A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A rozék arca és harca

Körkép a világnap alkalmából

2020-08-14 | Vinoholic


A rozék arca és harca

A rozé világnap alkalmából (augusztus 14.) mi sem lehet aktuálisabb, mint egy rövid kitekintés a rozéborok a világba.


Annak ellenére, hogy a rozé divat körülbelül 20 évvel ezelőtt kezdődött, már az ókori görögök és föníciaiak is kereskedtek kék- és fehérszőlő házasításával készített rózsaszínű borokkal, melyek akkor hihetetlen népszerűségnek örvendtek egész Európában.

 

 

Bár a rozé bor készítése újkori reneszánsza óta még sok tekintetben gyerekcipőben jár, létjogosultsága nem megkérdőjelezhető. Nemcsak azért, mert új, izgalmas távlatokat nyit a borimádók számára, hanem mert rövid újkori életciklusa alatt üstökösként ragyogott fel, hihetetlen népszerűségre tett szert a fiatalok körében (is). A rozé az, ami  képes meghódítani az ifjúságot, a „viszkikólás”, „tekilás”, „jégeres”, „szájderes” és sörös új generációt a borvilághoz vezetheti, később pedig megtaníthatja őket a kevésbé behízelgő száraz fehér- és vörösborok élvezetére. Azt is mondhatjuk, hogy a rozé a borok térhódításának a könnyűlovassága.

 

Rozékészítési technológiák

 

Áztatás (maceráció): A bogyózás és zúzás után, rövid idejű, alacsony hőmérsékleten történő héjon áztatás történik, hogy inkább az ízanyagok, ne pedig a vörösborokra jellemző csersavak oldódjanak.

 

Direkt préselés: Előfordulhat az is, hogy közvetlenül a fürtöket sajtolják, melynek következében halványrózsaszínű, könnyed rozék készülnek.

 

Kivéreztetés (Saignée módszer): Ennél a módszernél a rozé egy melléktermék, hiszen a vörösborkészítés során a lé egy részét leválasztják, hogy egy testesebb vörösbort kapjanak. A leválasztott mustból pedig egy sötétebb színű, tartalmasabb rozé készül.


Házasítás (Champagne technológia): A kék- és fehérszőlő borának házasítása kizárólag rozé pezsgőkészítés során megengedett az EU-ban. A módszer lényege, hogy a fehér alapborhoz vöröset is házasítanak, melyből készítik el a pezsgőt a másodlagos erjesztés során.

 

Rozék a világban

 

Ma már tulajdonképpen a világ összes bortermelő országában készítenek rozé borokat. A jövő kérdése leginkább az, hogy kik lesznek azok, akik olyan stílust képesek alkotni, amelyek amellett, hogy egyediek, el tudják kápráztatni a fogyasztók érzékeit is.

 

Franciaország: a rozé hihetetlen népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy az országban az elfogyasztott rozék mennyisége 2019-ben elérte a fehérborok fogyasztását. Főbb stílusok:

Spanyolország: tradicionálisan Navarra és Cigales régiók voltak híresek, de ma már az ország majdnem minden régiójában készítenek tömegesen rozéborokat. Ezek közé tartoznak például Rioja, Utiel-Requena, Valencia és Katalónia. Az egyes régiók stílusai még nem kiforrottak, de a kritikusok szerint a spanyol borászok kísérletezgetései nagyon kecsegtetőek. Három főbb irányzat van kialakulóban:

Főbb szőlőfajták: garnacha, graciano, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, carinena és carignan.

 

Olaszország: Országszerte készítenek rozékat, amiket régiónként más és más névvel illetnek. A borkészítési stílusok nagyon változatosak. Északon laza, üde, savvezérelt rozék elérhetőek, dél felé haladva pedig testesebb, már-már sillerszerű borokkal találkozhatunk.

