A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

3 bor, amit meg kell kóstolnia a Budavári Borfesztiválon

Malatinszky premierek

2015-09-09 | Vinoport


3 bor, amit meg kell kóstolnia a Budavári Borfesztiválon

Még el sem kezdődött a Budavári Borfesztivál, de mi már három elképesztően jó borát is megkóstoltuk. Ebből ráadásul kettő premiertétel, utánunk a fesztivál közönsége lehet a második, aki véleményt mondhat róla. Malatinszky Csaba prezentál.


 

Két új, és egy már ismerős, az idei évben nagy sikert arató borát prezentálja idén a Malatinszky Kúria a Budavári Borfesztiválon. A Villány-Siklósi borvidék biobirtoka az Európa-szerte elismert Merlot Rozé legújabb évjáratát, egy új, a múlt héten palackba került, nagyon egyedi bort, a Telivért, és a birtok borát, a Signature 2013-at kínálja büszkén az érdeklődőknek. 

 

Vannak a rozék, amelyek szinte az üdítő kategóriába tartoznak, és vannak a rozé borok, mint ez – mondta Malatinszky Csaba, és közben a Merlot Rozé legfrissebb évjáratával kínált. Ez a bor megállja a helyét London egy 3 Michelin-csillagos éttermében, megállja itthon is a Gresham Palota éttermének, a Kollázsnak rozéjaként, egészen biztosan meg fogja a Budavári Borfesztiválon is. 

A 2014-es Noblesse Merlot Rozé 

Színe hagymahéj, illatában a friss gyümölcsök, érett eper és málna, sőt cseresznye mellett megjelenik a fa. A korty üde, a hordó integrálódott, és nem nyomja el a gyümölcsöket, viszont szépen kiegészíti őket. Jó savak, finom, szolid, illemtudó tanninok.

 

A Malatinszky Kúriához összesen csak egy hektárnyi merlot tartozik, és éppen jövő hétfőn kezdik majd szüretelni, a birtok kékszőlői közül elsőként. Ez a bor a rozé a szőlő préselése nélkül, színléből készült, új hordóban erjedt, és 6 hónapig érlelődött fában. 

 

3 bor, amit meg kell kóstolnia a Budavári Borfesztiválon

 

"Szeretjük és a fogyasztók is szeretik ezt a bort, 30-40-esével viszik, karácsonyig elfogy az egész készlet" – mondta a borász, aki mégis minden évben legfeljebb kétezer palackkal készít belőle. Malatinszky Csaba szerint így maradhat meg ez a bora is kézművesnek, hitelesnek. "Ez egy exkluzív tétel, azoknak készítjük, akik mindenben a pluszt keresik." 

Telivér 2011

A Malatinszky Kúria

30 hektáron terül el a Villány-Siklósi borvidéken. A korábban sommellier-ként tevékenykedő borász birtokán 2009 óta biotermeléssel készülnek a borok. Pincészete híres harmonikus, komplex vörösborairól, különös tekintettel a villányi terroirhoz leginkább illő Cabernet Franc-ra.

 

Éppen olyan, mint a neve: erőteljes, dinamikus, mégis könnyed és elegáns. Még a színe is pej, karmazsinvörös, amire az egyedi címke és kapszula is rájátszanak. A címkére azt írta a borász: finom küllemű, eleven, tüzes, bájos, intelligens, tisztavérű, nemes. "A családban mindig erős volt a lovakhoz való vonzódás, de a címkén is felsorolt tulajdonságok egyes emberekre is érvényesek lehetnek" mondta sokat sejtetőn. Malatinszky Csaba szándékosan akart egyedi megjelenést ennek a bornak, ahogy mondta, "időnként szeret kitűnni", mint például 2008-ban a Kúria Cabernet Sauvignonnal, amelynek palackján egy 19. századi metszet volt látható.

 

A Telivér illata intenzív, a pohárból azonnal bogyós gyümölcsök ugranak elő. Alig egy hete palackozták, még nagyon friss. Bársonyos, zamatos, gazdag bor. Vadmálna, a föld jegyei, fekete bors képviselik benne az erőt. A jelentős alkoholhoz egyenlő arányban társul sav és tannin, versenylóhoz méltóan jó az egyensúlya, kerek. Az íze – szerencsére – hosszan kitart a szájban. A bor 15 hónapot érett hordóban, 40 százaléka új hordóban.

Signature 2013

A hordó mindig is központi kérdés volt Malatinszky Csabánál, 2006 óta csak 500 literes magyar hordókkal dolgozik, hasított donga, 36 hónapnál idősebb tölgyből. "Így kapom meg az éréshez szerintem szükséges mikrooxidációt, és kerülöm el, hogy a boraim faízűek legyenek." Így maradhat visszafogott a birtok bora, a Signature 2013-as évjárata is, amelynek 20 százaléka új hordóban érlelődött. Ennek alapja cabernet sauvignon, mellette kisebb részben cabernet franc és merlot kaptak helyet. Ez évben a Kékszalag vitorlásverseny és a Groupama is zászlós borának választotta. 

 

A Signature 2013 színe mély, illatában a fekete bogyós erdei gyümölcsök, szeder mellett földes jegyeket is észrevehetünk. Ezen kívül rengeteg fűszer felismerhető, a borstól az édesekig, mint a fahéj és a szegfűszeg, illetve egzotikus fűszerekig. Ízében szintén lédús szeder, a kortyban harmónia és egyensúly.

 

Ne hagyja ki ezeket a borokat, ha a Budavári Borfesztiválon jár. Kérdezze a borászt is, ő azt ígérte, csütörtökön hosszabb időt tölt majd a Várban, de benéz pénteken és szombaton is. Vasárnap aztán már rohan vissza Villányba, hogy a másnapi szüretre készüljön. "A fehéreket már leszedtük, most a kékszőlőn a sor. 2015-tel egyelőre nagyon elégedett vagyok, jól haladnak a dolgok, de inkább majd akkor mondok véleményt, ha a teljes szüreten túlleszünk" – nyilatkozta.

 

A Malatinszky Kúriát a Borfesztiválon a 149-es standon találja, a Villányi Korzón. Ha a Borfesztiválon lemaradna a borokról, keresse őket őket a Malatinszky Kúria forgalmazásában.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!