A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jön a fürtzáródás stádiuma

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre

2016-06-30 | Tarcal Kutató


Jön a fürtzáródás stádiuma

A szőlő a gyümölcsfejlődés fenológiai stádiumában van, már több helyen is fürtzáródás előtti állapotában. A fürtök lógnak és a szemek borsószem méretűek.


A szőlővédelemben a kórokozók ellen már a zsendülés kezdetétől, de még fürtzáródás előtt védekezni kell. Pableczki Bence növényorvos ismét a Tokaji Borvidékről tudósít.

Lisztharmat

A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas. Egyre több ültetvényben található meg a gomba tünetei a bogyókon. A fejlődő fürtök védelme ezért továbbra is kiemelt jelentőségű. Már néhány százalékos fertőzöttség negatívan befolyásolja a bor minőségét. A védekezést folytassuk kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus hatóanyag (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) együttes alkalmazásával. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. 

 

Jön a fürtzáródás stádiuma

 

Peronoszpóra

A hétfői csapadék új fertőzés elindulását tette lehetővé. Ezt több mérőállomás is jelezte. A meleg időjárás miatt rövid (néhány napos) lappangási idővel kell számolni. A fejlődő bogyókon csökken a működő sztómák száma, ezzel együtt a fogékonyságuk is. A levéltünet több ültetvényben is megtalálható, de fejlődésben lemaradt bogyón tünetet is találtunk már. Védekezést kontakt -elsősorban réz- hatóanyaggal végezzük. A réz ökológiai gazdálkodásban is használható. 

Feketerothadás

A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. A viasz réteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet speciális atkaölő készítmény használata. 

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.06.22-28.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

12

26,79

Hercegkút Gombos

26

24,99

Hercegkút Hosszúhegy

12,2

-

Bodrogolaszi Pajzos

0,5

25,56

Tolcsva Kincsem

4,1

25,93

Tolcsva Nyakvágó

16,6

25,6

Erdőbénye Lőcse

16,7

25,73

Vámosújfalu Rány

42,6

26,06

Olaszliszka Haraszt

30,7

27,17

Szegi Poklos

16,5

25,6

Tarcal Vinnai

16,9

25,66

Tokaj Hétszőlő

11,4

26,17

Bodrogkeresztúr Lapis

17,3

25,56

Bodrogkeresztúr Dereszla

17,9

25,41

Mád Betsek

19,7

25,64

Mád Juharos

-

24,83

Mád Úrágya

11,9

27,11

Tállya Nyergesek

12,9

26,06

Abaújszántó Kassaváros

18,9

25,89

 

Várható időjárás: 

A keddi lehűlést felmelegedés követi. A hét második felében a napi maximum hőmérséklet 30°C felett lesz. Vasárnap és a jövő hét elején viszont 30°C alá csökken a napi maximum. Csapadékra csak a hétvégén számíthatunk az előrejelzések szerint.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!