A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Karner és Nagyhársas

Előzetes a Tőkések és Barátaik 2012 - Mátra Underground kóstolóról

2012-06-07 | Tóth Adrienn


Már csak egy hét van hátra a Tőkések - Mátrai Kézműves Borászkör nyári nagy kóstolójáig, a Mátra Undergroundig, ahol Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás mellett hét további mátrai borász is bemutatja aktuális kínálatát. A kóstolón olyan újdonságok is felfedezhetőek lesznek, mint a ma Karner Gábor mellett bemutatásra kerülő Nagyhársas pince, amelynek első évjárata mindössze a 2009-es volt.


Karner Gábor

Három borral készülök a jövő heti kóstolóra, amelyek közül a kékfrankosból készített 2010-es Siller számomra különösen is fontos. Magával a sillerrel kapcsolatban úgy vélem, érdemes tisztázni, hogy nem kell feltétlenül középszerű, futottak még bornak lennie, egy siller lehet akár egy egész estét kitöltő, nagy bor is.

Ennek érdekében a saját silleremnél a tőketerhelést egy kilogrammra szorítottam, ami azért ennél a műfajnál maga a gazdasági öngyilkosság. Az erős terméskorlátozáshoz az ültetvény immár ötvenéves kora, valamint a Tavaszföld adta terroir is hozzájárult.

A mustot egy éjszakán át héjon áztattam, majd állandó kontroll mellett spontán folyamatokra bíztam, hagyva, hogy a maga tempójában készüljön el a bor. Ez az oka annak, hogy csak most mutatom be a 2010-es Sillert, a kivárt időért cserében viszont egy valóban természetes bort kaptunk, amely egyedi karakterrel bír, és lemásolhatatlan.

A siller mellett két, 2008-ból származó vörösbort is bemutatok majd: a Tavaszföldről és a Vitézföldről származó kékfrankosokat. A két dűlőhöz köthető bor alapvetően különbözik, hiszen az eltérő földrajzi adottságokhoz az is hozzájárul, hogy egy hónap telt el a két szüreti időpont között.

A Vitézföld termését nagyon ették a seregélyek, ezért mivel a szőlőt már kellően érettnek találtuk, leszedtük a fürtöket. A terhelés ebben az esetben tőkénként fél kilogramm volt, a mustot két hétig áztattam héjon.

A Tavaszföldben sem ment fel a terhelés 60 dkg/tőke fölé, de hála az egy hónappal későbbi szüretnek, a bor már kései jegyeket ölt magára. Ez a dűlő egyébként 2008-ban került saját tulajdonunkba, bár korábban innen vásároltuk a siller alapanyagát.

Amikor 2008-ban átvettem az ültetvényt, egy kifejezetten vastag siller elkészítését tűztem ki célul magam elé. Annyira jól sikerült azonban ez a terv, olyan vastag lett az alapanyag, hogy úgy döntöttem, inkább vörösbort készítek belőle. Így 2008-ból nem is jött ki Karner siller.

Nagyhársas – Egedi Péter és Udvardi Szabolcs

A pincészet kettőnk, két barát közös munkájának és a Karner Gábor adta inspirációnak köszönhetően jött létre. Szabolccsal ugyanis egy ideig neki segítettünk a szőlőmunkákban, a szüretkor meg persze a pincében is. 2009-ben döntöttünk úgy, hogy önálló bor készítésébe kezdünk, Szűcsiben a Tavaszföld-dűlőben saját kékfrankosültetvényünk van, Gyöngyöspata mellett pedig egy szürkebarát-területet bérelünk, amelyet magunk művelünk meg.

Hasonló szempontok alapján működünk, mint a Tőkések, hagyjuk a bort magától dolgozni. Törekszünk arra, hogy minél természetesebb borok kerüljenek ki a pincénkből. Kénen és agyagásvány derítésen kívül más adalékanyagot nem használunk. A borok spontán saját élesztővel erjednek. Nehézséget csak az okoz, hogy egyelőre mindketten főállásunk mellett végezzük a szőlőhöz és a pincéhez kapcsolódó munkákat.

A kóstolóra négy borral készülünk, melyek közül a 2010-es Szürkebarátunkat emelném ki. 2010-et általában nehéz évjáratnak mondják, nálunk ez abban mutatkozott meg, hogy valóban alacsony termésmennyiség került be a pincébe a szüret után. Kevés, viszont szép, harmonikus, a korábbi borainkhoz képest minőségében kiemelkedő tétel született meg általa.

A bort a bogyózást követően minimális ideig, mindössze két óráig áztattuk a héján, utána rögtön préseltük, majd természetes módon ülepítettük. A kis mennyiség miatt döntöttünk úgy, hogy a 2009-es hordóban erjedt és érett tétellel szemben ez alkalommal a tartályt választjuk.

A kóstolóval kapcsolatos további információkért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!