A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy hölgy lett a legjobb sommelier

Az első Közép-Európa Sommelier Bajnokság

2012-10-08 | Tóth Adrienn


Egy hölgy lett a legjobb sommelier

Szeptember utolsó és október első napján rendezték meg először a Közép-Európa Sommelier Bajnokságot. A kétnapos megmérettetés helyszíne a Szigetköz volt, hat országból összesen hét kétfős csapat érkezett. A versenyen résztvevők töltöttek ki elméleti tesztet, jellemeztek bort, felismerek párlatokat, dekantáltak és kóstoltak, kóstoltak, kóstoltak.


A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012-ben először döntött úgy, hogy Közép-Európa Sommelier Bajnokságot szervez annak érdekében, hogy a térség pohárnokainak lehetőséget biztosítson a szakmai tapasztalatcserére, valamint versenyzési rutinjuk fejlesztésére.

A kétnapos versenyen horvát, cseh, lengyel, román, szlovák és természetesen magyar versenyzők vettek részt. Minket Varga Norbert és Takács Alexandrosz képviselt.

A bajnokság első napján zajlott le az elődöntő, amelyen mind a tizennégy versenyző részt vett. Ennek eredményét, a kedélyek fokozására, csak a másnapi döntő előtt jelentették be. Ekkor derült ki, ki lett az a három versenyző, akiknek színpadon, a nagyközönség előtt is bizonyítaniuk kell érdemeiket a döntőben.

A versenybe kerülő borokat és párlatokat csak közvetlenül színpadra lépésük előtt választották ki több társuk közül egy őrzött szobában, a teljes titoktartás garantálása érdekében. A döntőben a sommelier bajnokságokon megszokott feladatokat kellett a pohárnokoknak teljesíteni: pezsgőtöltés és vörösbor-dekantálás, természetesen a szigorú szakmai protokollnak megfelelően, ételsorhoz italsor, valamint kávé és szivar ajánlása, bor- és párlatjellemzés, valamint -felismerés, végül a magnum pezsgős palackból való töltés. A szervezők szerint az elsősorban közép-európai tételekből álló borlap kijavítása okozta a legtöbb nehézséget a döntősöknek.

A verseny győztese Julia Scavo lett, aki Romániát képviselte, a második a lengyel Pawel Bialeczki, míg a dobogó harmadik fokára a cseh Jakub Pribyl állhatott fel. A szervezők és a résztvevő országok sommelier szövetségei támogatják a bajnokság kétévente történő megrendezését a jövőben.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!