A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Keresik az újat, ragaszkodnak a régihez

Rövid borhírek Washingtonból

2009-11-14 | Tóth Adrienn


Washington állam bortermelőként ugyan még fiatalnak számít, de dinamikusan fejlődik. Míg tíz évvel ezelőtt mindössze 160 pincészetet számolhattunk meg errefelé, mára ez a szám átlépte a 600-at. A bor alig egy évtized alatt komoly előrelépést tett annak érdekében, hogy jelentős szerepet vállaljon az állam gazdaságában, bár még messze nem éri el a vezető mezőgazdasági termék, az alma súlyát. A következő hírösszefoglalóban annak jártunk utána, mi történt a Washingtonban mióta legutóbb, tavasszal beszéltünk róla.


 

Új borvidékek az államban

Washington állam két új eredetvédett bortermő területtel, azaz AVA-val (American Viticultural Area) lett gazdagabb. Az új területek engedélyezésével foglalkozó szerv több igénylést is elutasított idén, de ebben a két esetben úgy ítélte meg, hogy az adott területek valóban elegendő különleges adottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy ezt elnevezésük is tükrözze.

Az első Lake Chelan, magyarul a Chelan tó, Seattle városától kb. 180 kilométerre található, és eddig leginkább pisztrángjairól illetve a hegyvidéki kerékpározásról volt híres. Az új AVA a már létező Columbia Valley része, és egyben az állam tizenegyedik apellációja. Leginkább fehérboraival, például rajnai rizlingjeivel kíván versenyre kelni más, hűvös klímájú borvidékekkel Németországban, Ausztriában vagy Franciaország északi részén.

A terület klimatikus adottságait egy. a jégkorszak által kivájt, 450 méter mélységű tó határozza meg. A nagy vízfelület enyhíti az egyébként meglehetősen hűvös klímát. A szőlők 300-600 méter tengerszint feletti magasságon helyezkednek el, és vulkanikus eredetű talajból táplálkoznak. A fő szőlőfajták a rajnai rizling, a pinot gris, a fűszeres tramini, a viognier és a chardonnay, de előfordul még cabernet franc és pinot noir is.

A másik új AVA a Snipes Mountain névre hallgat, és szintén egy nagyobb borvidék, Yakima Valley alrégiójaként nyert önálló nevet.

Nem mondanak le az európai elnevezésekről

Az Európai Unió 2006-ban állapodott meg az Egyesült Államokkal bizonyos elnevezések használatával kapcsolatban. Ennek eredményeként a „chateau” vagy a „clos” szavak 2009. szeptemberétől már nem használhatóak azon amerikai borok címkéin, amelyeket az EU határain belül szeretnék értékesíteni.

A szabályzás alól mentesülnek a már 2002. előtt bejegyzett márkanevek, valamint azok a palackok, amelyek a határidő lejárta előtt megérkeztek a kontinensre. Nem kizárt azonban, hogy a közeljövőben ezeket a mentesítő körülményeket megszüntetik Ausztriában, Belgiumban, Dániában és Svédországban.

\"\"

Abban az esetben ha ez bekövetkezne, az állam bortermelésének több mint a felét adó Chateau Ste. Michelle komoly bajba kerülne. Ennek elkerülésére Washington állam szakmai szervezetei az ország vezetéséhez fordultak, mivel szerintük az esetleg bekövetkező fordulat komoly anyagi kárt okozna az említetten kívül több pincészetnek, mivel már bevezetett márkáikról kellene lemondaniuk.

Változtatnak

Az állam alkoholtartalmú italok forgalmazásával és marketingjével foglalkozó törvényeinek többsége még jóval a helyi bortermelés kezdete előtti időkből származik, sőt olyan részletek is előfordulnak benne, amelyeket még az 1933-ig tartó alkoholtilalom idején rögzítettek.

A tavasszal módosított új törvények idén nyáron léptek életbe, lehetővé téve több, eddig tiltott marketingtevékenységet, valamint könnyítettek a borászatok és a kereskedők közötti kapcsolat szabályozásán is.

Több kistermelő azonban elégedetlen a változásokkal, szerintük az több fontos területet érintetlenül hagy. Az ő véleményük az, hogy a módosítások után sem áll majd elegendő szabadság a rendelkezésükre ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a nagyobb pincészetekkel. A változások ellen borkereskedők is tiltakoznak, hiszen azok a jövőben sem engedélyeznek számukra például nagyobb tételű, engedményes áron történő vásárlásokat.

\"\"

Nincs nézeteltérés azonban egy másik törvény szempontjából. 2009. szeptemberében ugyanis véglegesítették, hogy ezentúl a korábbi 75%-kal szemben, legalább 95%-ban Washingtonban termelt bort kell tartalmaznia minden olyan palacknak, amelynek címkéjére az állam, vagy annak egy borvidéke kerül. Ezen jogszabály a 2009. december 31-e után szüretelt szőlők terméséből készített borokra lesz igaz.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!