A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Emelni kell a borok nagykereskedelmi és piaci árát

2021-10-29 | (X)


Emelni kell a borok nagykereskedelmi és piaci árát

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai alig változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. A fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek a boltok polcain. Mi a megoldás?


A kialakult helyzetet több tényező együttes hatása idézi elő.

 

A pandémia, valamint a világpolitikai események hatásai rendkívüli mértékben befolyásolták az európai borpiaci folyamatok kedvezőtlen alakulását. Mindez a magyar pincészeteket is sújtotta és a felvásárlók a szőlő árak természetellenesen alacsony szinten tartásával próbálták az ágazat nemzetközi versenyképességét fenntartani.

 

A hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedéseinek ellenére sem változtak. Viszont a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek.

 

További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén.

 

A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem történik meg a nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. Mindeközben a borászati termékeken kizárólag a kereskedelem tud profitot realizálni, amely egyébként felelős az árak irreálisan alacsonyan tartásáért is.

 

Évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus járvány” – tette hozzá Légli Ottó, a HNT elnöke. „Az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végig gyűrűzik a teljes borpiacon és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, mely kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban.

 

A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése, amely a szakértők szerint legalább 15-20%-ot jelentett az elmúlt időszakban (szőlő termelési költségei, csomagolóanyagok ára, energia, munkaerő költsége).

 

Elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi átvételi árának legalább ezzel megegyező szintű emelése a 2021-es szüret után.

 

forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

 

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!