A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Június 30-ig lehet zöldszüreti támogatásra pályázni

Krízislepárlásra is lesz forrás

2020-06-25 | Vinoport


Június 30-ig lehet zöldszüreti támogatásra pályázni

Több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával a szőlőtermesztőknek és borászatoknak.


Zöldszüretre június 22-étől június 30-áig, krízislepárlásra pedig júliustól lehet benyújtani támogatási kérelmeket – olvasható az Agrárminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.


A krízislepárlás az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését támogatja, csökkentve a borpiacon a kínálati nyomást, egyben a párlat gyógyászati célra is használható - tették hozzá.

 

A tárca tájékoztatása szerint egy liter bort 56,6 és 115 forint közötti nettó áron veszi át a lepárló.

 

Egy termelőtől legfeljebb 2000 hektoliterre kérhető támogatást, de a támogatott mennyiség nem haladhatja meg az elmúlt három évben általa átlagosan termelt bor 50 százalékát. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászatnak.A támogatás összértéke 2,5 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

 


Az agrártárca a 2019-ben bevezetett zöldszüret-támogatást kiterjeszti 2020-ra is. A borkészlet és az export-import adatok alapján idén, piaci szempontból a tavalyinál magasabb szőlőárak indokoltak. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiség kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon termelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket - tudatta a minisztérium. Támogatás igényelhető a szőlőfürtök leszedésének költségére és az ebből adódó bevételkiesésre. Feltétele hegyközségi tagság, illetve a nem borvidéki településen, az, hogy a gazdát szőlőtermelőként tartsa nyilván a hegybíró. Az intézkedésbe vont szőlőterület méretének el kell érnie a 0,2 hektárt. A korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás (kompenzációs felár nélkül) 439 ezer és 968 ezer forint/hektár között alakul.
 

Azon szőlőültetvények után, ahol a referenciaidőszak során alacsonyabb hozammal, de nagyobb cukortartalommal szüreteltek szőlőt, kiegészítő támogatás igényelhető, így a támogatási átalány maximum 900 ezer forintra is emelkedhet. A támogatási keret 5,1 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás. A támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni június 30-áig.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!