Nagyobb a szigor az autentikus borok körül
Döntött a Terra Hungarica
2016-02-23 | VinoportA közelmúltban tartotta éves találkozóját a Terra Hungarica. Az éves találkozón a jelentkezők közül ez alkalommal csupán egy borászat, a Mátrai borvidéken gazdálkodó Kékhegy Pince nyert felvételt a közösségbe. Az autentikus borok kategóriáját itthon megteremtő egyesület nemrég szigorította alapelveit.
Idén a Mátrai Kékhegy Pince kerülhetett be a Terra Hungarica szárnyai alá. Az eredetileg közgazdász, később borász képesítést szerző házaspár, Piroska Tibor és Szilvia tulajdonában lévő pincészet 2009 óta foglalkozik borkészítéssel Gyöngyöspatán.
Tibor és Szilvia így foglalja össze a Kékhegy hitvallását:
"Először is fontos megjegyezni hogy nincs technológiánk... Mindössze egy kosaraspréssel és egy bogyózógéppel rendelkezünk, vagyis valóban kézműves borászat vagyunk, a metszéstől a palackozásig minden műveletet saját kezünkkel végzünk el, és a borászatban a kénen kívül semmilyen adalékanyagot (tápsót, fajélesztőt, tartósítószert) nem használunk. De erre nincs is szükségünk, hiszen kezünkben van a legfontosabb: a jó minőségű szőlő, mint alapanyag. Amit mi ehhez hozzá tudunk tenni, az a maximális odafigyelés és a tisztaság, amellyel igyekszünk megőrizni azt a minőséget, amelyet a szőlőben már létrehozunk."
Szigorítanak
A jelenleg 30 bortermelőt képviselő márkavédjegy és közösség célja továbbra is a természethű gazdálkodásból származó, minimális beavatkozás mellett és adalékanyagok nélkül készülő borok készítése és népszerűsítése. Az idén 5 éves Terra Hungarica legaktuálisabb szakmai célkitűzése azonban, hogy a védjegyét használó tagok mindegyike rendelkezzen organikus certifikációval, azaz ellenőrzött gazdálkodásban termelje a borainak alapanyagul szolgáló szőlőt.
"Szinte minden tagunknál alapelv és bevett gyakorlat az organikus gazdálkodás, de nem mindenki rendelkezik még hivatalos certifikációval. Tavaly tovább szigorítottuk az alapelveinket, amelynek a spontán erjesztés mellett már része az ellenőrzött gazdálkodás elérése is. Jelenleg is többen vannak átállás alatt, és bízom benne, hogy 2018-ig minden tagunk megfelel majd a hazai ellenőrző szervek feltételeinek" - mondta Nemes Richárd, a Terra Hungarica márkaigazgatója. Nemes hozzátette, hogy ha itthon egyelőre még nem is, de külföldön már valódi hozzáadott érték az organikus certifikáció, és egyre több importőr és vendéglátóhely igényli annak meglétét.
A tagfelvételről, a nemzetközi trendekről, a certifikációról is interjúztunk nemrég Nemes Richárddal>>
A Terra Hungarica boraival és borászaival idén nagy koncentrációban a Gourmet Fesztiválon (Millenáris Park, május 12-15.), valamint a Mitiszol Fesztiválon (Millenáris D Csarnok, november 12.) találkozhatnak azok, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Autentikus borokat addig is a Terra Hungarica borpontokon, valamint a mitiszol.hu webshopban vásárolhatnak a jóra szomjazók.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!