Mi történt 2008-ban a hazai borvilágban? 4. rész
Október, november, december
2009-01-31 | Tóth AdriennAz év utolsó három hónapjában borbemutatók, zárt helyi kóstolók zajlottak. Amíg novemberben az újborok tartották lázban az ország borkedvelőit, addig a december az év összefoglalásáról, lezárásáról szólt, ekkor adták át a különböző borokkal kapcsolatos díjakat, elismeréseket.
Október
Október 2-án Pécsett, az eMKá Galériában Ipacs Szabó István a Vylyan főborásza gratulált Klárik Balázsnak, aki megnyerte a pincészet címke pályázatát. A fiatal művésznövendék a 2008-as újbor, a Bogyólé első és hátsó címkéjét tervezte meg.
Október 10-12-én a Budai Várban Kolbász és Pálinkafesztivált tartottak. A három nap alatt az ország különböző szegleteiből érkező pálinkamesterek és kolbászkészítők remekeiből kóstolgathattak a vendégek.
Október 15-16-án az Epicurean Master Chef Society nemzetközi mesterszakács csapat vendégeskedett az óbudai Symbol étteremben, ahol a 14 mesterszakács egy hétfogásos díszvacsora keretében mutatta be specialitásait a hazai közönségnek.
Október 30-án az MTA kongresszusi termében Sopron borászai tartottak borvidéki bemutatót. A kóstolón minden borász kínált kékfrankost, emellett azonban sok más palack is az asztalra került.
November
November 2-án elhunyt Molnár Tibor. A Vincellér-házat irányító borászt Késői Szüretelésű Zenit bora tette ismertté, ő töltötte be ezentúl a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöki posztját is.
November 7-én a VAM Design Centerben tartott sajtótájékoztatót és borbemutatót a mátrai Borpalota. A pincészet ezen a fórumon ismertette új termékpalettáját, amelyet három egymásra épülő borcsalád alkot.
November 8-án és 9-én Szent Márton Újborfesztivált és Libatort rendezett a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. a szentendrei Skanzenben. A hétvége folyamán a borkóstolás mellett gazdag néprajzi programokkal várták a helyszínre érkező családokat a múzeumfalu munkatársai.
November 13-án Sopronban zajlott le a Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny. A kétévente megrendezett megmérettetésre a környező országokból is érkeztek minták. A szervezők számára fontos, hogy a szokásosnál szigorúbb pontozási követelményekkel tegyék elismertté a versenyt.
November 13. és 14. között Dijonban bonyolították le az Effervescents du Monde pezsgőversenyt. A megmérettetésen persze a franciák tartoltak, de két hazai pezsgőpincészet is ezüstérmemmel tért haza.
November 14-én a Gerbeaud házban tájékoztatta a közönséget legújabb minősített dűlőiről a Tokaji Bormívelők Társasága. A helyszínen az egyes pincészetek által kóstoltatott borokon keresztül a már korábban, vagy most besorolt dűlők kvalitásait is fel lehetett mérni.
November 20-án a Bor és Más tartott borbemutatót a Búsuló Juhász Étteremben. A cég partnereinek rendezett eseményen magyar borászok különleges tételeit lehetett megízlelni az etyeki fehérbortól a tokaji eszenciáig.
November 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban borestet tartott a Magyar Bor Akadémia. Az esemény a szokásoknak megfelelően borkultúrával kapcsolatos előadásokkal vette kezdetét, majd ezt követően az öt Év Bortermelője jelölt boraiból lehetett kóstolni.
Ugyanezen a napon Londonban 6 puttonyos aszúkat és száraz borokat mutattak be a Master of Wines Intézetben borszakértőknek és szakíróknak osztrák, francia és német csúcsborok kíséretében.
November 22-én a Terroir Club meghívására a La Renaissance des Appellation nevű nemzetközi, biodinamikus borászatokat tömörítő szervezet tartott bemutatót Budapesten. A rendezvényen a két éves születésnapját ünneplő borkereskedéshez kötődő magyar borászatok borait is megízlelhette a közönség.
November 26-án Etyeki Bormustrát tartottak a budapesti Borkápolnában. A helyszínen kisebb és nagyobb etyeki borászok mutatták be forgalmi tételeiket.
November 27-én először rendeztek bormarketing konferenciát a Somló hegyen. Az előadások mellett a hegy borait hasonlóan minerális külföldi borokkal kóstolták össze a résztvevők.
November 29-30-án Újbor és Sajt Fesztivált tartottak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A két napos rendezvényt egy újborverseny előzte meg.
November 30-án fejeződött be az a három hónapon át tartó bor és turisztikai akció, amely a Soproni Ősz nevet kapta. A szüreti időszakban a régió több szállodájában speciális csomagokat alakítottak ki, a programban részt vevő szállóvendégek pedig egy ingyenes borkóstolón is részt vehettek.
December
December 4-5. között került sor Sopronban az Országos Bormarketing Konferenciára. A két nap folyamán a közösségi bormarketingről, tárgyalástechnikákról és speciális termékfejlesztési kérdésekről hallgathattak előadásokat a helyszínre látogatók.
December 5-én a Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője cím 2008-as nyertesét. A szakmai zsűri Konyári Jánost a balatonboglári Konyári és Ikon Pincészetek borászát találta a címre legméltóbbnak.
Ugyanezen a napon Komáromban Bott Frigyes tartott portfolió-bemutatót utóbbi két évjáratának boraiból. A Tiszti Pavilonban a borokhoz illő apró fogásokat is felszolgáltak, de csokoládék és kávék között is válogathattak a meghívottak.
December 8-án az Uránia Filmszínházban adták át az Év Bormarketingje díjakat. Ebben az évben mindkét elismerést egriek vihették haza, így az Év Bormarketingje díjat a Monarchia Pincészet, míg az Év Közösségi Bormarketingje díjat az Egri Borvidékért Alapítvány kapta.
December 10-én a Tokaji Borbarátnők Társasága tartotta meg hagyományos Luca napi sajtótájékoztatóját. Az eseményen összefoglalták első ötévnyi munkájuk legfontosabb eredményeit, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveiket.
December 10-én az Osteria Faustoban adták át a Prestige Reserve védjegyeket. Az elismerést 2008-ban 49 bor érdemelte ki, ezek közül kiemeltek négy bort, amelyeknek a Trium Vinatus címet is odaítélték.
December 12-én a Zwack Múzeumban rendezték meg a Zwack Open következő kóstolóját. A nap folyamán a kereskedő céghez tarozó pincészetek kóstoltatták boraikat.
Amennyiben bármelyik eseményre részletesebben is kíváncsi, keresse kapcsolódó cikkeinket a Vinoport Aktuális és Galéria rovatainak archívumában vagy a fejlécünkben található Keresés funkcióban a legfontosabb kulcsszó megadásával!
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!