A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindenből a legjobbat?

Újra Millenáris pályán a Budai Gourmet

2011-05-25 | Vizi Csenge


Mindenből a legjobbat?

Évekig a budapesti Millenáris Park zöldes-tavas területe adott otthont a Budai Gourmet-nak, majd tavaly a várba költözött, aztán idén ismét a már jól megszokott környezetben várják a vendégeket június 3. és 5. között a gasztronómia éllovasai. Bár a hangulatos, itt-ott modern elemekkel átszőtt díszletelemek nem változtak, az éttermek, a pincészetek és egyéb meghívottak tekintetében lesz némi változás, a főszervezőkről nem is beszélve.


A szervezők

Idén a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál igazgatását a Sziget Szervezőiroda kapta kezébe, ami egyben azt is jelentette, hogy változásokra számíthatnak a június elején, a Millenáris Parkba látogatók. Az elmúlt évekhez képest a költségvetést megnégyszerezték, és a kiállítók számát is megduplázták. A lényeg azonban nem változott: a gasztronómia szerelmeseinek egy olyan szeletet adni a három nap alatt, amelyet sehol máshol ilyen formában nem kaphatnak meg.

Gerendai Károly főszervező szerint "Bár a hazai kínálat és az általános gasztro-kultúránk néhány év alatt többet fejlődött, mint előtte évtizedeken át, sajnos a többség fejében még mindig a mennyiség fontosabb a minőségnél." Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy a rendezvény szlogenje az lett, hogy "Mindenből a legjobbat!", hiszen a szervezők arra törekednek, hogy a több ezer látogatónak bemutassák Magyarország azon gasztroszeleteit, amelyek a minőségi étel és ital készítéséért felelősek.

Az újítások közé tartozik a Budavári Pálinkafesztiválon és az Etyek Pincefesztiválon már a köztudatba bekerülő kártyarendszer, azonban Gerendai Károlyéknak erre már egy kidolgozott rendszer lesz segítségükre, hiszen tavaly a Sziget Fesztiválon tesztelték az új fizetési módot. A belépő árába, vagyis a 2900 Ft-ba beépítették mind a kártya árát, mind egy kóstolópohárét, természetesen a kártyára több állomáson is lehet majd pénzt feltölteni, illetve bármelyik kiállítónál lehet ellenőrizni az egyenleget.

Mindenből a legjobbat?

Továbbá egy merész lépést is tettek a szervezők, miszerint az ülőhelyek megnövelése érdekében a Millenáris területén található tavak egyikét befedik, így nyerve helyet asztaloknak és székeknek. A másik meglehetősen fontos újítás egy szakmai zsűri kialakítása volt, aminek tagjai válogatták ki, hogy a minőség mérlegén melyik kiállító az, aki megfelel a kívánalmaknak. Így garanciát vállalnak a szervezők arra, hogy a rendezvényen mindenből a legjobbat kapják a vendégek.

A kiállítók

Az idei évben tehát megduplázták a kiállítók számát a Szigetesek, amely réteg pincészetekből, cukrászdákból, éttermekből, kereskedőkből, pálinkásokból és két újdonságból fog állni. Az elsők, vagyis a pincészetek közül szinte minden borvidékről érkezik néhány borász, hogy bemutassák, mit is tud terroir-juk, így például Tokajból az Árvay Családi Pincészet, Badacsonyból a Borbély Családi Pincészet, Szekszárdról a Heimann Családi Birtok, Villányból Gere Attiláék és Tamásék pincészetei, Egerből Gál Tiborék, Somlóról a Kreinbacher Szőlőbirtok, a Budai borvidékről a Nyakas Pincészet, Mórról az Etyeki Kúria, vagy Soltvadkertről a Font Pincészet. Továbbá határon túlról is érkezik borászat, így Balla Géza nedűinek megízlelésére is lesz lehetősége bárkinek.

Az ital szekciót folytatva, lesz lehetősége bárkinek a magasabb alkoholokkal is kényeztetni magát, hiszen pálinkafőzdék is kóstoltatják majd termékeiket, például az Árpád és Vadász Pálinka, a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Rézangyal, Zwack Sándor illetve a Nobilis Pálinkafarm, továbbá lesz egy sörsarok, ahová a komló, maláta és a buborékok kedvelői vonulhatnak el megismerkedni néhány hazai csodával.

Mindenből a legjobbat?

Amennyiben nem az a célunk, hogy vérkeringésünkben alkohol túlsúllyal térjünk haza, érdemes a kiállítás hazai éttermeket felvonultató kínálatán is elidőznünk. A szervezők célja az volt, a budapesti vendéglátóhelyek (21 Magyar Vendéglő, Arany Kaviár, Costes stb.) mellett a vidékiek is szerephez jussanak. Ennek köszönhetően Villányból a Gere Attiláék fennhatósága alatt működő Mandula Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem illetve a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem lesz jelen a rendezvényen. Minden standon a vendéglátók különböző menüvel készülnek, a vidékiek közül például a Viator alapanyagaiban is az apátsági tradíciókat jeleníti meg a három napon.

Továbbá kiállítói standon találkozhatunk több hazai kereskedővel is, akik portékájukkal szeretnék kínálatukba bevezetni az érdeklődőket. Van köztük borkereskedés, fűszerész, krémeket és ecetkülönlegességeket készítő manufaktúra, olívaolajos, de talán az összes kiállító közül kettő az, amely igazán egyedivé teszi a Budai Gourmet történelmét: a WAMP Spájz és a Termelői piac.

A WAMP talán már többeknek ismerten cseng, de akik nem tudnák, azoknak eláruljuk, hogy ez egy olyan "piac" neve, amelyet időről időre designerek termékeinek vásáraként rendeznek meg 2006 óta. Az egyedi termékek, vagyis a kis legófülbevalók, mákmézek, izgalmas cipők és táskák mellett egy ideje, pontosan karácsony óta egy gasztro szekció is kíséri a WAMP rendezvényeit, amelyen szépen csomagolt gasztronómiai termékek, különlegesen megkomponált ételek és italok, illetve konyhafelszerelések várják gazdáikat. A Budai Gourmet helyszínén, a Fogadóban kap majd helyet ez a részleg, illetve ettől nem messze, de már szabadtéren várja vendégeit a Termelői piac.

Ez a piac Harmathy Ildikó ötlete nyomán valósulhat meg, aki saját maga is egy termelői piac, mégpedig a Káptalantóti piac szerves része, megálmodója. Ő csempészi be a városi életbe június elején a Gourmet-n a piaci forgatagot, amit úgy valósít meg, hogy a tradíciót követve, minden termelő egy-egy asztalt kap, vagy épp egy plédet, amiről kínálhatja áruját vagy esetlegesen egy másik hazai régió termékét, ugyanis ezen a kis területen egész Magyarországról érkeznek majd a vidék ízei és tárgyai. Különleges kikapcsolódás lehet ez a gyermekeknek is, hiszen köztük jócskán akadhat olyan, aki még sosem látott hagyományos piacot.

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni azt a rendezvényt, amelyet idén szintén a Sziget Szervezőiroda bonyolított le: a XII. Pannon Bormustrát. A Budai Gourmet nulladik napján, a szakmai napon tartják majd a Pannon Bormustra díjkiosztó gáláját, amelyen a versenyzők, a zsűri és a többi meghívott megízlelheti majd az 50 csúcs bor, 5 legjobb vétel és a 3 különdíjas tételt. Természetesen ezekkel a nedűkkel a Gourmet-ra érkező közönség is megismerkedhet: külön kóstolózónát hoztak létre ennek érdekében.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!