A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elindult a Gál Tibor Emlékdíj szavazása

Ismét fiatal tehetséget karol fel a Magyar Borok Bálja

2015-01-19 | Tóth Adrienn


Elindult a Gál Tibor Emlékdíj szavazása

Idén, immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja. Az esemény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely 2014-től új elképzelésnek megfelelően kerül odaítélésre. A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség széles köre egyelőre kevésbé ismeri. Az ő tanulmányaihoz, szakmai fejlődéséhez járul majd hozzá a bál által nyújtott támogatás.


Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, aki a ’80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a Wine Spectator az év legjobb borának választott.

 

Olaszországból hazatérve Egerben hozta létre saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult azon véleménye, amely szerint Eger Burgundiával állítható párhuzamban, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben  egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott.

 

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve olyan módon alakítsa át a díj odaítélésének a menetét, hogy az a hazai borágazatban dolgozó tehetségek minél szélesebb körű ismertté válását szolgálja. 

 

 

A Gál Tibor Emlékdíj 2015. évi kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult. Ekkor kerültek felkérésre a korábbi Év Bortermelői a jelölésre. Az ő javaslataik alapján állt össze a tartalma annak a Facebook alkalmazásnak, amelyen keresztül 2015. január 12. és február 15. között a borkedvelők leadhatják szavazataikat.

 

A három legtöbb voksot kapó borász párjával együtt meghívást kap a február 21-én megrendezésre kerülő Magyar Borok Báljára. Hogy közülük kire szavaztak a legtöbben, az majd csak a bálon derül ki. A győztes tanulmányait az esemény mögött álló Winelovers csoport anyagilag is támogatja, valamint egy hirdetési csomagot is a rendelkezésére bocsát.

 

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését. A báli szezon eseményei közül is ezáltal emelkedik ki, hiszen vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség elitjét. Az ötfogásos báli menüt hozzá illő válogatott borok kísérik, és a vacsorát követően további negyven tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek az InterContinental Budapest ad otthont.

 

További információk: www.borbal.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!