A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Még két napig él a licit

Mit tehet a bor az ép észért!

2010-09-29 | Tóth Adrienn


Augusztus végén a Vylyan egy sportolóval, egy zenésszel és egy pszichiáterrel fogott össze, hogy egy, az általuk aláírt, 2006-os Duenniumért zajló jótékonysági árverés keretében támogassanak három szervezetet. Míg Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó a Gondolkodj egészségesen! óvoda programja mellett kötelezte el magát, addig Lovasi András, Kossuth díjas zenész a pécsi ZION Zenész Ifjúsági Otthontól várja, hogy - mint elmondta - szeptemberben induló zenei képzésükkel biztosítsák, Pécs ezentúl is hazánk Liverpoolja legyen.


 

A program harmadik résztvevője Dr. Csernus Imre, akit személyesen kerestünk meg az árverés kapcsán. Mielőtt azonban a szóban forgó eseményre rátérnénk, arra voltunk kíváncsiak, hogyan is került Csernus Imre életébe a bor?

Tulajdonképpen hat-hét éve kezdtem odafigyelni rá, ekkoriban elsősorban a vörösborokra koncentráltam. Általában ha valami felkelti az érdeklődésemet, annak szeretek utána olvasni, ebben az esetben azonban azt is fontosnak tartottam, hogy minél több borásszal személyesen is találkozzam. Ezek alatt a beszélgetések alatt jöttem csak rá igazán, milyen hallatlan kemény munka van minden palack bor mögött. A Vylyan is azért keresett meg, mert valahogyan észrevették, hogy szeretem a borokat.

E szerint bár a boraikat kóstolta már, eddig nem volt közvetlen kapcsolatban a pincészettel?

Nem. Épp ezért, amikor a jótékonysági árverés miatt felvették velem a kapcsolatot, mindenképpen találkozni akartam velük, mielőtt rábólintok a felkérésre. Ha ugyanis leteszem a voksomat valaki mellett, fontos nekem, hogy hasonlóan gondolkozzon, mint én.

Szerencsésen alakult az indulás, hiszen a telefonhíváskor pont Pécsett tartottam egy előadást, így rögtön adódott is a lehetőség, hogy meglátogassam a Vylyan Pincészetet. A Debreczeni Mónikával folytatott beszélgetés után pedig egyértelmű volt, hogy megvan a szimpátia, hiszen érezni lehetett róla, hogy hisz abban, amit csinál, és szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

A döntés tehát megszületett. Miért választotta az SOS Élet Telefonszolgálatot, akik munkáját az Ön által aláírt Duenniumért befolyt összeggel támogatják majd?

Bár velük korábban nem dolgoztam együtt, de több hasonló telefonos segélyszolgálat életét ismerem belülről. Ezek a rendszerek azért különlegesek, mert az egyik oldalról névtelenül bejelentkező emberrel a másik oldalnak hibátlanul kell tudni kommunikálnia. Egy ilyen beszélgetésen élet és halál múlhat, ez a nyomás pedig nagyon erősen igénybe veszi az embert.

Pont emiatt az ilyen szervezetek esetében a kiégés elleni küzdelem a legfontosabb feladat. Vannak olyan – szupervíziónak nevezett - stratégiák és technikák, amelyek pont ennek a kihívásnak felelnek meg. Ehhez persze kívülálló szakemberek bevonása szükséges, aminek meg költségvonzata van. Egy telefonos segélyszolgálat esetében azonban elkerülhetetlen ennek vállalása, mert csak így lehetséges, hogy az egyszer már jól betanított önkéntes pszichológusok hosszú távon is folytatni tudják a munkájukat. Ezért döntöttem e mellett a szervezetet mellett.

Ha úgy érzi, hogy ez egy, támogatásra méltó küldetés, szeptember 30-ig, azaz csütörtök éjfélig még licitálhat a Vylyan honlapján a dr Csernus Imre által aláírt dupla magnum Duenniumra.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!