A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hordónyi borok kalapács alatt

Nagy Tokaji Borárverés 2014

2014-03-29 | Tóth Adrienn


Tavaly 13 tétel eladásával 20 millió forintos bevételt produkált az első Nagy Tokaji Borárverés, amely idén április 26-án újra megrendezésre kerül. Az esemény különlegességét az adja, hogy a Tokaji Borlovagrenden keresztül maguk a borászok állnak a borkóstolókat, dűlőtúrákat is magába foglaló Tokaji Tavasz hétvégi program hátterében. Az árverésen olyan hordós tételek indulnak, amelyek egyébként önállóan nem jelennek meg kereskedelmi forgalomban. A többségében 136 literes egységek száraz és késői szüretelésű borokat, aszúkat is felvonultatnak, sőt a sort aszúeszenciák és eszenciák zárják.


Az esemény sajtótájékoztatóját Szepsy István, a borvidék vezető borásza azzal a gondolattal nyitotta, amely szerint Tokajról a legmagasabb minőségű borai kapcsán csak a borvidék geológiai komplexitásán, azaz dűlőin keresztül érdemes véleményt alkotni. Annak értékelése, hogy a termőtájak közül melyek a leginkább kiemelkedőek, a történelem folyamán változott, hiszen volt olyan korszak, amikor az számított a legnagyobb értéknek, ha egy területen minél nagyobb bizonyossággal készíthető édes bor, míg az utóbbi évtizedekben a száraz borok megbecsültségének emelkedése által inkább a dűlő egyediségének a borokban történő megjelenése bír hozzáadott értékkel. A tokaji borász így foglalta össze a véleményét: a dűlős borok a tudatosság emelésére szolgálnak, általuk új típusú borkultúrának vethetőek el a magjai.

A Nagy Tokaji Borárverésre a Tokaji Borlovagrend tagjaitól fogad el tételeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden jelentkező automatikusan bekerül. Az immár négytagúra bővült Borvizsgáló Bizottság Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikust és a Borkollégium vezetőjét, Ronn Wiegand Master of Wine és Master Sommeliert, Ercsey Dániel szakírót és Nicolas Godebski borszakértőt foglalja magába.

Mészáros Gabriella hangsúlyozta: Tokaj-Hegyalja dűlőinek köszönhetően olyan prémium kategóriájú borok születnek, amelyeket annak a közönségnek kell megmutatni, amely e kategória iránt érdeklődik a világ más vezető borvidékei kapcsán is. Az idei borsorral kapcsolatban megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a tavalyitól eltérően 2014-ben elsősorban száraz borok kerülnek kalapács alá, amelyek, köszönhetően a 2013-as évjárat adottságainak, kifejezetten izgalmasak. Ezeken túlmenően természetesen lehet majd édes borokra is licitálni a korábbi évjáratok terméséből.

Hordónyi borok kalapács alatt

A licitálást vezető Winkler Nóra az árverésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a siker alapját minden esetben az jelenti, ha a piacon nem kapható, egyedi tételek kerülnek kalapács alá. Természetesen minden esetben más motivációt kell keresni, hiszen nem ugyanaz a vevőkör licitál palackozott borokra, mint hordós tételekre. E borárverés szempontjából fontos vevőknek számítanak például azok az éttermek, amelyek valóban egyedi tételeket szeretnének a borlapjukon látni, valamint azok a fanatikus borbarátok, akik gyakran csoportba összeállva vásárolnak. Érdekesség, hogy például 2013-ban előfordult, hogy vadidegenek fogtak össze egy adott tétel közös megvásárlása érdekében. Az egyébként műkincsek aukcióját vezető szakember ugyancsak párhuzamot vont a borok és a műtárgyak között, és elmondta: egyediségüket mindkét esetben az adja, hogy képviselik a kort, amelyben születtek, a tájat, ahonnan származnak, a történelmet és a szaktudást, amely készítőjük mögött áll.

A Tokaji Tavasz április 25-27. között zajlik majd le, a csúcspontnak számító árverésre szombaton, a sárospataki vár gótikus kőtárában kerül sor. A program ezen túl magában foglal pénteken egy Szepsy István-dűlőtúrát, borvacsorát a Sárga Borház Étteremben, szombaton a tokaji borlovagok avatási ceremóniáját, majd egy gálavacsorát, amelyen fellép Lovász Irén népdalénekes. Zárásképpen vasárnap borkóstolóra nyílik lehetőség az árverésen szereplő pincészeteknél.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!