A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kékszőlőből készült Magyarország legjobb pálinkája

A Mályinkai Pálinkafőzde Konkordia-Izabella szőlőpálinkája diadalmaskodott

2017-06-21 | Badics Katalin


Kékszőlőből készült Magyarország legjobb pálinkája

A Pálinka Országkóstoló eredményhirdetése már harmadik éve a pálinkás szakma ünnepnapja a Parlamentben.


 

A Nemzeti Borkiválóság program mintájára a Nemzeti Pálinkakiválóság programot 2014-ben hirdette meg először a Földművelésügyi Minisztérium.

 

A kiválóságok kiválasztását 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyével közösen szervezik. A kereskedelmi főzdék versenyének ez évben Esztergom városa adott méltó otthont a Királyi vár Lovagtermében. 43 pálinkaház 382 tétellel nevezett; összesen 115 pálinkakiválóság, ebből 46 TOP pálinkakiválóság kerül majd be az idei Pálinkakiválóságok Könyvébe.

 

Az országos versenybe benevezett pálinkákat 30 tagú zsűri értékelte. A kereskedelmi forgalomba kerülő tételeket az érzékszervi bírálatot megelőzően a NÉBIH analitikai megfelelőségi vizsgálatán is ellenőrizték.

 

Mihályi László, a PNT elnöke kiemelte, hogy a nemes küzdelemben részt vevő pálinkák minősége egyre jobb, ezt igazolja a 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítés is.

 

A Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordia-Izabella szőlőpálinkája kapta. Koós Józsefné kézműves remeke illatában és ízében is különlegesen kifejezi a két szőlőfajta karakterét, a gyümölcs és a magasabb alkohol egyensúlyban van; harmonikus, szerethető pálinka.

 

Mind a Konkordia, mind az Izabella direkt termő, apró bogyójú, jellegzetes ízű és illatú kékszőlő-fajta; mindkettő az Amerikában őshonos, vadon termő Vitis labrusca és az európai Vitis vinifera egyik ismeretlen ágának egy-egy hibrid fajtája. 

 

Magyarország 2017. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje a Brill Pálinkaház Kft. lett, Nagy Attila és Krizl Edit irányításával, már nem első ízben. Eredményük 10 TOP pálinkakiválóság, 6 Champion díj, 15 arany, 8 ezüst és 5 bronz minősítés.

 

Először ítélték oda a Legjobb 10 000 palack feletti tétel díját, amelyben a Villányi Pálinka - Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös Törkölypálinkája részesült.

 

Esztergom város különdíját az Etyeki Czimeres Pálinkaház Érlelt szőlőpálinkája kapta.

 

 

A zsűri 24 kategóriában adott ki Champion díjakat, amelyek között igazi ínyencségekre lelhetnek a pálinkakedvelők. Ajánlom őket szíves figyelmükbe, azzal az örvendetes ténnyel együtt, hogy jelentősen növekedett a kiváló szőlő- és törkölypálinkák aránya a győztesek és a különdíjasok között egyaránt.

 

2017 . évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny Kategória győztesek:

 

A szerző okleveles pálinkamester.

Fotó: Francz IlonaMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!