A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy hét, és indul a Martiniloben

Irány Burgenland!

2016-10-21 | Erős D. Zoltán


Egy hét, és indul a Martiniloben

A hagyományoknak megfelelően az idén is Szent Márton dicséretétől lesznek hangosak október végétől november közepéig a burgenlandi bortermelő települések. A Fertő tó vidékén most kezdődik a Martiniloben, azaz Márton dicsőítése programsorozat, amelynek kiemelt részét képezik a nyitott pince akciók, valamint a libalakomák.


 

A hagyományok szerint Márton napjára már kiforr az újbor, amelynek Szent Márton a bírája. November 11-én ezért az újbort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartásából alakult ki a Martiniloben sorozata. Ennek az idén külön jelentőséget ad, hogy Szent Márton 1700 évvel ezelőtt született Savariában, azaz a mai Szombathelyen. A szent nem csak a szombathelyi, hanem a kismartoni egyházmegyének is a védőszentje. 
 
A nyitott pincékben új és régebbi borokkal, finom falatokkal, kiállításokkal, az éttermekben pedig libaételek garmadájával várják a látogatókat. Van olyan település, ahol 10-15 pince vesz részt az akcióban, de például Golsban mintegy 80. Ennek megfelelően alakul a részvételi díj is, amelynek egy része jórészt levásárolható. 
 
Október 28-a  és 30-a között Breitenbrunnban, Windenben pincetúrára várják a borbarátokat, ugyanekkor Mönchhofban tizenöt borászat tárja ki kapuit. St. Margarethenben már hagyomány október 31-i, a Halloween-re hajazó Hallowein nyitott pince program. 
 

 
A Márton-napra való ráhangolódást szolgálja, hogy a november 11-et megelőző hétvégén már újabb településeken szerveznek programokat. November 4-5-én Purbachban és Weidenben, november 4-6-án Apetlonban, Illmitzben, Neusiedl am See-ben, Podersdorfban, november 5-6-án pedig a térség legszebb településén, Ruston tárulnak ki a pinceajtók. 
 
A csúcs természetesen a Márton-napi hétvége lesz. November 10-13-a között Podersdorfban, november 11-12-én Weidenben, 11-e és 13-a között Apetlonban, Illmitzben, Joisban, Mörbischben lesznek Martiniloben programok. Eisenstadtban november 11-én rendezik a Márton-napi búcsút, november 12-én még Edelstalba, 13-án pedig Andauba várják a borbarátokat. 
 
A sorozat lecsengéseként november 19-20-án még Tadtenben lesznek bornapok, a programzárót december 10-én Donnerskirchenben tartják boros és gasztronómiai programokkal. 
 
Részletek ide kattintva.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!