A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jubileumot ünnepel a WSET

Idén 50 éves az első számú borismereti képzést nyújtó iskolarendszer

2019-01-07 | Vinoport


Jubileumot ünnepel a WSET

2019-ben lesz 50 éve, hogy megalapították a Wine & Spirit Education Trust (WSET) szervezetet, amelyik mára az egyik legjelentősebb szereplője a bor- és párlattanfolyamok piacának


Az ikonikus szakképesítő intézmény egész éven át tartó ünnepléssorozatra készül, ahol nem csak a múltba, hanem a jövőbe tekintés is fontos szerepet kap majd, sok-sok színes program mellett.

 

Noha 1969-ben még kis szervezet voltunk, már akkor is arra törekedtünk, hogy a lehető legjobb oktatásban részesíthessük a brit piac bor- és párlatkereskedőit”

 

– mesélte Ian Harris, a WSET vezérigazgatója. Hozzátette: „Azóta a WSET a világ vezető italismereteket oktató intézménye lett. A 2019-es év a WSET számára kiemelkedő évnek számít, és minden alkalmat meg fogunk ragadni az ünneplésre. Szeretnénk összehozni hálózatunk oktatóit, hogy együtt tekintsünk vissza az eddig elért eredményeinkre, és ami még fontosabb, hogy ezzel inspiráljuk a jövő nemzedékét arra, hogy a következő 50 évben is törekedjenek az iparág fejlesztésére és fenntartására.”

 

 

David Wrigley MW segítségével emellett egy olyan emlékkönvyet is szeretnének bemutatni, amely a legelső WSET diploma tulajdonosait és a szakma legnagyobb neveit is számba veszi, annak tükrében, hogy ki hogyan járult hozzá az oktatás és az iparág fejlődéséhez.

 

Szeptemberben pedig első alkalommal megrendezésre kerül a globális borászati oktatási hét (Wine Education Week: szeptember 9-15). Ennek keretében mintegy 30 országban 100-nál is több program szerveződik, olyan nevek adnak majd elő, mint például Olly Smith (UK), Terry Xu (Kína), Alyssa Vitrano vagyis a GrapeFriend és Kelly Mitchell vagyis a The Wine Siren (USA). A bevezető ismeretektől kezdve a borpárosításig rengeteg téma várható, ezzel is elősegítve egy egyre igényesebb borfogyasztói réteg kialakulását.

 

Hazánkban magyar nyelvű, idegennyelvű és WSET-tanfolyamot egyaránt végezhetünk. Kevesen tudják, de lényegi eltérések vannak az egyes típusok között. Minden tanfolyam biztosít WSET minősítést? Mi a különbség a Borkollégium és WSET kurzusok között? Tudjon meg mindent egy helyen.

 

Ráadásul az IWSC (International Wine & Spirit Competition) is idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ezért a WSET-tel közösen egy új kezdeményezést indítottak el. Céljuk, hogy kineveljék a világ vezető szakembereinek következő generációját, elsősorban a díjak és az oktatás fontosságát hangsúlyozva a tehetségek fejlődésénél. A "The Future 50"-t egy világhírű szakemberekből álló testület választja ki az iparág minden területének legtehetségesebbjei közül. A jelöléseket februárban kezdődnek, az 50 fő nevét az IWSC éves rendezvénye előtt 2019 novemberében hirdetik ki.

 

 

A WSET legfontosabb mérföldkövei:

 

1969: A Vintners’ Company, a Wine and Spirit Association of Great Britain (most WSTA), az Institute of Masters of Wine és a Worshipful Company of Distillers létrehozza a WSET-et, az Egyesült Királyság bor- és párlatkereskedőinek növekvő képzési igényeinek kiszolgálására. Kezdetben háromféle szakképesítés megszerzésére van lehetőség: alap- és középszintű WSET tanúsítványra (borokban, szeszes italokban és egyéb alkoholos italokban), illetve diplomára. Az első időkben évente átlagosan 2000 diák vesz részt a programokban.

 

1977: A WSET külföldön is terjeszkedik: elsőként Írországban és Kanadában indítanak képzéseket International Wine Education Guild (IWEG) segítségével.

 

1991: A WSET tanfolyamok már nyitva állnak a bor és a szeszes italok kereskedelmében nem dolgozó hallgatók számára. Ugyanebben az évben Franciaországban indulnak el a WSET kurzusok, az 1990-es évek végére az Egyesült Királyságban, Európában, az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában is elérhetővé válnak a WSET-képesítések.

 

2001: Akkreditálják a WSET-et az Egyesült Királyság kormánya által elismert képesítéssel.

 

2002: Ian Harris csatlakozik a WSET-hez vezérigazgatóként.

 

2004: A WSET az egész világon elindítja a diplomásainak az Alumni hálózatát.

 

2007: A WSET vizsgára jelentkező nemzetközi diákok száma először haladta meg az Egyesült Királyságban tanuló diákok számát.

 

2015: A WSET elnyeri a Queen's Awards for Enterprise díjat International Trade (azaz nemzetközi kereskedelem) kategóriában.

 

2016: A WSET Asia Pacific néven megnyílik az első nemzetközi iroda Hongkongban, az egyre növekvő ázsiai piac kiszolgálására.

 

2018: A WSET bemutatja az első amerikai dedikált WSET csapatot, az iroda Connecticutban működik. Ugyanebben a tanévben 94,822 fővel rekordot dönt a WSET-jelöltek száma.

 

2019: Év végéig a tervek szerint kilenc képesítési szint lesz a kezdőtől a szakértőig, a WSET-képzések több mint 75 országban 800 akkreditált partnerintézményben lesznek elérhetők.

 

>>> A legjobbaktól tanulna? A Borkollégiumban 2019-ben is indulnak WSET képzések! Részletek ITTMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!