A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Miért Eger?

Eger nyári programkínálata

2013-06-20 | Tóth Adrienn


Miután tegnap sorra vettük Eger városának tíz olyan nevezetességét, amelyek felkeresését be lehet iktatni egy bortúrázós délelőttre vagy két kóstoló közé, ma azt a kulturális és gasztronómiai programkínálatot vesszük sorra, amellyel a város a nyári szezonra készül. A város vezetői ezekkel a programokkal nemcsak arra akarnak ösztönözni, hogy Egerbe látogassunk, hanem arra is, hogy egy hónap erejéig akár oda is költözzünk.


 

A cikk előzményeként közölt egri látnivalókról szóló cikkünk megtekintéséhez kattints IDE!

Boros programok

XVII. Egri Bikavér Ünnep – A július 11-14. között megrendezésre kerülő Egri Bikavér Ünnep egy időben zajlik majd a XXV. Nemzetközi Agria Folktalálkozóval. A program részeként lesz jelmezes felvonulás, népzenei és világzenei koncertek, táncműsorok, tértáncok, táncházak, kézművesek vására, gasztronómiai és borászati bemutatók az eseménynek otthont adó Érsekkertben.

A borkedvelők számára azonban valószínűleg még nagyobb jelentősége van annak, hogy ezen a négy napon a figyelem középpontjába kerülnek a borvidék olyan jellemző borai, mint a fesztiválnak nevet adó egri bikavér az egri csillag és az egri rozé társaságában. A borokat természetesen nem kell éhgyomorra fogyasztani, hiszen a helyszínen felsorakoznak Eger vezető éttermei is.

XI. Egri Bormustra és Szüreti Fesztivál – Augusztus 23-25. között az Egri Bormíves Céhnek hála immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Egri Bormustra és Szüreti Fesztivál. A huszonkét egri borász az Eszterházy téren mutatja be kínálatát. Közel százhatvan bort lehet majd megkóstolni, amelyek között nemzetközi és hazai borversenyek nyertes tételei is szép számmal akadnak. A gasztronómiai kísérőtéma a nyárson sütött finomságok lesznek.

Miért Eger?

Kulturális programok

Gárdonyi kuckó – Most szombaton, június 22-én mutatkozik be Egerben az az installáció, amely Gárdonyi Géza életművével, műveinek fontos szereplőivel ismerteti meg az író pályája iránt érdeklődőket játékok és egyedi programok segítségével.

Egri Termál- és Strandfürdő – július 31-től egy európai uniós pályázatnak köszönhetően több szempontból is megújul és bővül a fürdő. A fejlesztések része lesz egy 200 méter hosszú, három emelet magas, három csúszdából álló csúszdapark, és egy két medencével és pihenőgalériával rendelkező fürdőház. Így összesen tizenegy medence várja a felüdülni vágyókat, melyből hatban gyógyvíz található.

Gárdonyi Irodalmi Fesztivál – Augusztus 8-11. között a Gárdonyi Emlékév jegyében irodalmi fesztivált szerveznek a város több helyszínén, így például a várban és a Gárdonyi Emlékmúzeumban. A programok sorában lesznek felolvasószínházak, filmvetítések, könyvbemutatók, irodalmi műsorok, kiállítások, gyermekprogramok, könnyű- és komolyzenei koncertek.

Az eseménysor különleges eleméről, az „Egri Csillagok! A te történeted” programjáról így nyilatkoznak a szervezők: „A fesztivál négy napján a látogatók bárhol találkozhatnak portyázó törökökkel vagy személyesen Jumurdzsákkal. Tanúi lehetnek Bornemissza Gergely és Vicuska első közös kalandjának, majd később esküvőjének, sőt akár maguk is felkészülhetnek az ostromra a huszárvirtus gyakorlásával. A játék szereplőválogatása, az EGER 1552 Casting július 7-én lesz.”

Végvári Vigasságok – Augusztus 15-20. között történelmi fesztiválra kerül sor az egri várban. A 16. században élt várvédők és az ostromló törökök mindennapjai elevenednek meg ezekben a napokban egy középkori kavalkád keretei között. A szervezők haditornával, tüzérségi és fegyveres bemutatóval, interaktív tárlatvezetéssel, bábszínházi programokkal, vitézi próbákkal és koncertekkel készülnek. A központi eseménynek pedig a haditorna-csoportok közreműködésével bemutatott ostrom ígérkezik.

Miért Eger?

Költözz Egerbe!

A pályázati felhívás kreativitásról tanúskodik, és hasonló hozzáállást vár el a jelentkezőktől is. Ebből az alkalomból olyan kreatív fiatalok jelentkezését várják, akik nyitottak az élményekre, kikapcsolódásra vágynak, és szívesen fedeznék fel maguknak a város értékeit, érdekességeit.

A budapesti válogatásra július 5-ig lehet jelentkezni, a nyerteseknek az egriek biztosítanak szállást, 150 000 forint költőpénzt, valamint különböző eseményekre szóló belépőjegyeket és vacsorameghívásokat. További információkat IDE kattintva találsz.

A cikk első és harmadik képét Lénárt Márton készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!