A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Burgundia és Champagne - új magazin

Interjú Márkus Györggyel

2011-12-20 | Tóth Adrienn


Burgundia és Champagne. Első hallásra gondolhatnánk, kevés két borvidék egy új bormagazin tematikájának, de ha erről megkérdeznénk néhány nemzetközi szakértőt, valószínűleg azt a választ kapnánk, hogy ezek soha ki nem meríthető témák. Azt már talán a külföldi borokkal még csak ismerkedők is tudják, hogy Burgundia egyike a világ legösszetettebb borvidékeinek. Komplexitását a termőhelyek tudatosan kezelt sokfélesége adja. Champagne-tól pedig senki sem szabadul, aki csak egy pillanatra is beleshetett már annak csillogó és utánozhatatlanul elegáns világába. A Burgundia & Champagne bormagazin első számának megjelenése alkalmából a szerzőt, Márkus Györgyöt kérdeztük.


A világ borvidékeinek egyedisége sok szempontból indokolható és megközelíthető. Miért ezt a kettőt választottad témádul?

Ez az a két bort adó táj, amelyeket gyakran meglátogatok. Burgundiát immár egy évtizede keresem fel évente több alkalommal, Champagne-ba pedig öt éve utazom el rendszeresen. Ennek oka egyszerűen az, úgy gondolom, hogy az előbb említett adja a világ legjobb száraz fehér- és vörösborait, míg az utóbbi a pezsgők terén az első.

Meghatározható valamilyen módon e két vidék karaktere?

Érdekes kettősség jellemző rájuk, hiszen a két régió annyira különböző hangulatot áraszt, hogy azt kottázni lehetne. Burgundia a zárkózottság, a visszahúzódás, ugyanakkor a makacsság hazája is. Az ide érkező azonban gyorsan megszokja ezt, és ha távol van, hiányzik neki az ottani szemlélet. Champagne ezzel szemben a másik véglet: a nyitottság, a vidámság, a kitárulkozás jellemzi. A két hozzáállás kiegészíti egymást, mindkettőt megismerve tehát egyfajta teljességben lehet részünk.

A két borvidék értékét nemcsak elméleti és élvezeti síkon bizonyíthatjuk, hanem anyagi alapokon is. Érdemes belegondolni, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a csúcsburgundik ára még mindig folyamatosan emelkedik, Romanée-Conti már nem kapható 8000 euró alatt. 

Burgundia és Champagne - új magazin

Kiknek szól a magazin, és mi volt az előzménye?

Egyrészről azoknak, akik érdeklődnek a két borvidék iránt, őket szeretném mélyebben is bevezetni rejtelmeikbe. Azokat pedig, akik egyáltalán nem ismerik az itt készített palackok tartalmát, szeretném elcsábítani azáltal, hogy megmutatom nekik, mi is az igazán jó.

A lap előzménynek az Alkonyi László által vezetett Borbarát magazin tekinthető, amelynek tíz évig lehettem munkatársa. Az ott megkezdett munkámat folytatom nagyobb terjedelemben ezzel az új kiadvánnyal azt követően, hogy a magazin egy éve megszűnt.

Egyértelmű volt a döntés, hogy a Borbarát után új lapot hozol létre?

Attól, hogy megszűnt a magazin, nem csökkent érdeklődésem a két borvidék iránt. Továbbra is élt bennem egyfajta belső kényszer, amely Burgundia és Champagne még alaposabb megismerésre ösztönzött. Nekem minden napom természetes része a tanulás, igyekszem folyamatosan fejleszteni magamat: visszaolvasom a kóstolási jegyzeteimet, ha kérdés merül fel bennem, helyi szakértőkkel konzultálok.

Annyi fontos kérdés akad e két borvidék boraival kapcsolatban, és annyi nagy tudású ember él ott, akikkel találkozhatok, hogy ezek ismeretét nem zárhatom magamba, szeretném megosztani másokkal is. Szándékomat az is erősítette, hogy helyi részről is több elismerésben részesültem.

Az első szám nem csak az interjúk miatt különleges, van benne egy komoly champagne teszt is.

A champagne teszt ötlete még 2007-ben, a borbarátos korban merült fel. Akkor talán 30 champagne-unk és ugyanennyi más pezsgőnk volt. Emlékszem, roppant élvezetes kóstolás volt. Utána azonban úgy döntöttem, hogy mégis maradunk az „igazi” dolognál, és csak champagne-okat tesztelünk.

Második nekifutásra úgy 60 ottani pezsgőt szereztünk be, és ezt 2009-ben majdnem megdupláztuk, majd a múlt évben még kettővel megfejeltük. Az idén az volt a célom, hogy 140-150 környékén landoljak, de minden várakozásomat felülmúlta a 176 champagne, amiből 168 a termelőktől, a házaktól és két szövetkezettől érkezett Dom Pérignon földjéről. Így egyszerű kiszámolni, hogy nyolc champagne-t kaptam hazai forgalmazóktól, a Borszer Kft.-től és az Alfred Gratien-t importáló Törley Pezsgőpincészettől.

Ez alapján azonban ne gondolja senki, hogy mennyiségek utáni hajsza folyik. Champagne annyira gazdag választékkal bír, hogy soha sem lenne elégséges az, amit kóstolunk. Három napig tartott az esemény, ami szédületes élményben részesített mindenkit, aki jelen volt. Engem is, hiszen egy ilyen gazdag panelt nem minden nap kóstolok meg én sem. Itt tényleg a világ legjobbjai voltak jelen a ma elérhető legjobb pezsgőikkel. Sokan gondolhatják, hogyan merjük ezeket a nagyságokat bírálni. Ezzel kapcsolatban én azt gondolom, hogy hozzá kell szokni a műfajhoz, és sokat kell kóstolni.

A tesztelt italok talán 15-20%-a kapható itthon. Nem az volt a célom, hogy egy szűk kínálatot mutassak be az olvasóknak, hanem a ma elérhető legjobb champagne-okat kívántam megismertetni az emberekkel.

Milyen rendszerességgel jelenik majd meg a Burgundia & Champagne, és hol lehet majd megtalálni?

Évente két számot kívánok megjelentetni. Azt hiszem, ez az a mennyiség – számonként kb. 80 oldal terjedelemben –, amit az általam elfogadható minőségben tudok vállalni. Ebben persze fontos része van Herman Péter grafikus munkájának is.

A következő, nyári számban kicsit több Burgundia lesz, hiszen a tél, a karácsony és a szilveszter inkább a reményekről, a vidám hangulatról szól, amihez a pezsgő, a champagne feltétlenül hozzátartozik. Az is hozzájárult ahhoz, hogy ez egy champagne-súlyosabb szám legyen, hogy a legutóbbi utamon annyi élmény gyűlt össze bennem, amit mindenképpen szerettem volna megosztani az olvasókkal.

A két borvidék mellett minden számban megjelenik egy vendég borvidék, ami most Elzász lett. Egy nagyon alapos, mindenre kiterjedő cikket írt Cseke Gábor barátom, aki a jelenlegi magyar sommelier bajnok. A lapot a Bortársaság üzleteiben lehet megkapni, de kérniük kell az olvasóknak, nem fogják a szórólapok között a pulton megtalálni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!