A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor, mámor,... Bénye 2013

Regéczy-Béres Melindát kérdeztük

2013-08-07 | Tóth Adrienn


Alig ért véget legdélebbi borvidékünkön a nyár egyik olyan fesztiválja, amely egyszerre szól borkedvelőknek és a művészetek iránt érdeklődőknek, és máris készülhetünk a másik nagy dobásra, hiszen augusztus 16-18. között a Tokaji borvidéken található Erdőbényén ismét megrendezik a Bor, mámor,... Bényét. A fesztivál koncepciójáról, fejlődéséről és az idei újdonságokról Regéczy-Béres Melindát kérdeztük.


 

A Bor, mámor… Bénye öt évvel ezelőtt az erdőbényei borászok kezdeményezésére indult el. A fesztivál szervezésével az volt a célunk, hogy minél több borkedvelővel ismertessük meg a környék adottságait, a bényei táj páratlan szépségét, és ezáltal a látogatók közelebb kerülhessenek hozzánk és borainkhoz.

Ezt a gyakorlatban úgy valósítottuk meg, hogy a Bor, mámor, … Bénye alatt a borászok kertjében zajlanak a kulturális és gasztronómiai programok, és ugyanott lehet bort is kóstolni. Egy valóban izgalmas eseményt jött így létre, ahol nem csak a borok állnak a figyelem középpontjában.

Öt év már egy áttekintésre érdemes időtáv. Milyen módon alakult a rendezvény ez idő alatt?

Az első évben egy hirtelen jött ötlet után gyorsan kellett megszerveznünk az akkor még egynapos programot. Azóta sokkal nagyobb átgondoltság jellemző az előkészítésre, és több gyakorlatunk van a lebonyolításban is. Az utóbbi években már a Bor, mámor,… Bénye nevet viselő egyesület koordinálja a feladatokat.

Azt is fontosnak tartom, hogy a kezdetben egy szombatból álló esemény mára két és fél napra bővült, hiszen már harmadik éve péntek este indul a fesztivál a Sportpályán egy közös borkóstolóval, és idén először egészen vasárnap estig zajlanak a koncertek és a további programok.

Hiába növekedik azonban a fesztivál, fontosnak tartjuk, hogy ne váljon tömegrendezvénnyé. Erdőbénye a nyugodt, családias hangulatról szól, és pont ez az, amit be szeretnénk mutatni a vendégeinknek.

Milyen gasztronómiai kínálattal készültök?

Régi hagyomány, hogy nemcsak az erdőbényei borokat, hanem a környékbeli éttermek finomságait is meg lehet kóstolni a fesztiválon, hiszen minden borászat vendégül lát egy-egy régióbeli éttermet. Mi a Béres Szőlőbirtokon az Oroszlános Borvendéglő ételeivel készülünk.

Emellett megkóstolhatóak lesznek majd a Sárga Borház, az Ős Kaján, a Magita Étterem, a Gonda Sajtműhely, a Bényei Fogadó, a Rókabérc, az Erdőfénye Kastélyszálló és a Grill Gödör finomságai.

Említetted, hogy ez a pár nap nem csak az ételekről és italokról szól majd.

A Bor, mámor,… Bénye fesztiválon évről évre minőségi kulturális programokkal várjuk a látogatókat. Idén is sok gyerekprogrammal készülünk, mert fontosnak tartjuk, hogy a család minden tagja jól érezze magát nálunk.

Hozzánk, a Béres Szőlőbirtokra például a Szamos Marcipán látogat el vendégként, akik mind a gyerekekre, mind a felnőttekre gondolnak majd. Az utóbbi korosztály tagjai például boros marcipánt készíthetnek majd a helyszínen. De lesz lehetőség ismerkedni a borkészítés rejtelmeivel, zempléni finomságok készítőivel vagy éppen bordalokkal. Szombat este a Misztrál Együttes lesz a vendégünk, és biztos, hogy ismét egy kellemes estét fogunk eltölteni a teraszunkon.

Bor, mámor,... Bénye 2013

A többi pincészetnél is sok-sok program lesz, amelyeket nehéz lenne a teljesség igényével felsorolni, így csak néhányat emelnék ki közülük. Fellép majd a Kistehén, a Melodisztik, a Bujdosó-Vojdovich-Németh Trio, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, valamint a Bohemian Betyars és még sokan mások...

Külön érdekesség, hogy idén Erdőbényéhez kapcsolódó előadásokat is szervezünk. Szombat kora délután a „Föld alatti rejtett világ: pinceépítészet, geológia, kultúrtörténet” témáról tudhatunk meg többet Müller Istvántól az Illés Pincénél, a katolikus templomból indulva pedig Erdőbényét egy építész szemével lehet megtekinteni, hála Erhardt Gábor építésznek. „A bor rejtett bölcseletéről” Jenei Béla Árpád természetfilozófus értekezik majd.

Milyen borokkal készültök a fesztiválra?

Bízunk benne, hogy idén is verőfényes napsütés kíséri majd végig ezt a hétvégét. A Béres Szőlőbirtokon óránként indítunk pincetúrákat, és a teraszon folyamatosan lehet majd kóstolni kötetlen keretek között.

Ha meleg lesz az idő, várhatóan a könnyed borok iránt lesz a legnagyobb az érdeklődés, ilyenkor van igazán keletje a száraz sárga muskotályunknak, a reduktív furmintunknak és a Holdezüstnek. Ezekben a napokban még fröccsként is kínáljuk e borokat.

Választékbővítésként már tavaly is készültünk boralapú koktélokkal és mustfröccsel, amelyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Ez a felsorolás azonban nem jelent korlátozást, a legelszántabbak akár az összes borunkat végigkóstolhatják a hétvége folyamán, és jómagam is szívesen segítek az érdeklődőknek eligazodni a borok között.

Aki ellátogat hozzánk a Bor, mámor,… Bénye során, azt is megnézheti, milyen szépen érik már a szőlő a Lőcse-dűlőben. Hiszen hamarosan itt a szüret ideje is, amire már nagyon készülünk. Aki pedig valamiért mégse tudna most Erdőbényére látogatni, az se szomorkodjon: bármikor megteheti, szeretettel látjuk az év bármely napján!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!