A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Most kell vigyázni a fertőzésekkel

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre 2016. július.05.-12. közötti időszakra

2016-07-05 | Tarcal Kutató


Most kell vigyázni a fertőzésekkel

A hétvégi csapadék hatására újabb fertőzés indulhatott el. Ezt a mérőállomások is jelezték. A meleg időjárás miatt rövid (néhány napos) lappangási idővel kell számolni. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Több helyen fürtzáródás előtti állapotban van a szőlő. Az ültetvények nagy részén befejezték a csonkázást. 

Lisztharmat

Az időjárás meleg és párás. Ez továbbra is kedvez a kórokozónak. A fertőzési nyomása még mindig magas. A gomba tünetei több helyen (főleg a nem megfelelő növényvédelemben részesült ültetvényekben) is megtalálhatóak, de szerencsére egy átlagos évtől kisebb mértékű a fertőzöttség. Már néhány százalékos fertőzöttség is negatívan befolyásolja a bor minőségét. A jó minőségű termés érdekében a védekezést kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) hatóanyag kombinációjával végezzük. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében.

 

Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás. Kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését.

 

Peronoszpóra

A hétvégi csapadék hatására újabb fertőzés indulhatott el. Ezt a mérőállomások is jelezték. A meleg időjárás miatt rövid (néhány napos) lappangási idővel kell számolni. A levéltünet több ültetvényben is megtalálható, de fejlődésben lemaradt bogyón is találhatunk tünetet. A bogyók fogékonysága egyre csökken. Jelentős kártételre már nem kell számítani. A fürtök és különösen a lombozat védelme érdekében azonban még érdemes folytatni a védekezést réz hatóanyaggal, amely ökológiai gazdálkodásban is használható.

Szürkerothadás

A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. A kórokozó levéltünete egyes ültetvényekben megfigyelhető. A fürtzáródás megkezdődése következtében most van az utolsó lehetőség bejuttatni a növényvédő szereket a fürt belsejébe. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A rézkészítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Most kell vigyázni a fertőzésekkel

Feketerothadás

Feketerothadás

A kórokozó levéltünetével több ültetvényben találkozunk. Fürt tünetet nem találtunk. A fürtök virágzástól kezdődően 6-7 hétig érzékenyek. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években jelen volt a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

Szőlő fomopsziszsos betegsége

Egyre több ültetvényben tűnik fel a Phomopsis viticola levél- illetve szártünete. A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek, ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. Jelenleg a védekezés nem indokolt.

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel, ott indokolt lehet speciális atkaölő készítmény használata.

 

Most kell vigyázni a fertőzésekkel

Amerikai szőlőkabóca

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

Több ültetvényben megfigyelhető a káliumhiány tünete. A növény számára jelenleg lombtrágya formájában biztosíthatunk káliumot.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

2015.06.29-07.03.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

22,3

24,66

Hercegkút Gombos

8,5

22,98

Hercegkút Hosszúhegy

2,6

24,7

Bodrogolaszi Pajzos

1,9

23,84

Tolcsva Kincsem

3

24,52

Tolcsva Nyakvágó

5,9

24,2

Erdőbénye Lőcse

10,7

23,72

Vámosújfalu Rány

-

24,34

Olaszliszka Haraszt

8,7

25,08

Szegi Poklos

3,9

24,02

Tarcal Vinnai

3,8

24,14

Tokaj Hétszőlő

8,8

24,42

Bodrogkeresztúr Lapis

3,8

24,02

Bodrogkeresztúr Dereszla

3,9

23,84

Mád Betsek

7,9

21,82

Mád Juharos

0,7

23,42

Mád Úrágya

6

25,38

Tállya Nyergesek

9,3

24,28

Abaújszántó Kassaváros

14

24,24

 

Várható időjárás 07.05-12. között

Az elkövetkező napokban kellemes meleg idő várható. A csúcs hőmérséklet nem éri el a héten a 30°C-ot. Kis mennyiségű (1-3 mm) csapadékra szerdán, pénteken valamint szombaton számíthatunk.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!