A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Teszteltük a Riedel furmintpoharát

Újdonság a Borkollégiumban

2016-10-04 | Gonda György


Teszteltük a Riedel furmintpoharát

A Riedel-féle furmintpohár egy éve létezik minden furmintkedvelő legnagyobb örömére. A különleges, értékes eszköz most a Borkollégium tanfolyamaink és kóstolóinak eszköztárába is bekerült, és mi elsőként teszteltük.


Nyitókép: Mr. Riedel és a furmint pohár (Tokaji Ősz 2015)

 

Mára a komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara van a világ vezető borospohárgyártójánál, a Riedelnél. Ezeket a poharakat az adott borok számára készítették, azzal a céllal, hogy kiemeljék erősségüket, aromájukat. A módszer folyamatos tesztelésen alapul. Így aztán van bordói, burgundi, rajnai, pinot noir pohár.

 

Évekkel ezelőtt a Tokaj-hegyaljai borászok is megálmodták, hogy kedvenc furmintjuk saját poharat kap. Ez magánkezdeményezésre, a tokaj.hu jóvoltából meg is valósult tavaly. A furmint pohár elkészítését a Riedel cég boldogan elvállalta, de ahhoz a magyar borvidék kiemelkedő borászainak segítségét is kérte: a Demeter Zoltán vezette kóstolócsapat többször is a külföldi főhadiszállásra utazott, hogy a poharakat saját furmintjain tesztelje. Az így elkészült Riedel tokaji furmint pohár egy éve van forgalomban, a Tokaji Ősz tavalyi gálavacsoráján debütált. 

Miről ismerhető fel a pohár a többi között?

Igen határozott darab, nagy mérettel, vastag és hosszú szárral, igazi tulipános formával, szűk szájjal. Jól lehet fogni, pörgetni benne a bort. Egyetlen hibája, hogy kézzel tisztítani, eltörölni majdnem lehetetlen. 

 

Aki a hard core furmintfogyasztók táborát erősíti, az ez év szeptemberétől a pohár Superleggero, vagyis extra profi változatát is keresheti. Utóbbi kézzel készített, szájjal fújt, fajtaspecifikus tokaji furmint pohár, ultravékony ólommentes kristályból készült és a Sommelier poharaknál is lényegesen könnyebb és vékonyabb. Hogy pontosan hogyan fújták a mesterek, az az alábbi videóból kiderül:

 

 

Az alap furmint pohár ára 6.000 forint/db, a Superleggero változaté várhatóan ennél jóval magasabb lesz. Jómagam azt gondolom, hogy az alap verzióra is elsősorban a komoly furmintfogyasztóknak, furmintos pincészeteknek, éttermeknek van rá nagyobb szüksége. Meg a boroktatással foglalkozó intézményeknek, amilyen a Borkollégium is.

 

Az új helyre, a Podmaniczky utcába költözött Borkollégium vadiúj tantermeibe a Tokaji Ősz rendezvényhez kapcsolódó mesterkurzusára érkeztek meg a tokaji furmint poharak. Azok tesztelhették őket először, akik jegyet váltottak a Borkollégium Tokaji Ősz mesterkurzusára. A borsor elsősorban Demeter Zoltán, az Oremus, és Bott Pince boraira épült.

 

A kóstolás után elmondható, hogy a pohár felerősíti az illatokat, méghozzá mindegyiket. A gyümölcsös bor még gyümölcsösebb lesz, a problémás illatú, még problémásabb és így tovább. Lecsendesíti az alkohol érzését, picit kerekebbé teszi a bort. A pohár elsősorban a nagy testű, hordós érlelésű száraz furmintoknak áll a legjobban. Így például az egész más koncepciójú Tállya Winesnál nem is annyira működött. Az ilyen, sokkal inkább reduktív, friss gyümölcsökre, feszes és penge savakra alapozó furmintoknál, a hagyományos fehérboros kóstolópohár a jó választás.

 

 

Az édes borok esetében sem volt érezhető változás, vélhetően azért, mert ezeknek a boroknak alapvetően is koncentrált az aromatikája, így a pohár illat- és ízösszeterelő formája nem okoz nagy előnyt. Ezt a tulipánforma, és szűk száj biztosította illat- és ízkoncentráló jelleget tudják jól kihasználni a masszívabb, és kevésbé erős illatú furmintok.

 

Határozottan állítom, hogy a pohár működik a furmintoknál, talán nem olyan egyértelműen, mint sokan várnák. Ám lehet, hogy nem is ez a legfontosabb, sokkal inkább, hogy a pohár létezik, mindenki számára elérhető, és ha ebben szolgáljuk fel, azzal tovább erősíthetjük a furmint boraink egyediségét.

 

A furmint poharak itt vásárolhatók meg>>

A Superleggero változat debütálásáról itt olvashat bővebben>>

A Borkollégium következő mesterkurzusait itt találja>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!