Így jártunk a huszadik Etyeki Pikniken
Izomlázat kaptunk és csintát
2017-09-04 | VinoportEtyek nem csak a borról és pezsgőről szól és ezt tökéletesen bizonyította a hétvégén immár huszadszor megrendezett Etyeki Piknik. Megismerkedtünk a virtuális országjárás lenyűgöző látványvilágával is.
A jubileumi alkalomra szépen felújított környezetben készültek a helyiek, akik egész hétvégén lesték az idelátogatók kívánságait. Kevésbé volt kegyes az időjárás, amely szombat délután kiadós esőt hozott, vasárnap pedig hűvösebb időt és felhőket. Ez némi átszervezéssel járt, Pátkai Rozináék például vasárnap végül a Rókusfalvy Birtok védelmet nyújtó fedele alatt adtak tüzes bossa nova koncertet. Terv szerint zajlott ugyanitt viszont
szombaton és vasárnap a Piknik Borkollégium, vagyis a Borkollégium kihelyezett borkurzusa,
ahol Sánta Zoltán és Mészáros Gabriella vezető oktatók tartottak rövid előadást és borkóstolót a szép számú közönség előtt. A tanulni vágyóknak a Rókusfalvy Birtokon „Szőlős bortúra” várta, bepillantást engedve a szőlőtermesztés és borkészítés műhelytitkaiba.
A Piknik egyik érdekessége volt a Magyar Turisztikai Ügynökség sátra, ahol virtuális országjárásra hívták a látogatókat. A különleges túra a Balaton Sound, a VOLT és a Sziget Fesztivál rendezvényein is nagy siker volt, több ezer ember próbálta ki a virtuális valóság szemüveget és járta körbe segítségével Magyarországot. A virtuális országjárásokon olyan helyszíneket nézhettünk meg lenyűgözően élethű látvánnyal, mint például a Hegyestű a Balaton-felvidéken, a Megyer-hegyi tengerszem, az egerszalóki sódomb, vagy a tapolcai tavasbarlang. Mivel az országjárás még folytatódik, csak ajánlani tudjuk a szemüveg kipróbálását.
A Gasztrosétányon érdemes volt végigsétálni és alaposan körülnézni, mert a borok és pezsgők mellett igazi gasztronómiai különlegességekben is részünk lehetett: érlelt sonkák, kakashere pörkölt, libatepertő, csalánleves, házi sütemények, különleges szörpök és lekvárok, kézműves csokoládé, nyárson forgó malac kellették magukat – a sor korántsem teljes, ennél lényegeseb bővebb volt az ínyencségek köre, amit a Piknik látogatói megkóstolhattak.
A rutinos Piknikezők már jól tudják, hogy a helyi termelők borain túl a meghívott
vendégborászok is elhozzák legszebb tételeiket - ezen a hétvégén többek között Áts Károly, Balla Géza, Dúzsi Tamás, a Laposa Borbirtok vagy például a Szatmári Pince borait is kóstolhattuk.
A hétvégét az Etyeki Sajtútállomás tette végképp felejthetetlenné, itt ugyanis nem csak belestünk a sajtkészítés fortélyaiba, de magunk is köpültünk vajat – még most is tart az izomláz...
Amit ettünk:
- Áfonyás szürkemarha szalámi a Stelázsinál
- Babgulyás a Milán pincénél
- Csintát helyben és otthon (olyan finom volt)
A főzőverseny versenyműveit csak szerettük volna megkóstolni, de valószínűleg nagyon jól sikerültek, mert mire odaértünk, már nem maradt belőlük.
Amit ittunk:
- Gervai Pincészet Sauvignon Blanc
- Anonym Pincészet Életjel (Pinot Noir)
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!