A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hoppá! Rügyfakadás novemberben a szőlőn! - KÉP

Szakember mondja el, mi a teendő

2020-12-02 | Vinoport


Hoppá! Rügyfakadás novemberben a szőlőn! - KÉP

Franciaországban számos borosgazda szembesült vele, hogy a szőlőtőkéken újra rügyek jelentek meg. Fontos lenne, hogy minél előbb beköszönjön a hideg idő.


„Érik egy második szüret” – írta ki egy Facebook-csoportba Frédéric Percheron chablis-i borász november közepén. A vicc alapját a hozzá csatolt fotó adta, amiben friss levelek láthatók a szőlőtőkéken. Nem ő az egyetlen, akinek ebben az élményben volt része a burgundiai régióban, mint a vitisphere.com beszámolt róla a minap, többen követték példáját és tettek fel hasonló fényképeket az oldalukra. „Két hektár sauvignon blanc ültetvényen csináltam előmetszést és gyakorlatilag mindenhol új levelekkel találkoztam. Kevesebb volt a merlot ültetvényen. Ez az elmúlt években már többször előfordult, remélhetőleg hamarosan megérkezik a hideg, a tőkék ledobják a levelüket és következhet számukra a nyugalmi állapot” – adott hangot aggodalmának Bertrand Aniel, a dél-franciaországi Gignac termelője.

 

Hoppá! Rügyfakadás novemberben a szőlőn! - KÉPFotó: www.vitisphere.com

 

Pierre Petitot, a burgundiai Cote du Nuitsben tevékenykedő tanácsadó is találkozott a jelenséggel. „Meglepő. A szárazság okozta korai levélhullás talán újra beindította a növény növekedését” – magyarázta az oldalnak, a végkifejlettel kapcsolatban azonban nem mert találgatásokba bocsátkozni. Alain Deloire, a Montpellier-i Mezőgazdasági Intézet professzora azt javasolja, ha a szőlőtermesztők félnek, hogy rügyfakadás közbeni metszéssel a veszélyeztetik a jövő évi termésmennyiséget, várjanak a rövidre vágással a hideg időjárás megérkezése előtt.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!