A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Káros mértékű alkoholfogyasztás vagy mértékletes borfogyasztás?

2022-02-21 | (X)


Káros mértékű alkoholfogyasztás vagy mértékletes borfogyasztás?

A CEVI és magyar tagszervezete, a Vindependent, sikerként könyvelhette el, hogy az Európai Parlament az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés helyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás közzétételére kötelezi a borászatokat.


Így a káros mértékű alkoholfogyasztás egyértelműen elválasztódik az európai kultúra részét képező mértékletes borfogyasztástól.

  
Az Európai Parlament február 17-i plenáris ülésén szavazott az ún. BECA Bizottság „Jelentés Európa megerősítéséről a rák elleni küzdelemben – egy átfogó és koordinált stratégia kialakítása felé (2020/2267(INI))” című anyagáról, mely eredeti  szövegterveztében minden, még csekély mennyiségű alkoholfogyasztást is az egészégre károsként ítélt volna meg.


Aggodalomra adott okot az alkoholfogyasztás minden formájának elutasítása, amely a bortermelők és a borszakma által érintett ágazatok számára elfogadhatatlan; így a jelentés eredeti formájában, például, „káros  mértékű alkoholfogyasztás” helyett pusztán „alkoholfogyasztásra” hivatkozott.

 

Az eredeti szövegezés  rendkívül negatív kihatással lett volna a borágazat gazdasági működésére.  

Minthogy felelősségteljes borfogyasztás, illetve a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális  örökség szerves részét képezi, a szavazás előtt a CEVI és egyben a Vindependent is felszólította az európai parlamenti  képviselőket, hogy támogassák a szöveget az európai borkultúra védelmében észszerűbbé tevő módosításokat. 

 

Megmozdulásunk sikerrel járt és a módosító javaslatok többségét a Parlament elfogadta, így többek között a Jelentés végül  azt javasolja, hogy az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem  ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen.  


Az Európai Bizottság a Jelentésben megfogalmazta azon törekvését, hogy 2025-ig a káros mértékű alkoholfogyasztást Európában legalább 10%-kal csökkenteni kell, ezt a szervezet is támogatja.

A felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás viszont tökéletesen illeszkedik a  kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások, így a mediterrán étrend szerves  részét is képezi.  
A CEVI elnöke, Matilde Poggi, aki maga is bortermelő, így nyilatkozott a szavazást követően: "Jó eredményt értünk el, hála az  Európai Parlament tagjainak, akik szavazatukkal egyben az európai borágazat védelmére, a teljes tiltás helyett a felelősségteljes  alkoholfogyasztás támogatására, oktatására is voksoltak.” Hangsúlyozta, hogy “A bor egyedi termék: minden egyes palackjába  bortermelő családok generációi által áthagyományozott tudás épül be. A minőségükön keresztül is a termőhelyet kifejező  borainkkal mindig mértekkel szabad csak élni.” 

 

A 2005-ben alakult Vindependent – Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége fő célja a szőlészeti és borászati kis- és  középvállalkozások érdekeinek képviselete, egyeztetve a szakmai szervezetekkel és hatóságokkal Magyarországon, illetve az Európai Unióban.  Fórumot biztosít a szakmát érintő gazdasági, törvényhozási, EU-s és hazai szakmapolitikai kérdések megvitatására, közös álláspont  kialakítására és az ennek megfelelő érdekek érvényesítésére. Az egyesület tagja a CEVI-nek (Confédération Européenne des Vignerons  Indépendants), az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének. A CEVI tagságában a magyarok mellett jelen vannak a francia, olasz,  
portugál, spanyol, svájci, luxemburgi, szlovén, bolgár és montenegrói családi-- borászatok is. A CEVI aktívan képviseli tagjainak érdekeit, így  elérte, hogy 2011-től megfigyelőként részt vehessen az EU Borászati Bizottságának ülésein és a törvényhozás előtt hangot adjon csaknem  200.000 termelő véleményének.  

 

Itt írtunk korábban a Vindependent munkájáról.


 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!