A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az új borjogi szabályozásról

2021-08-23 | Vinoport


Az új borjogi szabályozásról

A 2021. augusztus 1-jén hatályba lépett új borjogi szabályozást csak 2022 augusztusától kell alkalmazni.


Az átállásra való felkészülést egy egyéves átmeneti időszak segíti, 2021. augusztus 1. és 2022. július 31. között. Ebben az évben még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, vagyis az idei szüretet, az újborok elkészülését az új törvény még nem érinti. Egyes dokumetumok címe változik csak, így például szőlő származási bizonyítvány helyett szüreti bejegyzés igazolást kell kérelmezni (azonos határidőben és azonos adatok megadásával).

 

Egy könnyítés már alkalmazható: mostantól analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőség van a murci forgalomba hozatalára.

 

2022. január végétől már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció (pl. szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalombahozatal) informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ekkor az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek mindenki számára.

 

2022. augusztus 1-jétől azonban a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.

 

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban pincekönyv) vezetése. E nyilvántartás online vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20.000 hl borászati termék felett értékesítő borászati üzemengedélyesek számára lesz kötelező.


 

Szakmai-jövedéki nyilvántartások

 

Az eddigiekben két típusú szakmai-jövedéki nyilvántartást vezethettek a bortermelők:

 

 

2022. augusztus 1-jétől kezdődően három típusú szakmai-jövedéki nyilvántartást vezethetnek a bortermelők:

 

 


 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!