A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elhunyt Figula Mihály

Az olaszrizling egyik legnagyobb híve

2008-03-21 | Tóth Adrienn


2008. március 17-én, kedden elhunyt Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopak Borvidék egyik vezető borászatának alapítója, aki ugyancsak Mihály fiával vezette a Figula Pincészetet. Személyében nemcsak egy nagyszerű borászt, de egy sokak által tisztelt és szeretett embert is elvesztettünk.


Megemlékezésként idézzük fel életútját:

1952. Figula Mihály megszületik Petneházán.
1970-76. A Kertészeti Egyetemet végzi, és bár tanul alaptárgyakat e témában, még távol a borászat, egyelőre a konzerv- és tartósítóiparra specializálódik.
1976-85. Kezdetben eredeti szakmájában helyezkedik el Szigetváron. Egy év múlva azonban már a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozik, majd Sopronba és Győrbe kerül, itt már közeli kapcsolatban áll a borokkal.
1985-89. Ismét hazai terepen, a rendszerváltásig a Balatonfüred-Csopak téesz borászati üzemének igazgatója.
1989-99. A helyi pinceszövetkezet vezetője.
1993. Első saját borát felesége, Edit nagyapjának pincéjében készíti el.
1994-95. Egy gödör kiásásával kezdődik a Figula Pincészet építése.
2000. A Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjévé választja.
2003-ra felépül a pince mellett a présház és a panzió is.

Figula Mihályt rengetegen ismerték személyesen vagy borain keresztül. Számomra hullámos fehér hajával, a borok készítéséhez szükséges szaktudása mellett megcsillanó klasszikus, humán műveltségével mindig – bár talán nem a legjobb kifejezés – szinte angyalszerűnek tűnt. Ne egy bárgyú égi jelenségre gondoljunk esetében, hiszen ironikus humor fűszerezte és tette valóssá személyiségét.

Azonban a verbális megszólalásain és borain túl kétség kívül rendelkezett még egy másféle kisugárzással is. Talán azzal tudom a legjobban érzékeltetni, ha elmondom, hogy egy olasz barátom évekkel ezelőtt egy magyarországi útjáról mesélt nekem. Említette, hogy a Balaton partján bort is kóstolt. Nem egy szakértőről, még csak nem is egy borkedvelőről van szó. Mindössze egy olaszról, aki bár nem tud sokat a borokról, viszont rendszeresen fogyasztja őket.

Gondoltam, nem lesz könnyű megfejtenem, hogy merre is jártak pontosan, azonban Füred említése után, egy pár szóban leírtam neki Figula Mihályt, és kiderült, hogy pontosan emlékszik rá. Ki tudja, hozzá hasonlóan hány emberben tett mély benyomást a Balaton borairól, a magyar borokról?

A Vinoport.hu szerkesztősége nevében szeretnénk együttérzésünkről biztosítani a családot!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!