A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy más típusú nebbiolo

Pinceszemle Massucco 2014

2014-12-27 | Tóth Adrienn


Egy más típusú nebbiolo

A nebbiolo nevét hallva egyértelmű, hogy az Északnyugat-Olaszországban található Piemonte tartományra gondol az ember, hiszen bár Lombardiában is foglalkoznak ezzel a különös kék szőlővel, igazi otthonának mégis a Barolo és a Barberesco zónákról ismert vidék számít. Érdemes azonban tudni, hogy két említett sztártermőhelytől északra, Roeróban is készítenek nebbiolókat, amelyek nebbiolo d’alba vagy roero néven kerülnek palackba. Erről is kérdeztük egy helyi pince, a Massucco képviseletében Paolo Travét.


Melyek voltak a legfontosabb szakaszok a pincészet történetében?

 

Az 1800-as év vége óta generációról generációra száll a Massucco családban a földművelés hagyománya. Joseph Sylvester Massucco volt az, aki a családi birtokot előbb szőlőterületekkel, majd állatokkal és szántóval bővítette. Gyermekeivel Joseph-fel, Armandóval és Celestével a ’70-es években egyre inkább a gépesítésre specializálódtak, nemcsak a földeken, hanem a feldolgozó egységekben is.

 

Amikortól Armando gyermekei, Loris és Roberto is részt vállaltak a munkában, a pincészet egyre inkább az első vonalba került, nemcsak a szőlőművelés terén, hanem a ’80-as években egy új pincészet kialakítása által, ezeknek köszönhetően ugyanis képesek voltak Olaszország határain túlra is borokat értékesíteni.

 

Egy más típusú nebbiolo

 

Melyik szőlőfajta tölti be a vezető szerepet a pincészet portfóliójában?

 

A nebbiolo a számunkra legfontosabb szőlőfajta, amely régóta meghatározó a Barolónak és a Barberescónak otthont adó Langhe és a Roero régiókban egyaránt. A Massucco területei a Roero zónában koncentrálódnak. Ahhoz, hogy az innen származó bor a nebbiolo d’alba DOC elnevezés alatt jelenhessenek meg, az eredetvédelmi szabályozás értelmében legalább egy évet kell hordóban töltenie; míg a magasabb csoportba sorolható, roero DOCG cím megszerzéséhez már huszonkét hónap fahordós érlelés szükséges.

 

A fajta esetében az egyik legnagyobb kihívást a kívánt színmélység és a minél lágyabb tanninstruktúra elérése jelenti. Utóbbinak a palack kibontásának ütemezése szempontjából van jelentősége, a nebbiolók esetében ugyanis rendre nagyobb kihívást jelent, hogy fiatalabb korukban is jól fogyaszthatóak legyenek a tételek; a hosszú érlelhetőség a magas minőség esetében szinte alapvető adottság. 

 

 

Hogyan írná le a pince stílusát a borvidéken belül?

 

Immár négy generáció óta dolgozik a családunk ezen a terroiron. Igyekszünk olyan borokat készíteni, amelyek hűek a termőhelyhez. Annak érdekében, hogy ezt minél magasabb szinten valósíthassuk meg, kísérleteket folytatunk, például termőhelyi alapon elkülönített feldolgozással. Ezentúl korábban nem megszokott házasításokat állítunk össze annak érdekében, hogy Piemonte új ízeit kóstolhassa meg a közönség.

 

Ha a borvidék két fő kék szőlőjét, a nebbiolót és a barberát hasonlítjuk össze fogyasztói szempontból, melyiket kinek ajánlaná?

 

A nebbiolo és a barbera két, karakterében teljesen eltérő szőlőfajta. A barbera mélyebb színárnyalattal, több elsődleges gyümölcsösséggel, de kevesebb tanninnal bír, míg a nebbiolo szárazabb érzetű, kevesebb színanyaggal rendelkezik, és agresszívebbek a csersavai. Ezért míg a barberát inkább kínálnám kezdő borfogyasztóknak, addig a nebbiolo kétségtelenül az értők itala.

 

Egy más típusú nebbiolo

 

Végül hadd kérdezzük arról, hogy milyen volt Roeróban a 2014-es évjárat.

 

A tavasz hűvös és csapadékos volt, és a nyár első felét is heves esőzések jellemezték. Ezt követően azonban naposabbra fordult az idő, amely egészen október végéig kitartott. A borok erjedése már befejeződött, jó minőséget várunk ettől az évjárattól.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!