A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új kategória: Etyek-Budai Friss

Kattra Imre válaszolt 2. rész

2012-09-08 | Tóth Adrienn


Új kategória: Etyek-Budai Friss

Az etyeki borásszal készített interjúnk első részében a pincészet indulását követően arról beszéltünk hogyan születnek a friss, ropogós borok, vagy éppen a tartalmasabb fehér és vörös tételek. Mai cikkünkben - mielőtt rátérnénk az újdonságnak számító Etyek-Budai Frissre - arról kérdezzük a borászt és egyben édesapát, hogy hogyan is működik egy családi pincészet.


Korábban említetted a lányodat, Ágnest a battonage chardonnay kapcsán. Sok évig a családból egyedül dolgoztál a pincében, hogy sikerül most az együttműködés a legújabb generációval?

Bevallom, az elején nem volt könnyű együtt dolgoznunk. Mindkettőnknek más a természetünk, idő kellett ahhoz, mire kialakultak a dolgok, mire a munkában egymáshoz csiszolódtunk. Ági maximalista: míg én úgy vélem, hogy az a fontos, hogy folyamatos, jó minőséget produkáljak néhány kiemelkedő tétellel, addig ő csak csúcsborokat akar készíteni, saját chardonnay-jához fürtönként válogatja a szőlőt.

Számomra a megbízhatóság az elsődleges, a kiszámítható jó minőség, mindez persze csak az adott évjárat viszonylatában értelmezhető. Úgy látom, ez mára nálunk jól működik: vannak kereskedők, akik akkor rendelik meg a bort, amikor az alapanyagául szolgáló szőlő még kint érik a tőkéken.

Szerintem a borász és partnereinek, fogyasztóinak viszonyát a bizalom kell hogy meghatározza. Ezzel persze Ági is egyetért, mára egymásra hangolódtunk, megegyeztünk abban, hogy a jó minőség az alap, és folyamatosan törekszünk a további fejlődésre.

Térjünk most át egy másik témára! Létezik egy borkategória, amelytől különösen sokat vársz a borvidék szempontjából. Mesélnél erről?

Az Etyek-Budai Friss története elindul, és úgy látom, lassan bekerül a köztudatba. Ennek érdekében a jövőben szeretnénk az eredetvédelmi rendszerbe is bevonni. Jelentősége van annak, hogy ez egy Etyek–budai bor, mindkét régiónak meg kell jelennie az elnevezésben. Az első tételét én készítettem el a saját ízlésem szerint, és ennek megfelelően másoktól is az egyéni utat várom el.

Az Etyek-Budai Friss egy fehér házasítás. Kilenc, helyben engedélyezett szőlőfajtából lehet 2-4-et felhasználni hozzá annak érdekében, hogy végül egy borvidékre jellemző cuvée-t kapjunk. Nem csak neve szerint kell frissnek lennie a bornak: fontos, hogy karakterében is hű legyen ehhez a koncepcióhoz, ennek érdekében maximum egy évig lehet forgalomban tartani.

Új kategória: Etyek-Budai Friss

Tavaly 1000 palackot készítettem belőle. Korán, direkt ehhez a borhoz szüreteltük a szürkebarátot, a chardonnay-t, a királyleánykát, hiszen az volt a célunk, hogy egy illatos, gyümölcsös, könnyed száraz bort állítsunk elő belőle.

Hol tart most a bor az elismerés útján?

Az Etyek-Budai Friss már szerepel az Etyeki Borút Egyesület leírásában és az Etyek–Budai stratégiában. Az a célunk, hogy minél többen foglalkozzanak vele, általa ugyanis egy, a borvidék adottságait kihangsúlyozó, népszerű bor születhetne. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a palackokon a borvidék új logója is megjelenjen.

A borvidéknek tehát jól áll ez a ropogós, üde műfaj. Hogyan határoznád meg, hol tart most Etyek?

Etyekkel kapcsolatban a sokszínűséget tartom fontosnak kihangsúlyozni. A borvidékünk nemcsak a reduktív borokról szól. Olyanok itt a klimatikus viszonyok, amelyek lehetővé teszik, hogy sokáig kint hagyjuk a szőlőt a tőkéken, ezáltal nagyobb beltartalmat érve el. Ezzel a lépéssel persze azt is kockáztatjuk, hogy a seregélyek elvégzik helyettünk a szüret egy részét. Abban az esetében azonban, ha ezt elkerüljük, hordós érlelésre is alkalmas fehér-, vörös- és édes borok születhetnek.

Új kategória: Etyek-Budai Friss

Sok és egyre több jó borász dolgozik itt. Ma már különösebb erőfeszítés nélkül kapásból tudnék felsorolni tízet. És ez nem egy puszta mennyiség, a jövő a közösségben rejlik, egymás mellett és nem egymással szemben kell fejlődnünk. Mindenkinek tenni kell a maga dolgát, de fontos tudnunk, hogy számíthatunk egymásra. Teljesen egyértelmű, hogy a borvidék imázsát csak a pincészetek összefogása teremtheti meg.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!