A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Június 11-ig támogatás igényelhető a zöldszüretre

Az sem mindegy, hogyan végezzük el a zöldszüretet, ha támogatást szeretnénk!

2019-06-05 | Vinoport


Június 11-ig támogatás igényelhető a zöldszüretre

Támogatás igényelhető a szőlőültetvényekben végzett zöldszüret keretében a szőlőfürtök tőkéről történő közvetlen eltávolítási költségére, valamint az eltávolításból adódó bevételkiesésre.


Mi a zöldszüret?

A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára való csökkentését jelenti.

 

 

Kik igényelhetik a támogatást?

 A támogatást minden olyan szőlősgazda igénybe veheti, aki hegyközségi tagsággal rendelkezik, vagy nem borvidéki településen van szőlőterülete, de szőlőtermelőként tartja nyilván a hegybíró. Feltétel, hogy a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeinek tegyen eleget, és ne legyen járuléktartozása a hegyközség felé. Támogatásra a magyarországi szőlőterülete után az a hegyközségi tag, vagy adatszolgáltatásra kötelezett jogosult, aki szőlővel beültetett területének jogszerű használója.

 

Mely szőlőterület vonható be a zöldszüreti intézkedésbe?

A területnek rendelkeznie kell a 2017. és 2018. évekre vonatkozóan szüreti jelentéssel, amelyekből legalább egy nem nullás szüreti jelentés. Feltétel még, hogy az ültetvény műveltnek minősüljön. A szakszerű művelésre vonatkozó követelmények teljesülését a helyszínen is ellenőrzik a támogatás feltételeinek vizsgálata során.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

László Szilágyi (@laszloszilagyi) által megosztott bejegyzés,

 

Mikortól, meddig és hogyan igényelhető a zöldszüreti támogatás?

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár (Kincstár) részére kell benyújtani az általuk rendszeresített és honlapjukon közzétett közleményben meghatározott módon 2019. június 11-ig. A határidő jogvesztő, és a kérelem hiánypótlására sincs lehetőség. A kérelem egy főlapból, továbbá egy vagy több betétlapból áll. Egy betétlap egy összefüggő területre vonatkozhat. Az összefüggő terület az a kérelmező használatában lévő, akár több helyrajzi számon nyilvántartott terület, amelyet zöldszürettel nem érintett terület – kivéve út, csatorna, árok – vagy más gazdálkodó használatában álló terület nem szakít meg. Az összefüggő területnek el kell érnie a 0,2 hektárt. A gazdasági aktát vezető hegybíró a betétlapot záradékkal látja el,

amennyiben a szőlőtermelő legkésőbb június 6-ig személyesen megkeresi őt.

(Ez a határidő szintén jogvesztő!) A gazdasági aktát vezető hegybíró e záradékkal igazolja a 2017-ben és 2018-ban szüretelt szőlőmennyiséget, a szőlőterület nagyságát, valamint a kérelmezőre vonatkozó feltételek teljesülését. Fontos, hogy a kötelező záradékoltatás hiányában a Kincstár elutasítja a kérelmet! A záradékolt kérelmek egy része esetében véletlenszerű kiválasztás alapján, másik része esetében kockázatelemzés alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa helyszíni ellenőrzést is végez, amely ellenőrzés mindenekelőtt a szakszerű művelésre vonatkozó követelmények teljesülését vizsgálja.

 

További tudnivalók (támogatás mértéke, referenciahozam számítása, zöldszüret elvégzésének módja) a HNT honlapjáról letölthető tájékoztatóban található.

 

Címlapfotó: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Facebook oldalaMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!