Április 26. a viognier világnapja
2024-04-26 | VinoportA 80-as években majdnem kihalt, manapság viszont hihetetlenül keresett lett a bora. Mi az, amit tudni kell róla?
A viognier eredetileg francia, a Rhône-völgy és Languedoc-Roussillon meghatározó fajtája. Ezen kívül az Egyesült Államokban (Kalifornia), Chilében, valamint Ausztrália többnyire déli területein, Új-Zélandon, a dél-afrikai Cape Winelands-ben és Izraelben található meg.
Inkább a melegebb klímát kedveli, jól tűri a szárazságot, de hajlamos a lisztharmatra. Bogyói mély sárga színűek, a belőle készült bor élénk színű, magas alkoholtartalmú, jellemzően száraz bort készítenek belőle. Erőteljes illataromái, amelyben a mandarin, mangó, lonc, rózsa és őszibarack meghatározó, könnyen felismerhetővé teszik. Acéltartályban és hordóban is érlelik, a hordós érlelésű stílusok finom vanília- és füstaromával is rendelkeznek. Ízében a viognier meglehetősen viszkózus és testes. Aki szereti a telt, buja, lágy chardonnay-kat, az általában a viognier-t is kedveli.
A fajtát gyakran az Észak-Rhône területeken syrah-val együtt erjesztik, hogy összetettebbé tegye és stabilizálja annak színét. Ilyenkor a készülő cuvée legfeljebb 20% viognier-t tartalmazhat. Emellett más Rhône-völgyi fajtákkal is megjelenhet, mint a marsanne, roussanne, grenache blanc, és természetesen a chardonnay.
A nagyon tipikus rózsás, vaníliás, mangós, ananászos jegyek inkább a melegebb klímájú területeken készülő tételekre jellemzőek, míg a cool climate viognier borban inkább a tangerine, a lime, a kajszibarack és virágos aromák fedezhetők fel.
A viognier az egyetlen engedélyezett szőlőfajta az Észak-Rhône Condrieu borhoz, amely egy testes, gazdag bor, illatában gyakran intenzív gyümölcsös édesség érezhető, ami megtévesztő, hiszen száraz borról beszélünk. Savtartalma kevés, ez jelenti a legnagyobb kihívást a borászoknak a készítésekor.
Honnan erednek a viognier erőteljes aromái?
A viognier egyedülálló aromájáról híres, amely virágos és gyümölcsös jegyek kombinációja. Az aromákért felelős elsődleges kémiai vegyületek a terpének és az észterek. A terpének (linalool, geraniol, nerol) a szőlő héjában találhatók, és a virágos aromákhoz járulnak hozzá. Az erjedés során képződő észterek (etil-hexanoát, etil-oktanoát, etil-dekanoát) pedig a a gyümölcsös aromákért felelősek.
A borászok gyakran alkalmaznak tölgyfahordós érlelést a viognier esetében, hogy fokozzák annak összetettségét, ezzel vanília, karamell és pirítós ízeket kap a bor. A fajta erjesztési hőmérséklete kritikus tényező a borkészítésben, az ideális hőmérséklet-tartomány 18-22°C, hogy megmaradjanak a szőlő gyümölcsös és virágos ízei. Emellett héjon erjesztés és a finomseprős érlelés is hozzájárul ahhoz, hogy aromagazdag, összetett borokat nyerjenek ebből a fajtából.
Milyen ételekhez válasszuk a viognier-t?
A viognier-t olyan húsokhoz vagy tengeri herkentyűkhöz érdemes kipróbálni, amelyeket párolt gyümölccsel, mandulával, citrusfélékkel vagy aromás fűszernövényekkel (bazsalikommal, tárkonnyal) ízesítünk. Vegetáriunosk számára egy sáfrányos rizs lehet mellé a megfelelő választás.
Hazánban kevés termelő foglalkozik a fajtával, érdemes ezeket kipróbálni:
Gróf Buttler Nagy Eged Viognier 2018
Rege Birtok Viognier 2020
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!