. A borvidék legjellegzetesebb fajtáját ibolyás-málnás illatjegyek, izgalmas savak, gyümölcsösség és karcsú szerkezet jellemzi. 

 

Érdekességek a kékfrankosról

 

A Soproni Borvidék megismerése után, kalandozzunk kicsit keletebbre, avagy más borászatok standjaihoz és ismerkedjünk meg az Egri Borvidék képviseletében, a Thummerer Pincészettel, a Rege Birtokkal, valamint a Tóth és Tóth Borászattal.  Mindhárom pincészet tételei szépen reprezentálják az Egri borvidék jellegzetességeit. 

Amikor szóba kerül az Egri Borvidék, a legtöbbek valószínűleg először még mindig egy palack vörösbor kezd derengeni lelki szemeik előtt, azonban a borvidék ettől jóval sokszínűbb kínálatot tud felsorakoztatni. 


A Thummerer Pincészet, a Rege, valamint a Tóth és Tóth Borászat is foglalkozik fehérbor készítéssel. Jellemző fehérszőlő fajták a hárslevelű, az olaszrizling, valamint a chardonnay, melyek egészen különleges arcukat mutatják meg az egri terroir-nak köszönhetően. Eger is a hűvösebb borvidékeink közé tartozik, jellemzően két fehérbor stílus fér meg emiatt egymás mellett. Találkozhatunk magasabb savú, karcsú, acéltartályos tételekkel, de készülnek magasabb alkoholtartalmú, jelentősebb beltartalommal bíró, telt tételek. Ezen felül az egri terroirt hivatott reprezentálni az Egri Csillag kategória is, melyet 2011-ben hoztak létre, és melynek célja, hogy a termőhely igazi szépsége mutatkozzon meg. A világ borvidékein talán kevésé jellemzőek a fehér házasítások, azonban jelentőségük éppannyira fontos Egerben. A hárslevelű is megtalálható a területen, mint eredetvédett borkategória, melynek termesztésére a Tóth és Tóth Borászat kifejezetten nagy hangsúlyt helyez. 

 

Kétségtelen azonban, hogy a kékszőlő fajták dominanciája jellemzi a területet. Fellelhető kékszőlő fajták a területen a kékfrankos, merlot, pinot noir, portugieser, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc és a syrah. Ezekből gyakran készülnek önálló fajta borok is, de jellemző a házasítás is. A filoxéria vész után, a helyi borászok szerettek volna valami unikálisát alkotni, hogy fellendítsék a terület bortermelését, így megalkották az Egri Csillag elődjeként szolgáló vörösházasítást, melyet az Egri Bikavér névre kereszteltek, hiszen benne van az Egri Borvidék színe-java. A házasítás a mai napig Eger egyik zászlós kategóriája. 

 

Miért szereted annyira a vörös házasításokat?

Mit rejtenek az Eger város alatt kiterjedő riolittufa pincerendszerek?

 

A Winelovers Grandon kóstolva, szinte teljesen lehetetlen lett volna nem belebotlani a Tokaji Borvidéket képviselő standokba. De hogy mégis mi a közös a Angyal Borászatban, a Babits Pincészetben, a Gróf Degenfeld Borászatban, a Heidrich Pincében, az Oroszlános Borbirtokban, a Pauleczki Szőlőbirtokban, a Sajgó Pincészetben, a Tokajicumban és a Hétszőlő Szőlőbirtokban? – A borvidék és a tételek iránti elkötelezettség és tisztelet. 

 

Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopasz-hegy által kijelölt háromszögben helyezkedik el Tokaj. Több évszázadra visszanyúló borkészítési hagyományokkal bír, melyet a borászok, mind a mai napig nagy becsben tartanak, és a legnagyobb szeretettel készítik el tételeiket, melyek tokajiként kerülhetnek palackba. Hiszen, nem minden Tokaj-Hegyalján készített borra mondhatják, hogy tokaji. A zárt borvidéken csak a következő szőlőfajták engedélyezettek: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta és kabar. 

 

Tokaj talajszerkezete igazán sokszínű, a vulkanikus talajtípusok nagy része fellelhető a területen, mely jelentős komplexitást kölcsönöz a boroknak. Földrajzi fekvésének és különleges mikroklímájának köszönhetően a szőlőszemek hajlamosak a nemesrothadásra, az aszúsodásra. A Tisza és a Bodrog torkolatánál, a dűlők szélvédett helyen, párás környezetben helyezkednek el, mely tényezők kedveznek a botritisz kialakulásának. A töppedt aszú szemekben koncentrálódnak a cukrok és savak, amelyek tökéletes egyensúlya esetén egészen különleges tételeket tudnak produkálni. Különböző borkategóriák készülnek Tokajban, és legyen szó száraz furmintról, szamorodniról vagy aszúról, minden tétel készítése mögött egy a filozófia – megmutatni a Tokaji Borvidék egyedi arcát. 

 

A Winelovers rendezvényeken borvidékeink legjavával ismerkedhetsz. Tájékozódj a következő rendezvényekről.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!