Gálaebéd az Év Bortermelőjének
Három előélet, négy főétel, desszert
2008-02-20 | Tóth AdriennMióta – első alkalommal 1992-ben - átadják ezt a megtisztelő címet, azóta kíséri egy gálaebéd az eseményt. A Magyar Bor Akadémia már korábban nyilvánosságra hozza a nyertes személyét, valamint a Budai Várban, a Magyar Borok Házában megtörténik a borász kézlenyomatának ünnepélyes elhelyezése is. Ez a pár órás mulatság már sokkal inkább társasági esemény, amelynek középpontjában egy hosszú étkezés áll.
Az Év Bortermelője megszólítást mostantól majd egy évig a kunsági borász, Frittmann János viselheti. Az esemény azonban nem csak róla szólt, hiszen mind az ebédet megelőző borkóstolón, mind az ebédet kísérő borsorban megjelent a négy másik jelölt is: Konyári János (Balatonboglári borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári borvidék), Dr. Lőrincz György (Egri borvidék), Szöllősi Mihály (Ászár-Neszmélyi borvidék).
Az ebédre a Corinthia Grand Hotel Royal Báltermében és Valetta termében került sor. Február 17-én, vasárnap délben 340 vendég gyűlt össze, hogy részt vegyen a közel öt órán át tartó reprezentatív eseményen. Többek között jelen volt Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter, valamint a rendezvény főtámogatója, a Pannon GSM képviseletében dr. Majorosi Emese.
A gálaebéd házigazdája és műsorvezetője a Jászai Mari és Prima Primissima díjas színművész, Lukács Sándor volt. Mellette persze színpadra lépett Dr. Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia elnöke is, aki Frittmann Jánosról mesélt a közönségnek. Az ideillő zenei aláfestésről a Vivat Bacchus énekegyüttes és a Pribojszki Mátyás Band gondoskodott.
A menüsor boraihoz olyan sztárséfek kreáltak fogásokat, mint Bíró Lajos (Múzeum Étterem, Bock Bisztró), Cseh János (Gundel Étterem), Segal Victor (Segal Étterem) és Vomberg Frigyes (a Várkert kaszinó volt konyhafőnöke). A helyi erőket képviselő Vincent Astiert pedig a közös munkához szükséges szervezettséget és technikai hátteret biztosította.
Annak pedig, aki a részletekre kíváncsi, íme:
Az Év Bortermelője Gálaebéd menüsora borokkal
Érkezéskor a Bálteremben
· Padlizsánkrém füstölt báránnyal
FRITTMANN JÁNOS:
Soltvadkerti Cabernet franc 2003.
Soltvadkerti Kadarka 2006.
· Gombás kacsa salátával töltött vol au vent
KONYÁRI JÁNOS:
Balatonboglári Rosé 2007.
Jánoshegyi Kékfrankos 2006.
· Tárkonyos homár krémleves garnélarákkal
LÉGLI OTTÓ:
Légli 333 2007.
Szőlőskislaki Chardonnay 2006.
· Profiterolle libamájjal
DR.LŐRINCZ GYÖRGY:
Napbor 2006
Áldás Egri Bikavér 2006
· Füstölt lazactekercs finomfüvekkel ízesített krémmel
SZÖLLŐSI MIHÁLY:
Melegeshegyi Olasz rizling 2007.
Neszmélyi Magnus cuvée 2006.
Előételek az ünnepi asztalnál Frittmann János boraira komponálva
· Abált malaccsászár kaviárral és fagylalttal
Soltvadkerti Ezerjó 2006.
· Káposzta krémleves véreshurkás won-tonnal
Kunsági Rosé 2007.
· Konfitált vadkacsa comb édesburgonyával
Soltvadkerti Cabernet sauvignon és franc cuvée 2003.
Wolf András és Varjú Vilmos, a Bock Bistro sous-séfjei által
Főfogások a mesterszakácsok személyes kínálásában
· Vomberg Frigyes: Barrikolt harcsa csicsókával
SZÖLLŐSI MIHÁLY: Soproni Sauvignon blanc barrique, 2006.
· Cseh János: Rozmaringos csirkemell pekándiós kecskesajttal és grillezett Granny Smith almával
LÉGLI OTTÓ: Balatonboglári Rajnai rizling, 2006.
· Segal Victor: Borjúnyelv konfitált paradicsommal, hagymás lencsével
DR.LŐRINCZ GYÖRGY: Merengő, Egri Bikavér superior, 2005.
· Bíró Lajos: Ökörpofa retro, malacfüllel, puliszkával
KONYÁRI JÁNOS: Loliense Cuvée, 2006.
Royal Cukrászat remekei a Bálterembe visszatérve
FRITTMANN JÁNOS: Soltvadkerti Ezerjó késői szüret 2006.
Eszterházy torta
Royal csokoládé torta
Almatorta
Gyümölcskosár
Marcipán tekercs
Crème Brûlée
Stefánia torta
Tokaji hab
Oroszkrém torta
Mango bavarois
Körte crumble
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!