Egyesült Államok: szinte minden borrégióban termelnek rozé borokat, a világ majdnem minden kékszőlő fajtájából, ezért nagyon nehéz stílusokat találni akár geográfiai, akár ampelográfiai megközelítésben. Ami igazán amerikai rozénak tekinthető, az a "white zinfandel". Ez a félszáraz, testesebb rozébor éveken keresztül dominálta a piacot, de az újabb szőlőtelepítésekkel sajnos sokat veszített jelentőségéből.

 

Egyéb újvilági termelők: Dél-Afrika és Chile a kiemelkedő rozétermelő országok, felfutóban lévő volumenekkel. Dél Afrikában a provence-i szőlőfajtákból, Chilében pedig a bordói fajtákból készítenek rozé borokat.

 

Mi újság itthon?

 

A „tuttifrutti” ízű partiboroktól megcsömörlött borisszáknak jó híreket és ízeket is tartogat a 2019 évjárat. A már megszokott, izgalmas és/vagy tartalmas rozékat termelő borászok (Bolyki, Hegyi-Kaló, Káli Balázs stb) mellett mások is elkezdtek nyitni az igényesebb közönség irányába. Remélhetőleg ez nemcsak az évjárat sajátosságainak, hanem egy tudatos borászati koncepciónak is köszönhető. Ezek közül kiemelendő két termelő, akik a 2018-as unalmas rozéik után igen izgalmasat alkottak 2019-ben:

 

Csanádi kadarka rozé 2019

 

Szuper hűsítő erejű Provence-kinézetű, de chiaretto stílusú rozé. Citrusok, mandarin, grapefruit, citromfű dominálják az ízeket és illatokat, a háttérben egy kis málnával.  Üdítő nyári rozé, egy hosszan tartó citrusos utóízzel, az egészséges savgerincnek köszönhetően. Nagyon jó fröccs alapanyag. (85 pont)

 

Próbáld ki ezt a bort, vásárold meg a Winelovers Webshopban!

 

Tűzkő kékfrankos rozé 2019

 

Színében, ízében és struktúrájában egy jó Provence rozé utánzat. A kiöntés után 10 percig csak kénes illatot érezni, majd visszafogott tutti-frutti aromák tűnnek fel, amit melegebb hőmérsékleten nektarin illatok váltanak. Az íz nagyon hasonló (a kén-dioxid nélkül), amit egy kellemesen keserű utóíz zár. Meglepő, hogy az amúgy magas alkoholszintet milyen jól ellensúlyozzák a savak, csak az elején érezni némi egyensúlytalanságot. Egy ajándék az áráért, semmiképp sem kell hezitálni a borállvány előtt! (83 pont)

 

Próbáld ki ezt a bort, vásárold meg a Winelovers Webshopban!

 

Természetesen a megszokott rozék szállítói sem rontottak semmit a minőségen 2019-ben:

 

Jásdi rozé 2019

 

Nagyon sok tutti-frutti az illatban, pontosan az, amit várhatunk. Annak ellenére, hogy némi cseresznye színesíti az ízét, ez még mindig egy jól megcsinált party-rozé, ahol az alkohol egy kicsit kilóg. (75 pont)

 

Próbáld ki ezt a bort, vásárold meg a Winelovers Webshopban!

 

Tóth Ferenc egri kékfrankos rozé 2019

 

A várt tutti-frutti az illatban. Az ízek valamennyire felülkerekednek az illat egyszerűségén a ribizlinek, a piros almának és a sziporkázó kesernyének köszönhetően, ami nagyon kékfrankos karakter. (80 pont)

 

Próbáld ki ezt a bort, vásárold meg a Winelovers Webshopban!

 

Végül, de nem utolsósorban, egy évek óta konstans minőségben, izgalmas rozékat produkáló termelő:

 

Bolyki egri rozé 2019

 

Cseresznye, ribizli, érett eper az illatában és az ízében. Az aromák alapján azt gondolom, hogy egy merlot alapú házasítás, ahol helyet kapott némi kékfrankos is. Testes rozé, nehezebb utóízzel. Egy kicsit több sav sokat javított volna az egyensúlyon. Nagyon jó ár-érték arány. (87 pont)

 

Próbáld ki ezt a bort, vásárold meg a Winelovers Webshopban!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!