A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A fenntarthatóság mint országimázs

Új-Zéland élen jár a környezettudatos és fenntartható termelés terén

2022-08-10 | (X)


A fenntarthatóság mint országimázs

Nemrég jelent meg a 2022 évi Fenntarthatósági Jelentés, mely hat központi témakör, a klíma, a víz, a hulladék, a talaj, a növényvédelem és az emberek szempontjából mutatja meg az ország borágazatának elkötelezettségét és fejlődését.

 

Új-Zéland a fenntarthatóságot minden más bortermelő országnál jobban előtérbe helyezi, és rendszeresen kommunikálja is az eredményeket.

 

Az új-zélandi tanúsító rendszer (SWNZ – Sustainable Winegrowing New Zealand) alá tartozó termelőktől (1840 szőlészet és 310 borászat) gyűjtött adatok alapján elkészített jelentés szerint a szőlő- és borágazat 96%-a minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10%-a rendelkezik biotanúsítvánnyal is, és mindegyik személyre szabott üvegházhatású gáz-kibocsátási jelentéssel rendelkezik.

Az ágazat célja, hogy 2050-re a tevékenysége széndioxid-semleges legyen.

A borászatok 58%-a különleges eljárásokat alkalmaz a szénlábnyom csökkentése érdekében:

A vizek megmentése érdekében a borászatok 98%-a méri és rögzíti a vízfelhasználását. A termelők 98%-ának van hulladékcsökkentési és visszaforgatási vagy újrahasznosítási programja. A borászatok 22%-ának van helyben komposztálója, 55% használ újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló anyagokat. A szőlőtörkölyt a pincészetek 49%-a komposztálja, és 36% szórja szét az ültetvényeken. A szőlészetek 99%-a természetes (nem kémiai eredetű) eljárásokat alkalmaz a betegségek és a kártevők ellen, és 46% csökkentette a növényvédőszer-felhasználást.

 

De nemcsak a környezetre figyelnek: az ágazatban dolgozó emberek 79%-a mondja azt, hogy továbbra is ugyanezt szeretné csinálni. A munkások 57%-a már legalább 10 éve szőlészetben vagy borászatban dolgozik, tehát az életpálya-modell, melyet az új-zélandi boripar kínál vonzónak tűnik.

 

Forrás: HNT hírleveleMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!