A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Bor Urainak sorába lépett Szepsy István

Nemzetközi elismerés csúcspincészetek támogatásával

2013-11-22 | Tóth Adrienn


Az Olaszországban megrendezett Villa D'Este Wine Symposium elnevezésű, csúcsborokat felvonultató nemzetközi konferencián adták át Szepsy Istvánnak a Les Seigneurs du Vin díját, amely magyarra a Bor Uraiként fordítható. Az elismerés a tavalyi után most másodszorra került átadásra; jelentőségét az adja, hogy az esemény olyan, világviszonylatban a legmagasabb minőséggel összekötött pincészetek támogatását élvezi, mint a Chateau Ausone, a Domaine de la Romanée-Conti, a Gaja, a Weingut Egon Müller és a Vega Sicilia.


A november 8-án, a Comói-tó partján, a Villa d’Este luxushotelben átadott díjról Tallián Hedvig, az imad.blog.hu szerzője számolt be elsőként. A díjhoz kötődő konferenciát az újságíró a következőképpen mutatta be: „A keresztapák (a fent felsorolt top pincészetek vezetői – a szerk.) kiemelik, hogy a Villa d’Este Wine Symposium alkalmat ad arra – először a történelemben –, hogy a legtekintélyesebb bortermelők, döntéshozók és megrendelők találkozzanak, és megosszák egymással tudásukat és bor iránti szenvedélyüket. Mint a keresztapák írják: „egyesítjük erőinket a tökéletesség, a minőség és a professzionalizmusért folytatott harcban.”

Bár az eseményre immár ötödik alkalommal került sor, a Les Seigneurs du Vin elismerést tavaly adták át először, akkor Helmut Dönnhoff kapta meg. A német borászról hazai forgalmazója, Tarr Ferenc, a Riesling.hu vezetője nyilatkozott: „Helmut Dönnhoff minden kétséget kizáróan a világ öt legjobb fehérbor-készítőjének egyike. A Nahe borvidéket sokáig lebecsülték, de Dönnhoff elsőrangú dűlőinek gyümölcse ma már hatalmas népszerűségnek örvend.”

A Bor Urainak sorába lépett Szepsy István

François Mauss, újságíró, a rendezvény és a díj alapítója a Vinoportot a Les Seigneurs du Vin kapcsán arról tájékoztatta, hogy a kiválasztás úgy zajlik, hogy az általa az elismerésre méltó borász nevét felfedi az öt keresztapa közül az egyiknek, akitől jóváhagyást kér. A legkisebb kétely felmerülése esetén új jelöltet keres, mert fontosnak tartja az öt, közmegbecsülésnek örvendő borász támogatását.

A kiválasztás szempontjairól, a díj koncepciójáról az idei díjátadó beszédből tudhatunk meg többet: „A Villa d’Este Wine Symposium célja, hogy a nemzetközileg ismert szakmai publikációk által kiadott, hasonlónak tűnő elismerésekhez képest egy lépést előrelépjen oly módon, hogy egyszerre másik irányba fordul. Olyan hölgynek vagy úrnak szeretnénk minden évben átnyújtani ezt az elismerést, aki azon túl, hogy általános ismertségnek örvend a borvilágban, köszönhetően az általa sok éve készített borok magas minőségének, különleges karizmával is rendelkezik, és nagymértékben hozzájárult a borvilág fejlődéséhez. E szerint a koncepció a Nobel-díjnak feleltethető meg a bor világában.

A Bor Urainak sorába lépett Szepsy István

Megfigyelhető ugyanis, hogy azok a borászok, akik a legszorosabb szimbiózisban élnek a természettel, napról napra, évről évre azért dolgozva, hogy még magasabb minőséget érjenek el, hogy megértsék, hogyan születik a nagy bor, nem feltétlenül azok, akik a nagy példányszámban megjelenő nemzetközi publikációk címlapján szerepelnek. Épp ezért tartjuk fontosnak a Villa d’Este Wine Symposiumnál, hogy rájuk irányítsuk a figyelmet. Úgy gondoljuk,Szepsy István tökéletesen megfelel minden elvárásnak, amit az díj megkövetel.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!