A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Holnap nyílik a Forum Vinorium

Közösségi vinotéka Sopron belvárosában

2012-12-06 | Tóth Adrienn


Holnap nyílik a Forum Vinorium

December 7-én nyílik meg Sopron belvárosában, a megújult Tűztoronnyal szemben a Forum Vinorium. A kizárólag soproni borokat felvonultató vinotéka elsősorban a borvidékre látogató, borok és gasztronómia iránt fogékony turisták miatt született meg, őket igyekszik ellátni egyrészt információkkal, másrészt pohárba töltött impressziókkal. A nyitás kapcsán Rigler Zsoltot, a Forum Vinoriumot üzemeltető Bormarketing Műhely vezetőjét kérdeztük.


 

Hogyan született meg a Forum Vinorium?

Több mint tíz éve tervezzük egy közösségi vinotéka létrehozását a borvidéken, azonban csak 2009-ben adódtak olyan pályázat lehetőségek, amelyek elérhető közelségbe hozták a megvalósítás, és ugyancsak ekkor találtunk olyan ingatlanra, amely céljainknak megfelelő felépítésű és elhelyezkedésű, valamint hosszú távon bérbe vehető.

A beruházásnak két fontos fordulópontja volt. Tavaly augusztusban fejeződött be az a háttérmunka, amely már lehetővé tette, hogy a közösségi bormarketinges feladatokat ellátó Bormarketing Műhely irodája átkerülhessen ide. A második fontos szakasz idén októberben zárult le az üzlet belsőépítészeti munkálatainak befejezésével. Ezt követően már csak az engedélyek beszerzésére volt szükség, és holnap, december 7-én pedig végre megnyílik a Forum Vinorium.

Ezzel minden elkészült?

Még vannak feladataink, az üzlethez tartozó bormúzeum – amely a Soproni Múzeummal, a Soproni Levéltárral és természetesen a gazdákkal való együttműködés révén valósulhat meg – valószínűleg csak januárra készül el. Azért nem vártuk be a nyitással, mert úgy gondoltuk, hogy a szomszédban zajló adventi vásár időszakát mindenképpen érdemes lenne kihasználni az üzlet megismertetéshez.

Milyen feladatokat lát majd el a vinotéka?

A Soproni borvidéken termelt palackozott borokat kívánjuk itt bemutatni, a kínálatba a Soproni Borút Egyesületen keresztül lehet bekerülni. Maximum kétszáz bornak tudunk majd helyet biztosítani a vinotékában, a portfólió kialakításakor ugyanakkor az egyenlőségre törekszünk, mindenkinek ugyanolyan esélyt biztosítva.

Kizárólag borokkal töltitek meg a polcokat?

A nyitáskor egyelőre igen, de a jövőben tervezzük a portfóliónk bővítését. Természetesen ebben az esetben is a közösségi alapú gondolkodást tartjuk szem előtt, azaz helyi élelmiszereket és ajándéktárgyakat kívánunk forgalmazni. Ez alól egyedül a boros tematikájú könyvek jelentenek kivételt.

Kizárólag borszaküzletként működtök, vagy kóstolni is lehet majd itt?

Nem kívánunk a városban működő vendéglátó egységek konkurenciájává válni, ezért nem fogunk borbárként üzemelni, azonban a terveink szerint januártól mindig lesz nyitva három-négy bor, amelyet a betérő turisták megkóstolhatnak, általuk egy képet alakítva ki a borvidék sokszínűségéről. Kóstolómennyiségben valószínűleg egyesével is megízlelhetőek lesznek majd ezek a folyamatosan változó borok, de egy fix áron az egész sort is végig lehet követni.

A helyi borturizmus támogatása érdekében továbbra is szívesen segítünk az idelátogatóknak bortúráik megszervezésében, és más egyéb, nem borhoz kötődő program, látnivaló kapcsán.

Egyedi programokkal is készültök?

Valószínűleg szőlőfajtákra kiélezett tematikus kóstolókat tartunk majd. Ezentúl pedig oktatási tevékenységünk erősítése is várható, a Borkollégium nyugat-dunántúli iskolájaként több szinten is folytatjuk borismereti tanfolyamainkat. Előzetes egyeztetés alapján szívesen szervezünk alkalmi borkóstolókat is, 20-30 főt le tudunk ültetni borbemutató termünkben.

Mit jelent számodra ez a vinotéka?

Százötven különböző borral indulunk holnap, és úgy gondolom, ezzel az egész országban a legbővebb soproni választékot kínáljuk. Ez mindenképpen egy mérföldkő a Bormarketing Műhely több mint tíz éves működésében, amely lehetővé teszi, hogy innentől ne csak a háttérben mozogjunk, hanem a frontvonalon is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!