A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Magyar BorÁszok a németek ellen

A második nagy nemzetközi összecsapásunk

2010-09-07 | Tóth Adrienn


Tavaly a szlovákokat vertük meg 3:0-ra, bízunk benne, hogy ebben az évben meg a németek fölött aratunk majd elsöprő győzelmet. A magyar BorÁsz válogatott idén vívja második nagypályás nemzetközi küzdelmét a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2010. szeptember 10-én. A meccsre várják mind a futball- mind a borrajongókat, mi pedig, hogy kellő alapot teremtsünk az átszellemült drukkoláshoz, röviden összefoglaljuk, mit kell tudni erről a borgőzös csapatról.


 

A hazai borász futball kezdete azokhoz a kispályás mérkőzésekhez kötődik, amelyek során a borvidékek csaptak és csapnak össze ma is, és amelyeket évről-évre az ország másik csücskében rendeznek meg. Tavaly ez a torna Tarcalon, idén pedig Balatonbogláron zajlott le.

Ha azonban már a válogatott csapatra, azaz a BorÁszokra gondolunk, történetük kezdetére Gere Attila úgy emlékszik vissza, hogy egy csapat borász együtt akarta rúgni a bőrt, de valamiért mégsem működött az egész. Fordulópontot jelentett azonban, amikor Magyar Zoltán, a ma már szövetségi kapitány melléjük állt. A villányi borász szerint ugyanis ekkortól vehető komolyan a csapat tevékenysége. Magyar Zoltánhoz hasonlóan sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert azt látták, hogy ezáltal egy új szemszögből világíthatják meg a borkultúrát, úgy, hogy a bort összekapcsolják a sporttal és az egészséges életmóddal.

Ha a csapat szempontjából sorsdöntő személyeket keresünk, Rókusfalvy Pált kell még mindenképpen megemlítenünk, aki az etyeki Pincefesztivál szervezőjeként minden évben helyszínt és figyelmet bocsát a borkészítő focisták rendelkezésére, akik a tavaszi boros eseményen általában az ősellenség politikusok csapatával szoktak összecsapni. Az idei mérkőzés sajnos a rossz idő miatt eddig elmaradt, de a szurkolók kárpótlására, a borászok új időpontban, a Kezes-lábos Fesztiválon, szeptember 26-án csapnak össze a parlamentiekkel.

A válogatott persze nem lenne elég felkészült, ha évente csak egy-két nagyobb meccsen állnának össze, így idén már másodszorra vonulnak el a tagok egy edzőtáborba, ahol egykor és ma aktív focistáktól kapnak tanácsokat a taktika és az erőnlét kérdésében. Ezen túl pedig idén részt vettek egy nemzetközi borász futball találkozón is Toszkánában, ahol több nemzet tagjaival csaptak össze nemcsak a pályán, hanem - hála Hernyák Tamásnak és Ruprecht Lászlónak - a konyhában is.

\"\"

A Magyar BorÁszválogatott következő meccsét tehát a németek ellen vívja szeptember 10-én. A rendezvényre a belépés - a tavalyi évhez hasonlóan - most is ingyenes lesz, újdonság azonban, hogy támogatói jegy vásárolható majd 1000 forintért. Ennek bevételét a csapat a Tiszaföldvári-homoki Gyógypedagógiai Intézménynek ajánlotta fel, amely azért különleges intézmény, mert amellett, hogy focicsapatot működtet, a fiatalok egy holdon szőlőt is művelnek.

A pénteki játékban megfáradt focisták a tervek szerint a mérkőzést követően a Budai Várba mennek, hogy szomjukat oltsák a Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon. Nem lesz azonban ennyire egyoldalú ez a játék, ugyanis másnap a fesztivál szervezőinek meghívására a német csapat tagjai mutatják be boraikat a látogatóknak az Érmes Borok Házában 13:00-17:00 között.

A borászfoci mind a nézőknek, mind a borászoknak jó. Előbbieknek például azért, mert utóbbiakat jó kondiban tartja számukra a sport. Van azonban egy másik lényeges vetülete is ennek a játéknak, hiszen - bár a borászok mindennapjaikban is gyakran találkoznak, kóstolnak együtt - igazán csak ezen meccsek keretében tapasztalhatják meg, milyen egymásért küzdeni. Az érzésnek bárki részese lehet, aki ellátogat a szeptember 10-i margitszigeti (erről ITT olvashatnak bővebben) vagy a 26-i etyeki mérkőzésre, és drukkol a hazai borászoknak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!