A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bor itt van. Zoli, te hol vagy?

Sánta Zoltánra emlékezünk

2018-09-17 | Vinoport


A bor itt van. Zoli, te hol vagy?

Mesterünk volt, kollégánk és barátunk. Fáradhatatlan, elkötelezett nagykövete a borkultúrának; hazai és nemzetközi szaktekintély, aki tudásával, műveltségével, emberségével, sokszínűségével, finoman csipkelődő humorával vívta ki az őt övező elismerést és szeretet. Hirtelen veszítettük el őt, és nehezen találjuk a szavakat. Sánta Zoltánra emlékezünk.


In Memoriam „Rare” Sánta Zoltán

 

Zoli, ez a palack Stanton & Killeen Rare Rutherglen Muscat 70 éves. Amikor szüretelték a szőlőt, amiből készült, még egyikünk sem élt. Szeptember 17-én délelőtt akartuk együtt megkóstolni.

 

A bor itt van. Zoli, te hol vagy?Tavaly, amikor 60 éves lettél, azt kérted, hogy még legalább 10 évig tartsak ki a boros piacon, mert 70 éves korodig akarsz aktív lenni és számítasz rám. Én is számítottam rád. Nagyon. A Borkollégiumban oktatóként és a tananyagok fejlesztőjeként, a WSET Diploma képzésem során, és úgy általában is, hogy maximalizmusunkkal majd kölcsönösen motiváljuk egymást nap mint nap.


Én itt vagyok! A bor is itt van.


Ez a Rutherglen Muscat egy Rare, azaz ritka, kivételes. A szótár is azt írja a szinonimákra, hogy exceptional, unique, extraordinary, out of the ordinary. Te is ilyen voltál. Ritka és kivételes, tudásban, felkészültségben, lelkiismeretességben, szerénységben…és még folytathatnám.

 Sánta Zoltán (1957-2018), DipWSET, Nemzetközi Borakadémikus, WSET Certified Educator, Certified Sherry Educator, a Borkollégium boriskola oktatója, a Bortankönyv, a világ borai könyv társszerzője


A Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Egyetemén megszerzett nemzetközi újságírói diplomával a zsebében közel másfél évtizedet dolgozott a nemzetközi kapcsolatok területén különböző állami intézményekben, majd a hangversenyszervezés és művészközvetítés világába kóstolt bele az Interkoncert vezérigazgatójaként. A zene, az opera iránti szenvedélye soha egy pillanatra sem lankadt. Egy rövid kitérő után 1998-tól több mint egy évtizedig a Magyar Tudományos Akadémia volt a munkahelye: feladatai közé a kommunikáció, a társadalmi kapcsolatok ápolása, honlapépítés- és szerkesztés, rendezvényszervezés tartozott.
 
Az akkoriban alakult Akadémiai Klub Egyesület titkárának választották: az eltelt közel húsz esztendőben több száz hangversenyt, hat akadémiai bált szervezett és itt ismerkedett meg mélyebben a borokkal is. Az MTA székházában a klub által üzemeltetett – a főváros egyik legszebb adottságú – éttermében e két évtizedben borkóstolós gálavacsorák keretében megfordult a magyar borászat színe-java. 2009-ben szervezte meg először az „MTA Bora” bormustrát, amelynek sikere figyelmét végérvényesen a borra terelte. Még abban az évben elkezdte borismereti tanulmányait a Borkollégiumban. 2013-ban a kismartoni Esterházy-kastélyban már – a ruszti Osztrák Borakadémián (Weinakademie Österreich) folytatott tanulmányai követően – WSET diplomáját és a Weinakademiker nemzetközi borakadémikus titulust igazoló oklevelet vehette át. Hat éve tanított a Borkollégiumban, a diploma megszerzését követően mindhárom szinten. Az elmúlt években okleveles WSET oktatói végzettséget szerzett mind a borok, mind pedig a párlatok területén, tavaly pedig a Jerezben székelő Consejo Regulador sherry oktatói oklevelével gazdagította „gyűjteményét”.
 
A ruszti intézmény több mint 700 tagot tömörítő alumni klubja vezetőségi tagjai közé választotta 2014-ben: az egyre növekvő számú nem német ajkú közép-és kelet-európai diplomások munkáját koordinálta. E munka keretében számos mesterkurzust szervezett Prágában és Budapesten, és mutatott be magyar borokat Ausztriában, Németországban.
 
2011-ben jelent meg dr. Mészáros Gabriellával közösen jegyzett hiánypótló borismereti kötetük Bortankönyv I.: A világ borai címmel a Borkollégium kiadásában. Rendszeresen publikált a VinCE magazinban és a vinoport.hu-n.
 
Szaktanácsadóként a kezdetektől szervezte az MTA bora és az Országház Bora bormustrákat, rendszeresen bírált jelentős hazai (HNT, VinAgora) borversenyeke. Idén öt Master of Wine és négy Weinakademiker társaságában bírálóként részt vett az első független orosz borversenyen, idén júliusban pedig tagja volt a Winelovers 100 teszt zsűrijének.
Én itt vagyok! A bor is itt van. Te hol vagy?

 

Bárhol is vagy, ebből a 70 éves borból két palackom van és az egyiket megtartom, hogy ha majd az én időm is lejár, együtt ihassuk meg.

 

Hallom, ahogy mondod, „Hülye vagy István, ez a bor drink now, not suitable for further aging, az erősített borok jelentős részét fogyasztásra alkalmas állapotban palackozzák, a palackban ez már nem fejlődik tovább. Persze még sok év múlva is iható lesz, szinte indestructible, de már nem lesz jobb. Érted, nem lesz jobb? Figyelj oda erre, 1 pont.”

 

A bor itt van. Zoli, te hol vagy?

 

Értem Zoli, de ez a bor azért került be az erősített mesterkurzus sorába, mert egyike azoknak, amit még te sem ittál soha. Ugye nem gondolod komolyan, hogy megiszom nélküled mind a két palackot?


Ha a bor már nem is lesz jobb, én megígérem neked, hogy az leszek, jobb és jobb minden nap, még legalább 9 évig, a boros piacon. Hátha egy napon besétálsz a Borkollégium ajtaján és megkérdezed: „István, megvan még az a Stanton & Killeen Rare Rutherglen Muscat?”

 

Tábor István,

egy hallgató Sánta Zoltán tanár úr diákjai közül,

a Borkollégium tulajdonosa

  Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!