Ez a legjobb cuvée-k titka
Malatinszky Csaba házasítani tanít
2015-11-13 | VinoportMalatinszky Csaba egy egyedi mesterkurzussal készül a Nagy Bordói Kóstolóra. A legnagyobb titkot már most elárulta, de november 21-én a gyakorlatban is tesztelhetjük, mennyire nehéz harmonikus cuvée-t készíteni.
Malatinszky Csaba egy egyedi mesterkurzussal készül a Nagy Bordói Kóstolóra. Jövő szombaton, a Corinthia Hotelben délután háromtól vörösborokat házasíthatunk a villányi borász segítségével, így elkészül majd egy, a résztvevők által megalkotott és egy, a borász szájízének megfelelő blend. Ilyen még nem volt! Ennek kapcsán megkérdeztük a borászt:
Mi a vörösborok házasításának titka?
"Az összeállítások célja, hogy olyan egyedi harmóniát hozzunk létre, amelyet az egyes fajták külön-külön nem hordoznak" – mondta Malatinszky Csaba. Az ő bevált módszere, hogy először "megálmodja az ideát", kitalálja, hogy milyen ízképet és aromavilágot szeretne megjeleníteni. Hogy egy lehetséges házasításról gondolkodhasson, ahhoz persze ismernie kell a szőlőfajtákat és a saját területeinek adottságait, sőt azt is, hogy hogyan hatnak ezek egymásra.
Mi jelentheti ezek után a kihívást? Hát az évjáratok.
Főleg azok, amelyeken eltérő ütemben érnek be a szőlők. "Itt különösen nagy szerepe van annak a képességnek, hogy előre tudjuk magunkban vetíteni a majdani bor fejlődésének sajátosságait" – mondta a borász.
A mesterkurzus résztvevői a 2015-ös hordómintákból állíthatnak össze házasítást – így az idei évjáratra is lehet majd következtetni. 3 fajtabor, 2 házasítás, 2 régi évjárat és óriási élmények várhatók!
Borsor:
- Kúria Merlot 2015
- Kúria Cabernet Sauvignon 2015
- Kúria Cabernet Franc 2015
- Közönség blend 2015
- Malatinszky blend 2015
- Kúria Kövesföld 2007
- Kúria Kövesföld 2006 (magnum palack)
Jelentkezés a bordoblend.hu/mesterkurzusok oldalon.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Küldetésük a magyar bor (X)
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!