„Ez egy merész döntés volt"
2018 rendkívüli év a Lajvér Birtokon
2018-09-27 | Geri Ádám
Kiemelkedő tételek készülnek és elindítottunk egy remélhetőleg hagyománnyá szilárduló kezdeményezést – foglalja össze a Lajvér Birtok 2018-as évét Far Norbert főborász.
Lassan véget ér a szüret Szekszárdon is. Milyen a 2018-as évjárat, hogyan fejlődnek a már pincében pihenő borok?
Az idei év rendkívüli, viszont egy kicsit kapkodós is volt. Szinte minden egyszerre érett be, nagyon gyorsan kellett dolgoznunk. Augusztus 7-én kezdtük a menoirral, augusztus 25-én már kész is volt belőle a rozé,
6000 palack már el is fogyott,
a Budapesti Borfesztiválra úgy kellett félretennünk belőle. Ebben az évben a savakkal nem volt gond, a túlérés volt inkább a jellemző, illetve ha valaki nem időben szüretelt, nagyon felszökhetett az alkohol. Mi viszont minden héten kétszer mértünk cukrot és savat, így szükség esetén azonnal tudtunk reagálni, mindent a megfelelő érettségi állapotban szüreteltünk.
Lehet-e már látni, lesz kiemelkedő tétel a 2018-as évből, esetleg készül a Lajvér Birtok valami újdonsággal?
A kiemelkedő években a merlot r18-as klónból szoktunk Merlot Selectiont készíteni, erre idén is adottak a lehetőségek. 6 g/l savval és 14,2%-os alkohollal készül, nagyon szép érett merlot lesz belőle. Hogy újdonságunk lesz-e, azt most még nem lehet megmondani; meg kell majd nézni, lesz-e egy olyan önállóan kihozható, kimagasló tétel, amit korábban még nem készítettünk.
A júliusi interjúban arról mesélt, terveznek területnövelést. Hogy áll most ez munka?
60 hektár területünk van, amiből jelenleg 26 hektár van betelepítve, nemrég telepítettünk újabb 1 hektárt. A bővítés egy hosszabb távú projekt része, szerintem 5 év alatt fogjuk végigvinni. Az új területeken gondolkodunk hagyományos, ősi magyar fajták telepítésén is.
A Lajvér Birtokon a borvidékhez képest szokatlanul magas, 30 százalék a fehér szőlő aránya. Ez az Önök „merész” döntésének eredménye vagy egy reakció, miután egyre nagyobb igény mutatkozik a szekszárdi fehérborokra?
Igen, ez egy merész döntés volt, mégis beigazolódni látszik, hiszen a mai trend elmozdult a fehérborok irányába. Van chardonnay-nk, cserszegi fűszeresünk, olaszrizlingünk, sauvignon blanc-unk, viszont mind a 4 fajta önállóan sok lett volna, ezért inkább a házasításokkal kezdtünk el játszani. Így született többek között a Cuvée Blanc névre keresztelt cserszegi-sauvignon házasítás, amiből a 2017-es évjárat mind a 27 ezer palackja már márciusra elfogyott, illetve a Sound Cuvée is, ami az idei év új slágere, főleg a fiatalok körében.
Idén augusztusban első alkalommal került megrendezésre a birtokon a Lajvér Borzsúr. Hogy sikerült, lesz-e folytatás?
Nyáron lakodalmakon és a bejelentkezéses borkóstolókon kívül két saját nagy rendezvényünk volt. A június Lajvér Pik-niken 300-an voltak, többen is jöttek volna, de elsőre nem mertünk nagyobb létszámot bevállalni. Augusztusban már 500 fővel ment a Borzsúr, és az is hatalmas sikert aratott. Úgy érezzük, mindenki meg tudta találni az ízlésének megfelelő ételeket, italokat és zenéket, úgyhogy mindenképpen szeretnénk jövőre megismételni.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!