A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egri Csillag Grand Superior 2012

Megszületett az első

2013-09-16 | Cseh Gábor


Egri Csillag Grand Superior 2012

Összefogtak. Öten. Közösen tenni valamit a közös ügyért. Ugye, milyen furcsa gondolat ez ma Magyarországon? Nem csak a sajátjukért, nem csak az ötük kis világáért. Hanem Egerért, a borvidékért, a magyar borászatért. Kis lépések egy nagy ügyért.


Az egri csillag 2010-ben született. Az egri bikavér fehér testvérkéje, húgocskája, fiatalabb, könnyebb, de a termelők reményei szerint legalább olyan fényes jövő előtt áll, mint maszkulin bátyja. A ’12-es évjárat amúgy is gazdag borait látva öt lelkes borász gondolt egy nagyot, egy nagyon-nagyot. Alkotnának küvét mindegyikük legkedvesebb, legjellegzetesebb borából az egri csillag grand superior legszigorúbb szabályai szerint. (A kíváncsiak ezen termékleírásokat itt megtalálhatják: www.boraszat.kormany.hu/termekleirasok.)

Névsor szerint Bolyki János hárslevelűjét, Gál Lajos a legnagyobb arányban olaszrizlingjét, ifj. Gál Tibor viognier borát, Lőrincz György olaszrizlingjét, Thummerer Vilmos pedig chardonnay-jét bocsájtotta a közös alkotás céljára. Meghatározó alapelvek voltak a kompromisszummentes minőségre való törekvés, a Kárpát-medencei fajták túlsúlya (kétharmad), eredetiség, karakteresség, a fahordós és palackos érlelés kombinációja, a borvidék jellegzetességeinek bemutatása – mintegy összefoglalása, és az öt borász sokfordulós kóstolása, az arányok tökéletesre csiszolása.

Egri Csillag Grand Superior 2012

Már a maximum 35 hl/hektár termésátlag és a minimum 20 mustfokot meghaladó érettségi állapot is szigorú kritériumok voltak, de ismerve borászaink maximalizmusát, a végeredményben nem is kételkedhettünk. Középsárga szín, lomha, lassú játék a pohár falán, nagyon tartózkodó, már-már urizálóan zárt illatok érintenek meg először. Krémes, selymes, vaníliás, hosszú, telt és buja test. Bujkáló mézesség és egy kis almás rétes íze teszi teljessé a hosszú kortyot. Talán egy kis „egriesség”, csipetnyivel több sav nem ártana neki. A magas alkohol nem lóg ki, támogatja a testet. Nem szabad nagyon behűtve kóstolni! 

Már akinek lehetősége lesz rá, hiszen összesen 1200 palack készült belőle, és egyelőre csak a termelők saját pincéinél juthatunk hozzá – várhatóan a minőséget és ritkaságot megillető ár mellett. A szeptember 15-én zárult Budavári Borfesztiválon az Egri Csillagok Sétányon néhány kiválasztott már meg is ízlelhette e különleges ritkaságot.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!