A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát

Pinceszemle Jackfall Bormanufaktúra 2014

2014-10-06 | Tóth Adrienn


Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát

A Jackfall Bormanufaktúra borai gyakran szerepelnek jól borversenyeken és bormagazinok tesztjein, amit azonban ezen túl is érdemes tudni róluk, hogy a Villányhoz közel fekvő Kisjakabfalván többféle szálláslehetőséget kínálnak a borvidékre érkezőknek a rusztikusabb hangulatú szobáktól, a modern letisztult terekig. Jandrasics Borbálát a vendéglátással kapcsolatos fejlesztések mellett az aktuális borkínálatról kérdeztük.


Honnan indul a borsor?

 

A 2007 óta létező, Tótágas elnevezést viselő alap vörösborunk, amely Rohály Gábor szerint a legjobb ár-érték arányú magyar vörösbor, kapott maga mellé egy fehér párt. E tétel első ízben 2010-ben jelent meg, jelenleg a 2012-es évjárata van piacon. A bor alapját a zöld veltelini adja, amelyet rajnai rizling, zenit és királyleányka egészít ki. A vörös Tótágas borunk most fogja indítani a 2011-es évjáratot. 

 

A Duett sorozatunkat is folytatjuk. E bor kékfrankos bázisú, amelyet 2010-ben cabernet sauvignon, 2011-ben pedig a sauvignon mellett cabernet franc egészített ki. A legújabb, 2012-es évjárat a jövő év elején kerül piacra.

 

A Syrah-val 2009-ben indultunk el, most a 2011-es évjárat van piacon belőle. A vásárlóink megszerették ezt a bort a gyümölcsössége és a komplexitása okán, és úgy látom, hogy szerte a Villányi borvidéken is egyre népszerűbbé válik.

 

Korábban az átlagostól eltérő koncepció alapján készítettetek portugiesert. Ennek is lett folytatása?

 

Természetesen, ezt egy különösen érdekes és fontos feladatnak tekintjük, hiszen a portugieserre az emberek többsége egyszerű, mindennapi borként tekint, mi pedig többet látunk benne. Először a 2008-as, Gesztenyés-dűlőben szüretelt szűztermésből készítettünk egy olyan portugiesert, amely messzemenően eltért a megszokottól.

 

Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát

 

Azon túl, hogy dűlőszelekcióról volt szó, a jelentős terméskorlátozás következtében létrejövő magasabb beltartalommal is számolhattunk. A szőlőből Kőszeli András borászunk hagyományos technológiával készített bort: hosszú héjon áztatással, spontán erjesztéssel, majd szintén hosszabb érleléssel. Nem véletlen, hogy ez a bor nem a megszokott portugieser-árfekvésben kerül piacra, hanem ennél magasabbra pozicionálva, 3580 forintért értékesítjük.

 

A 2008-as évjáratot követően 2011-ben készítettük el újra ezt a bort, amely az elsőnél kissé könnyedebb lett, klasszikus oportós jegyeket mutatva. Most a 2013-as évjáratot töltjük, amely várhatóan jövő februárban kerül forgalomba. Ez a tétel újra kiemelkedőnek tűnik, sokat várunk tőle.

 

 

Villány kapcsán mostanában sokat beszélünk a cabernet franc-ról. Milyen pozíciót élvez nálatok ez a szőlőfajta?

 

Ahogy a Villány-Siklós borvidék többi része, mi is ráerősítettünk a cabernet franc-ra. Jelenleg épp a miniszteri aláírásra vár a villányi franc-t a többi eredetvédett villányi bor fölött super premiumként elismerő dokumentum.

 

Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát

 

Az új szabályozás által előírt szigorúbb követelményeknek, úgy gondoljuk, megfelel majd a 2012-es franc-unk. A bor letöltését mostanában kezdtük el. Annyiban különbözik majd az eddigiektől, hogy e tétel alapanyaga már kizárólag a prémium területünkről, a Pillangó-dűlőből származik. E borral szeretnénk mi is a többi villányi nagy név mellett a top cabernet franc-ok sorába beállni.

 

A borkészítésen túl sok erőt fektettek a vendéglátásba is. Ezen a téren vannak újdonságok?

 

Tavaly ősszel fejeztük be kúria felújítását, amely az apartmanok és a fogadó mellett a harmadik egysége a pincészethez tartozó vendéglátásnak. E három egység kialakításakor törekedtünk arra, hogy mindegyik más stílusba tartozzon. A sváb kúria felújításakor az volt a cél, hogy a kétágyas szobák a kényelem mellett a régi idők hangulatát hordozzák.

 

A kúria udvarán található egy régi pajta is, amelybe szintén új életet leheltünk. Az vezérelt minket, hogy ne csak a főépületben lévő nagy kóstolónkat lehessen használni iszogatásra, beszélgetésre, de kisebb társaságok elvonulhassanak, és egy eredeti kispincével kiegészített kóstoló helyiségben vitathassák meg az élet nagy dolgait egy-két Jackfall-palack társaságában.

 

Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát

 

A pajtában, ami kívülről még mindig egy pajtára hasonlít a legjobban, megtartottuk az eredeti nagy faajtót is, és a kóstoló mellett egy szauna került kialakításra öltözővel, zuhanyzóval. Mostantól a vendégeink a szaunát is igénybe vehetik, a teljes kikapcsolódás érdekében. Mellette egy kis konyha is helyet kapott, ha az ide látogatóknak például bográcsozni támad kedve az udvaron kialakított tűzrakó helynél, miközben belemerülhetnek egy vérbeli kuglimeccsbe.

 

Ezen túl a fogadóban is kialakítottunk kétágyas szobákat, ahol a belső építészet és a bútorzat kiválasztásakor már modern, letisztult képet kívántunk nyújtani. Ugyancsak a fogadóban hoztunk létre egy konferenciatermet, ahol 15-20 fős csoportokat tudunk vendégül látni például megbeszélések, csapatépítések céljából. Az egységet projektorral, tévével, hangosítással szereltük fel, valamint egy kávézósarokkal egészítettük ki. Bízunk abban, hogy ezen bővítéseknek köszönhetően még többen keresik majd fel Kisjakabfalvát.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!